Νέα νομοθεσία Πανεπιστημίων ζητά η Επιτροπή Παιδείας από ΥΠΑΝ εν μέσω έντασης στη συνεδρία


Συμφωνία μεταξύ Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, Ελεγκτικής και Νομικής Υπηρεσίας για τη μη μεταφορά των καθηκόντων του ελέγχοντος λειτουργού από τον Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών στον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ.

Το αίτημά της προς το Υπουργείο Παιδείας για την υποβολή νέων κανονισμών λειτουργίας των Πανεπιστημίων διατύπωσε σε συνεδρία της την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, η οποία διεκόπη μετά από λιποθυμικό επεισόδιο καλεσμένου.

Ακόμη, διαπιστώθηκε η συμφωνία μεταξύ Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, Ελεγκτικής και Νομικής Υπηρεσίας για τη μη μεταφορά των καθηκόντων του ελέγχοντος λειτουργού από τον Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών στον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ. 

Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε σε καταγγελίες, που αφορούν το ΤΕΠΑΚ. Αρχικά, είπε ότι συμφωνεί με τις επισημάνσεις και τις εισηγήσεις του Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ, Κώστα Χόππα. Επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες, λόγω του μοντέλου αυτοδιοίκησης, που χρησιμοποιείται. Υπέδειξε ακόμη ότι πρέπει να πάρει πρωτοβουλία το ΥΠΑΝ και να βγουν οι μελέτες από τα συρτάρια, προσθέτοντας ότι η ενδεχόμενη μεταφορά των καθηκόντων του ελέγχοντος λειτουργού στον Πρύτανη θα ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

Ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για παθογένειες και ανυπαρξία πειθαρχικών οργάνων στο ΤΕΠΑΚ και «σαθρή κατάσταση». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην καταδίκη ακαδημαϊκού του ΤΕΠΑΚ και την «ποινή-χάδι», όπως είπε, που επέβαλε το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ σε αυτό το άτομο (αναγκαστική αφυπηρέτηση με όλα τα ωφελήματα). 

Αναφέρθηκε σε άλλες δύο περιπτώσεις, μιλώντας για καταγγελίες περί στημένων εκλεκτορικών σωμάτων, καθώς και για περίπτωση ενός καθηγητή του ΤΕΠΑΚ, που απασχολείται παράλληλα σε ΑΕΙ της Ελλάδας και προσπαθούσε να πιάσει δουλειά και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Επιπρόσθετα, κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να αφουγκραστεί τις καταγγελίες του Κώστα Χόππα, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι αν η Κυβέρνηση δεν δείξει την αναγκαία βούληση, θα πρέπει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας να κάνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ο Χόππας «προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε όσους τον αποκαλούν ψεύτη και σε όσους καιροφυλακτούν για να του σκάψουν τον λάκκο».

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, απευθυνόμενος προς τις εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας, ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να καταθέσει εντός έξι μηνών τη νέα νομοθεσία για τα Πανεπιστήμια. Ο κ. Μυλωνάς, αναφερόμενος στη μεταφορά της Ξενοδοχειακής Σχολής στο ΤΕΠΑΚ, είπε ότι δεν θα δεχθεί κατηγορίες για πόλεμο, που πηγάζει από την Επιτροπή Παιδείας.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Παιδείας είναι υποχρεωμένη να προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, προσθέτοντας ότι τον ξενίζει η αντίδραση ακαδημαϊκών και η ενόχλησή τους όταν ελέγχονται. «Γιατί τόσες υποθέσεις εναντίον προσωπικού του ΤΕΠΑΚ δεν έχουν διερευνηθεί;», διερωτήθηκε.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, σημείωσε ότι η καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή για τριπλοθεσίτη ακαδημαϊκό πρέπει να διερευνηθεί. «Δεν συζητάμε θέμα μεταφοράς καθηκόντων ελέγχοντος λειτουργού», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος δεν έχει στρατηγικό σχεδιασμό για τα πανεπιστήμια, τα οποία, όπως είπε, «φυτρώνουν σαν μανιτάρια και κάποτε θα οδηγηθούν σε μαρασμό». 

Ακόμη, εξέφρασε τη διαφωνία του με τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους για το θέμα της μεταφοράς του ΑΞΙΚ στην Πάφο, σημειώνοντας ότι με τη Σχολή της Πάφου θα βοηθηθεί η τουριστική βιομηχανία. «Αναμένουμε από την κυβέρνηση νέα νομοθεσία για τα πανεπιστήμια σε 6 μήνες», συμπλήρωσε. 

Κατόπιν, απευθυνόμενος προς τον Αντιπρύτανη και τους παρευρισκόμενους καθηγητές του ΤΕΠΑΚ, υπέβαλε ερωτήματα για τη μείωση των μεταπτυχιακών και των εξ αποστάσεως φοιτητών του Πανεπιστημίων, καθώς και για τα προγράμματα, που προτίθεται να αναπτύξει το ΤΕΠΑΚ για να καταστεί πιο ελκυστικό.

