KESJULY18

2018-09-27 09:28:44
Ελπιδοφόρα συμπεράσματα Ημερίδων για το μέλλον της Βιολογικής Γεωργίας - Κτηνοτροφίας στην Κύπρο

Ελπιδοφόρα συμπεράσματα Ημερίδων για το μέλλον της Βιολογικής Γεωργίας - Κτηνοτροφίας στην Κύπρο


Με σημαντική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις 6 και 15 Σεπτεμβρίου 2018 οι δύο Ημερίδες που συνδιοργάνωσε το ΚES College στο πλαίσιο του Αξιολογημένου-Πιστοποιημένου Προγράμματος Σπουδών “Τεχνικός Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων” για το μέλλον της Βιολογικής Γεωργίας - Κτηνοτροφίας στην Κύπρο σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιοκαλλιεργητών Κύπρου και τις Αναπτυξιακές Εταιρείες Κοινοτήτων Περιοχής Τροόδους και Λάρνακας-Αμμοχώστου.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα άλματα που έχει κάνει η Βιολογική Γεωργία στην Κύπρο. Οι βιολογικά καλλιεργούμενες εκτάσεις εμφάνισαν 40% αύξηση κατά την περίοδο 2012-2016, καλύπτοντας ήδη στο 5% των συνολικά καλλιεργούμενων εκτάσεων στις ελεύθερες περιοχές. Η Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία προσφέροντας τρόφιμα ασφαλή, απαλλαγμένα από τοξικά φυτοφάρμακα για το περιβάλλον και απαλλαγμένα από καρκινογόνες ουσίες αποτελεί την καλύτερη λύση για τη σύγχρονη διατροφή των Κυπρίων, και ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά.

Λόγω της μεγάλης ζήτησης, ιδιαίτερα σε βιολογικά οπωροκηπευτικά, όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν οι ομιλητές, η μέχρι σήμερα κυπριακή παραγωγή δεν καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες με αποτέλεσμα να γίνεται μεγάλη εισαγωγή μεταποιημένων βιολογικών προϊόντων από το εξωτερικό, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να παράγονται στην Κύπρο.

Τονίστηκε περαιτέρω ότι, οι δυνατότητες ανάπτυξης στην Κύπρο είναι αρκετά μεγαλύτερες, εάν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν χώρες στην Ε.Ε. όπου η Βιολογική Γεωργία ήδη φτάνει το 20% των καλλιεργούμενων εκτάσεων και ότι ελάχιστη είναι η αξιοποίηση βιολογικών τροφίμων στο τουριστικό προϊόν της Κύπρου.

Στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση των τρόπων με τους οποίους  μπορεί ο καθένας να αναπτύξει τη δική του βιολογική επιχείρηση, δίνοντας το παράδειγμα της Riverland Bio Farm, έγινε ενημέρωση για τις επιδοτήσεις που υπάρχουν διαθέσιμες μέσω του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και επεξηγήθηκαν τα  πλεονεκτήματα από τη συνεργασία μεταξύ των βιολογικών παραγωγών.

Υπογραμμίστηκαν επίσης από τους ομιλητές, οι λόγοι γιατί η βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία πρέπει να πιστοποιείται δίνοντας την εγγύηση στον καταναλωτή για την ασφάλεια και ποιότητα των προϊόντων της.

Αναγνωρίστηκε επιπρόσθετα ότι η επιτυχία στην βιολογική παραγωγή στηρίζεται τόσο στη γνώση όσο και στην επιστημονική εκπαίδευση στο αντικείμενο, γεγονός που επιβραβεύεται με πρόσθετη μοριοδότηση στην διεκδίκηση επιδοτήσεων.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι το Αξιολογημένο-Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Σπουδών «Τεχνικός Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων» του ΚES College αποτελεί το μοναδικό Πρόγραμμα Σπουδών στην Κύπρο, το οποίο προσφέρει ολοκληρωμένη εκπαίδευση στο βιολογικό παραγωγό σε σχέση με τη φυτική αλλά και τη ζωική παραγωγή, με πολλές συνεργασίες που εξασφαλίζουν τη σίγουρη και επιτυχημένη ένταξη των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας  και επιπλέον, με υποστήριξη των μελλοντικών επενδυτικών σχεδίων των αποφοίτων του.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους του ομιλητές και ιδιαίτερα στην Επίτροπο Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας κα. Ι. Παναγιώτου, η οποία στο χαιρετισμό της μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας τις οποιεσδήποτε αρχικές δυσκολίες που υπήρχαν, έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος στην ανάπτυξη  της βιολογικής παραγωγής της Κύπρου, αναγνωρίζοντας έτσι τις σημαντικές ωφέλειες και δυνατότητες που διαθέτει ο κλάδος της Βιολογικής Γεωργίας - Κτηνοτροφίας στην Κύπρο. 

Για περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Σπουδών “Τεχνικός Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων” του KES College μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Δημήτρη Σαρρή στο τηλέφωνο 22875737 ή στην ιστοσελίδα https://www.kescollege.ac.cy/programmata-spoudon/sxoli-perivallontikon-spoudon/texnikos-paragogis-viologikon-proionton-diploma .

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016