KESJULY18

2018-09-08 09:19:43
Πούλα με ακόμα μια φορά…

Πούλα με ακόμα μια φορά…


ΤΟΥ ΞΕΝΙΟΥ ΚΟΦΤΕΡΟΥ*

Έγραψα, ξαναέγραψα και μετά σιώπησα και διάβασα, ξαναδιάβασα. Περίμενα… αλλά φευ.

Η ιστορία είναι καταδικασμένη εκ των πραγμάτων να επαναλαμβάνεται και τώρα, στο 2018 ξαναζούμε μεταφορικά το 1938. 80 χρόνια πριν, στις 30 Σεπτεμβρίου οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας υπέγραψαν την «Συμφωνία του Μονάχου». Ένα από τα πολλά προοίμια που οδήγησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως να ξεκινούσε νωρίτερα φυσικά, αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία (κατά κάποιους ειδικούς). Αλλά ίσως, o συνολικός αριθμός των νεκρών να ήταν αρκετά μικρότερος των 70 με 80 εκατομμυρίων που στοίχισε εν τέλει. Και δίκαια αναρωτιέται κανείς, πόσο τελικά αξίζει να ξεπουλάς κάποια ιδανικά για λίγη ακόμη σιγουριά;

Ζούμε λοιπόν το δικό μας Μόναχο; Δικαιολογούμε και νομιμοποιούμε μια παράνομη απόφαση (της 4ης Ιουλίου) αποδεχόμενοι την χιλιοστή έκφανσή της;

15 χιλιάδες κόσμου στην πορεία της 28ης Αυγούστου και 12 χιλιάδες ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Σεπτεμβρίου δεν απάντησαν ούτε σε προτάσεις, ούτε σε τροποποιήσεις. Αν μπορούσε να συνοψιστεί ο παλμός του καθενός μας σε μια λέξη, θα ήταν ΦΤΑΝΕΙ. Φτάνει να αποφασίζετε πριν από μας για μας, φτάνει να κάνουμε τα πειραματόζωα, φτάνει να φταίμε για όλα εμείς. Φτάνει να καλύπτουμε τα κενά μιας τρύπιας εξουσίας, με μοναδικό δικό σας γνώμονα το κέρδος του Κουμπάρου. ΦΤΑΝΕΙ, τελεία.

Ακούμε τα περισπούδαστα για σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος και μετά βγαίνουμε στη μέση του δρόμου - οποιουδήποτε δρόμου - και κοιτάμε τα πεζοδρόμια και καταλαβαίνουμε πως το ανέκδοτο είμαστε εμείς οι ίδιοι. Λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν, πού πάνε δεν μάθαμε ποτέ. Σε υποδομές; Σε σχολεία; Τελευταίως, μάθαμε πως πάνε σε μισθούς. Βλέπετε εκεί εις τα Ευρώπας … δουλεύουν νηστικοί και δωρεάν.

Φτιάξαμε μια φρέσκια άνοιξη μέσα στο καυτό Κυπριακό καλοκαίρι, ξυπνήσαμε συνειδήσεις που κοιμόντουσαν για χρόνια, αγκαλιάσαμε γονείς και εργαζόμενους, ακόμη και μπουλντόζες, αναστρέψαμε γνώμες δημοσιογράφων. Γίναμε παράδειγμα σε όλους. Ζητήσαμε καλύτερα σχολεία (τα πληρώνουμε άλλωστε), ζητήσαμε ισότητα για τους μαθητές μας και για μας. Σας εκλιπαρώ, μην το (ξε)πουλήσετε αυτό  το όνειρο. Πλέον η μάχη δεν είναι για μας, δεν είναι για τον δάσκαλο, τον καθηγητή, τη μία περίοδο ή τις δύο. Γίναμε σύμβολο και τα σύμβολα καίγονται, δεν γονατίζουν. Αν γονατίσουμε εμείς, τώρα, τι θα γίνει με το ΡΙΚ μετά; Τι θα γίνει τον Οκτώβριο με τους οδοκαθαριστές των Δήμων; Αν οι 15 χιλιάδες σκύψουμε τα κεφάλια, τι θα πουν οι 5 χιλιάδες, οι 2, ο ένας;