Ο Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, απευθυνόμενος προς τον Αντιπρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Ευάγγελο Ακύλα, τον ρώτησε πού στηρίζει τη θέση του για τον ελέγχοντα λειτουργό, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να υπάρχει ειδικός σε θέματα διαχείρισης. Παράλληλα, έθεσε θέμα νομοθεσίας και στρατηγικού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Καυκαλιάς, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, είπε ότι στον ετήσιο προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ ρυθμίζεται ποιος είναι ο ελέγχων λειτουργός. Διερωτώμενος γιατί αυτή η ρύθμιση γίνεται μέσω του προϋπολογισμού και όχι μέσω της νομοθεσίας, τόνισε ότι πρέπει να γίνει ρύθμιση. 

Ακολούθως, υπέβαλε ερωτήματα για τους κανονισμούς λειτουργίας του ΤΕΠΑΚ, τα οικονομικά του Πανεπιστημίου, τα οδοιπορικά των καθηγητών της Σχολής της Πάφου, το Τμήμα Μάρκετινγκ και τα ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου.

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, είπε ότι αυτήν τη στιγμή ισχύει μια νομοθεσία περί ελέγχοντος λειτουργού, προσθέτοντας ότι μέχρι να αλλάξει αυτή η νομοθεσία, πρέπει αυτή να γίνει σεβαστή. «Έγινε στρατηγικός σχεδιασμός στο ΤΕΠΑΚ, αυτό είναι θετικό. Το θέμα είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Πολιτείας για τα δημόσια πανεπιστήμια», υπέδειξε, τονίζοντας ότι «άλλο είναι να προσπαθούμε να διορθώσουμε στρεβλώσεις σε πανεπιστήμια νεαρής ηλικίας και άλλο οι επιθέσεις κατά των πανεπιστημίων και της λειτουργίας τους». 

Στο σημείο αυτό, προκλήθηκε ένταση μεταξύ του Παύλου Μυλωνά και του Χρίστου Χριστοφίδη. Ο Παύλος Μυλωνάς είπε στον Χρίστο Χριστοφίδη ότι «δεν θα ξεπλύνετε κανέναν». Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι υπάρχει προσπάθεια από συγκεκριμένους κύκλους να πληγεί το ΤΕΠΑΚ, προσθέτοντας ότι είχε κάνει καταγγελίες στο παρελθόν.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, διερωτήθηκε αν είχε ανάγκη η Κύπρος από διπλές σχολές και διπλά τμήματα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ήταν ο πρώτος που ήγειρε αυτό το ζήτημα. Απευθυνόμενος προς τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστο Χριστοφίδη, είπε ότι το ΤΕΠΑΚ έχει διαμορφωθεί με αποφάσεις και ενέργειες του ΑΚΕΛ, με τον κ. Χριστοφίδη να απαντά ότι «αυτά είναι αστειότητες».

Εν συνεχεία, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι δεν υπάρχει πανεπιστήμιο που αποθέτει όλες τις εξουσίες του στον Πρύτανη, με τους κ. Ακύλα και Σιριβιανό να απαντούν ότι αυτό είναι ψευδές. «Δεν μπορεί να ξεπλυθεί η ενοχή για τις αμαρτίες του ΤΕΠΑΚ», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί καμία νομοθεσία να αγγίξει τις αρμοδιότητες του κ. Χόππα και ότι ο ίδιος δεν καταλαβαίνει για ποιον λόγο γίνεται αυτή η συζήτηση.

Στην τοποθέτησή του, ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ, Ευάγγελος Ακύλας, παρέπεμψε στις τοποθετήσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Παναγιώτη Ζαφείρη, στην προηγούμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας. 

«Φυσικά και έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό, κάτι που παραδέχθηκε και ο κ. Χόππας. Προσφέρουμε πολύ μεγάλο έργο», είπε ο κ. Ακύλας, προσθέτοντας ότι «δεν απεικονίζει την πραγματικότητα το κατηγορητήριο που προβλήθηκε από τη συντριπτική πλειονότητα του Τύπου». 

Έκανε ακόμη λόγο για ανεδαφικές καταγγελίες και εξέφρασε τη διαφωνία του με τον Γενικό Ελεγκτή ότι έκλεισε το θέμα του ελέγχοντος λειτουργού. «Δεν είναι ζήτημα ελέγχου της νομιμότητας η μεταφορά των καθηκόντων. Υπάρχει στρέβλωση, αυτή είναι η ομόφωνη άποψη του Συμβουλίου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν φοβόμαστε τον έλεγχο, αλλά να είναι καλοπροαίρετος και να έχει ουσία».

Απαντώντας στον κ. Μυλωνά, ο Ευάγγελος Ακύλας είπε ότι όλα περιστρέφονται γύρω από το ζήτημα του ελέγχοντος λειτουργού, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που να ορίζει ότι ο ΔΔΟ είναι και ελέγχων λειτουργός. «Ο ανώτατος εκτελεστικός λειτουργός είναι ο Πρύτανης, σε αντιστοιχία με τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων. Αυτή είναι η επιστημονικά ακριβής αναλογία», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι ο Κώστας Χόππας δεν έχει τις απαραίτητες οικονομικές γνώσεις. 

