KESJULY18

2018-09-12 16:58:59
Οφειλόμενη απάντηση στις αναρτήσεις – δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή

Οφειλόμενη απάντηση στις αναρτήσεις – δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΣΗΦΙΔΗ*

«Οι διευθυντές μέσης δεν διδάσκουν καθόλου. Ασκούν μόνο διοικητικά καθήκοντα. Και όμως δουλεύουν 30,5 ώρες εβδομαδιαίως και κάθονται σπίτι τους 3 μήνες το χρόνο. Το λίπος είναι απίστευτο.»

Εάν το «λίπος» που συνοδεύει το έργο των διευθυντών ( πολύ αδόκιμος όρος για τη πιο πλούσια γλώσσα του κόσμου ) είναι απίστευτο άλλο τόσο απίστευτο είναι αυτό που κατά επανάληψη γράφει στις εκθέσεις του ο Γενικός Ελεγκτής ή κατά προτίμηση ανεβάζει ως «τιτίβισμα» στο Twitter. Ο σύνδεσμος διευθυντών με αίσθημα υπευθυνότητας και σεβασμού προς το θεσμό του Γενικού Ελεγκτή αλλά και ανωτερότητας, επέλεξε να κρατηθεί μακριά από τις αντιπαραθέσεις μέσω των Μ.Μ.Ε. Αυτή η στάση μάλλον έχει εκληφθεί από το Γενικό Ελεγκτή ως αδυναμία ανταπάντησης ή σιωπηρής αναγνώρισης της ορθότητας των τοποθετήσεων του. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί διαφορετικά η συνέχισης των αναρτήσεων και των δηλώσεων του για το «διευθυντικό λίπος». Είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να δώσουμε προς το Γενικό Ελεγκτή τις δέουσες απαντήσεις στις αναφορές του αλλά κυρίως να υπερασπίσουμε το κύρος του θεσμού του Διευθυντή. Το θέμα δεν είναι καθόλου προσωπικό. Εμείς ως σώμα διευθυντών ουδέποτε αμφισβητήσαμε την εργατικότητα , την εντιμότητα και τις ικανότητες και τα προσόντα του Γενικού Ελεγκτή στον τομέα των αρμοδιοτήτων του  όπως αυτά προνοούνται από το σχέδιο υπηρεσίας της θέσης που κατέχει.

Με το ωράριο λειτουργίας των σχολείων και των εκπαιδευτικών 7:30 – 13:35 έχει πολύ σωστά υπολογίσει ότι οι διευθυντές ( όπως και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί) εργάζονται μόνο 30,5 ώρες!. Με όλο το σεβασμό προς τις ικανότητες της ελεγκτικής υπηρεσίας, εάν πραγματικά θεωρούν ότι οι διευθυντές αναλαμβάνουν εργασία στα σχολεία τους στις 7.30 πμ και αποχωρούν με τη λήξη των μαθημάτων στις 13.35 ακριβώς, τότε θεωρούμε ότι δεν υπάρχει σωστή μεθοδολογία συλλογής στοιχείων. Οι διευθυντές κύριε Γενικέ Ελεγκτή είναι στις θέσεις τους ακόμη και πριν τις 7 πμ και σίγουρα πριν στις 7.30 πμ που είναι η ώρα ανάληψης εργασιών από τις γραμματείες των σχολείων διαφορετικά δεν μπορεί να είναι έτοιμο το σχολείο να αρχίσει τις εργασίες του στις 7.30 πμ. Ακόμη και τα καταστήματα και οι πλείστες κυβερνητικές υπηρεσίες χρειάζονται χρόνο προετοιμασίας πριν ανοίξουν για το κοινό. Για το σχολείο δεν υπάρχει αυτό το περιθώριο. Το κενό αυτό το καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό οι διευθυντές μαζί με τη βοήθεια της διευθυντικής ομάδας.

Είναι πρακτικά αδύνατο να φύγουν οι διευθυντές στις 13.35 γιατί τα σχολεία είναι ακόμη γεμάτα από μαθητές, γονείς που περιμένουν να έχουν μαζί του συνάντηση και μια στοίβα από έγγραφα και εγκυκλίους που θα πρέπει να διαχειριστή.  Επειδή όμως αυτά μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι υπερβολικά ή ατεκμηρίωτα η λύση είναι πολύ απλή: Κύριε Γενικέ Ελεγκτή σας καλούμε να εξασκήσετε όλη την επιρροή σας για τοποθέτηση συστήματος καταγραφής του εργασιακού χρόνου των διευθυντών παρόμοιο με αυτό που είναι σε χρήση στην δημόσια υπηρεσία. Τότε θα μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα και μετρήσιμα δεδομένα. Σύστημα που θα καταγράφει όλο το χρόνο που είναι ανάγκη να αφιερώνει ο διευθυντής στο σχολείο πέραν του 7.30 – 13.35.

Το ίδιο σύστημα θα κατάρριψη και τον μύθο ότι οι διευθυντές «καθόμαστε στο σπίτι μας για τρεις» μήνες. Εμείς λέμε ότι ο «καθαρός» χρόνος των διακοπών μας δεν είναι τόσο πολύ διαφορετικός όσο των αντίστοιχων διοικητικών λειτουργών της δημόσιας υπηρεσίας. Να ενημερώσουμε την ελεγκτική υπηρεσία ότι τουλάχιστο 2-3 φορές την βδομάδα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών που μας χρεώνονται πρέπει οι διευθυντές να «διακόπτουν» τις διακοπές τους για να υπογράφουν τα μεταφρασμένα απολυτήρια που αιτούνται οι απόφοιτοι για εγγραφές στα πανεπιστήμια. Υπηρεσία που παλαιότερα πρόσφερε μόνο το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία; Εμείς προσφέρουμε αυτή τη βοήθεια  χωρίς διαμαρτυρίες ή άλλα αιτήματα ή ανταλλάγματα. Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που απαιτείται η παρουσία των διευθυντών στα σχολεία «εκτός επίσημου εργασιακού χρόνου». Ζητούμε αντικειμενική καταγραφή του εργασιακού μας χρόνου όχι μόνο αυτού που απαιτείται εντός της σχολικής μονάδας αλλά και του χρόνου που απαιτείται να αφιερώνουμε εκτός, στα πλαίσια της οργάνωσης, της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων και των σχέσεων μεταξύ σχολείου – γονέων, σχολείου – κοινωνίας.. Μόνο τότε θα αποδεχθούμε τους  απλουστευμένους υπολογισμούς του Γενικού Ελεγκτή.

Βεβαίως κύριε Γενικέ Ελεγκτή έχουμε μόνο διοικητικό έργο! Αυτοί που έκαναν τα σχέδια υπηρεσίας, αυτοί που επέφεραν τις αλλαγές στα αρχικά σχέδια, έκριναν ότι στη καθημερινή διδακτική ζώνη δεν μπορεί να επιτελέσει σωστά και αποτελεσματικά το διοικητικό του έργο ένας διευθυντής έχοντας και διδακτικά καθήκοντα. Μάλιστα, σε προηγούμενα χρόνια είχαν και κάποιο διδακτικό χρόνο οι διευθυντές που αυτός κρίθηκε από τους αρμόδιους του ΥΠΠ ότι ενεργούσε αρνητικά τόσο από διδακτικής όσο και από διοικητικής άποψης και καταργήθηκε. Για αυτό, πριν να τοποθετήστε αρνητικά, θα έπρεπε να ρωτήσετε τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΠ για να ενημερώσουν εάν γίνεται διασπάθιση χρόνου και οικονομικών πόρων λόγω της ανάληψης μόνο διοικητικού έργου από τους διευθυντές μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης. Να σας ενημερώσουμε ότι στα πλαίσια του σχεδίου υπηρεσίας μας, δεν έχουμε μόνο διοικητικό έργο όπως λανθασμένα δηλώνετε. Έχουμε παιδαγωγικό και αναπτυξιακό ρόλο που ουδόλως πρέπει να υποτιμάτε.

 Εάν είμαστε αναγκασμένοι ως διευθυντές και διευθυντική ομάδα να δαπανούμε τόσο πολύ χρόνο σε διοικητικά, οργανωτικά και πειθαρχικά καθήκοντα αυτό κύριε Γενικέ Ελεγκτή δεν οφείλεται στην ανικανότητα  μας αλλά στην όλη δομή του εκπαιδευτικού μας συστήματος και της κουλτούρας μας ως κοινωνίας. Η παιδαγωγική επιστήμη, η εκπαιδευτική διοίκηση μπορεί να βοηθήσει το γραφείο της ελεγκτικής υπηρεσίας, αφού στελεχωθεί με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, να μπορεί να καταλήγει σε ορθά συμπεράσματα και υποδείξεις για τα εκπαιδευτικά θέματα και της σωστής επιμέτρησης του οποιοδήποτε «διευθυντικού λίπους». Εάν αυτό τεκμηριωθεί με επιστημονική παιδαγωγική έρευνα, τότε κύριε Γενικέ Ελεγκτή έχετε όχι μόνο δικαίωμα αλλά και καθήκον να προχωρήσετε με αίτημα νομοθετικής ρύθμισης για μείωση του «διευθυντικού λίπους». Μέχρι τότε, με όλο το σεβασμό δεν μπορείτε να μας απαξιώνετε.

Με εκτίμηση,

 *Πρόεδρος Συνδέσμου Διευθυντών (ΣΕΔΜΕΚ)

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ανδρέας Πολυδώρου
Wed September 12, 2018, 21:24:07
Καλά τα είπες Γιώργο. Διερωτάται κανείς αν τελικά ο Γενικός Ελεγκτής ενεργεί από άγνοια, αφέλεια, ζήλεια ή μίσος προς τους εκπαιδευτικούς.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016