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ανέφερε ότι το ΤΕΠΑΚ προσπαθεί να υλοποιήσει τον προγραμματισμό του. «Είναι καλοδεχούμενη η κριτική, δεν τη φοβόμαστε, την επιζητούμε», πρόσθεσε.

Απαντώντας στον κ. Ακύλα, ο Παύλος Μυλωνάς ρώτησε γιατί το Πανεπιστήμιο προχώρησε σε διερεύνηση δύο καταγγελιών και απέσυρε τις υπόλοιπες. Ακόμη, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Κάρουλλας ζήτησαν διευκρίνιση για τις οικονομικές γνώσεις του Κώστα Χόππα.

Ο Ουράνιος Τζαμαλούκας, Πρόεδρος της Συντεχνίας Ακαδημαϊκών του ΤΕΠΑΚ, είπε ότι τα έγγραφα που προσκόμισε ο κ. Χόππας «είναι ψευδή».

Ο Μιχάλης Σιριβιανός, εκ μέρους της Συντεχνίας Ακαδημαϊκών του ΤΕΠΑΚ, είπε ότι ο Πρύτανης έχει όλη την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης του στρατηγικού προγραμματισμού. Απαντώντας στον Παύλο Μυλωνά, που είπε ότι ο Σιριβιανός υπερασπίζεται την ανάγκη της ύπαρξης του «ενός και μόνου ηγέτη», ο κ. Σιριβιανός διευκρίνισε ότι είναι εναντίον της αρχής του «ενός και μόνου ηγέτη», προσθέτοντας ότι υπάρχουν έλεγχοι που διασφαλίζουν το αυτοδιοίκητο και τη χρηστή διαχείριση. 

Ο Μιχάλης Σιριβιανός ανέφερε ότι ο Κώστας Χόππας ασκεί υπέρμετρα διευρυμένο έλεγχο, σημειώνοντας ότι, εάν μια λανθασμένη πρότασή του δεν γίνεται δεκτή, τότε προχωρεί σε καταγγελίες. «Δεν είμαστε υφιστάμενοι του Χόππα, αλλά του Πρύτανη. Υπάρχει στρέβλωση», συμπλήρωσε.

Στην τοποθέτησή του, ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ, Κώστας Χόππας, αναφέρθηκε στο σημείωμα που είχε συντάξει και αποστείλει στον τότε Πρόεδρο του ΔΣ του ΤΕΠΑΚ, Φρίξο Σαββίδη, στις 15/10/2021 και κατόπιν είχε υποβάλει στις αρχές του 2022 στο Συμβούλιο και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, όπου ανέφερε προβλήματα και εισηγήσεις. Όπως, εξήγησε εντόπισε 14 προβλήματα, μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν την οικονομική διαχείριση, τα έσοδα από μεταπτυχιακά προγράμματα και τις ανάγκες διαχείρισης των κτηριακών υποδομών του ΤΕΠΑΚ. 

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Παύλου Μυλωνά, για τον στρατηγικό προγραμματισμό του ΤΕΠΑΚ, ο κ. Χόππας σημείωσε ότι η νομοθεσία είναι απαρχαιωμένη, προσθέτοντας ότι στο σημείωμά του εξήγησε πώς πρέπει να γίνεται ο προγραμματισμός. «Φέτος το ΤΕΠΑΚ ετοίμασε προγραμματισμό όπως πρέπει», διευκρίνισε.

Επιπλέον, ο Κώστας Χόππας ανέφερε ότι προσπάθησε να μην έρθει σε αντιπαράθεση σε κανέναν. «Καλλιεργείται κλίμα στο ΤΕΠΑΚ ότι ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών καταγγέλλει το ΤΕΠΑΚ στις Αρχές», πρόσθεσε. 

Ο κ. Χόππας ανέφερε ότι είχε καταθέσει την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου για στήριξη του έργου μου ως ελέγχοντος λειτουργού. Όπως είπε, ο ίδιος είναι Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών εδώ και 9 χρόνια. Πρόσθεσε ότι το ΤΕΠΑΚ πραγματοποίησε 120.000 πληρωμές και ότι ο ίδιος σταμάτησε 3 προβληματικές πληρωμές, για τις οποίες -όπως είπε- δέχεται συκοφάντηση και δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια, κάτι που συμβαίνει από τον Δεκέμβριο του 2020.

Από την πλευρά της, η Τέρψα Κωνσταντινίδου, Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, ανέφερε ότι το Υπουργείο δεν βλέπει θετικά το ενδεχόμενο μεταφοράς των καθηκόντων του ελέγχοντος λειτουργού στον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ. «Θα εξετάσουμε τα της οικονομικής διαχείρισης του ΤΕΠΑΚ μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών και θα επανέλθουμε», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι τα θέματα που έχουν προκύψει διερευνώνται μαζί με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας.

Η Μαρία Κυπριανού, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία συμφωνεί με τα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών και την Ελεγκτική Υπηρεσία για τη μη μεταφορά καθηκόντων του ελέγχοντος λειτουργού στον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3365