Κακά τα ψέματα αδέρφια, συναγωνιστές. Δημιουργήσαμε στους εαυτούς μας και στους άλλους μεγάλες προσδοκίες. Ηθελημένα και εσκεμμένα ξυπνήσαμε τους καλύτερούς μας εαυτούς, δεν γίνεται πια να κρυβόμαστε, δεν μπορούμε να λουφάξουμε στη μιζέρια της πάλαι ποτέ καθημερινότητας. Ο προ 4ης Ιουλίου εκπαιδευτικός έχει πεθάνει, αλλά όχι όπως το αντιλαμβάνονται αυτοί. Αν υποχωρήσουμε έστω και ένα ιώτα από αυτόν τον πόλεμο ΑΡΧΩΝ, ο θάνατός μας θα γίνει και ΗΘΙΚΟΣ. Αφού θέσαμε λοιπόν τόσο ψηλά τον πήχη, μόνο εμείς μπορούμε να τον κρατήσουμε εκεί. Καθείς στον πούντο του, κατά τον φίλτατο Σόλων.

Και κάτι τελευταίο. Ο υπογράφων υπήρξε συνεπής ψηφοφόρος του ΔΗΣΥ για 20 χρόνια. Δεν θα έπρεπε να απολογείται κανείς από μας για τα πολιτικά του φρονήματα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση - βλέποντας ένα φασιστικό τέρας να αναγεννάται από τις στάχτες του Κληριδικού Συναγερμού - πρώτος εγώ ομολογώ Mea Culpa, nunquam iterum.

*Εκπαιδευτικός Μέσης 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ιάκωβος Γεωργίου
Sun September 09, 2018, 15:23:33
Οι εκπαιδευτικοί όμως δεν υπερασπίστηκαν άλλες επαγγελματικές ομάδες όταν διεκδικούσαν τα δικαιώματα τους ή όταν έχαναν δικαιώματα. Π.χ. νοσηλευτές. Δεν είδα την ΟΕΛΜΕΚ, την ΟΛΤΕΚ, την ΠΟΕΔ να κατεβαίνει στους δρόμους για τους νοσηλευτές. Είδα τώρα όμως την ΠΑΣΥΝΟ (νοσηλευτές) να κατεβαίνει στους δρόμους για τους εκπαιδευτικούς. Αυτά θα πρέπει να σας προβληματίσει.

Αστερω Χατζησαββα
Sat September 08, 2018, 22:38:40
Αυτο το κειμενο ΠΡΕΠΕΙ να τυπωθει και να μοιραζεται στουσ δρομους, μπας και ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ!

Aστερω Χατζησαββα
Sat September 08, 2018, 21:45:46
ΕΥΓΕ! και παλι ΕΥΓΕ. Αυτο σου το κειμενο πρεπει να τυπωθει και να κυκλοφορησει πχ στους θαλαμους του ΡΙΚ κι οπου αλλου Υπνοττουν ακομα η εστω δειλιαζουν!

Ανθώπη Νικηφόρου
Sat September 08, 2018, 11:45:27
ΕΥΓΕ!

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΠΠΕΛΛΟΣ
Sat September 08, 2018, 11:39:03
Συνάδελφε Ξένιο, σε συγχαίρω για την τόλμη και αποφασιστικότητά σου να διατυπώνεις με τόσο ξεκάθαρο τρόπο τις εύστοχες απόψεις σου. Και πάλι μπράβο!!!

Ηλιάνα Ξυδιά
Sat September 08, 2018, 11:08:54
Κύριε Κοφτερέ, δυστυχώς τη ζωή των πολλών την καθορίζουν τα δάνεια. Έτσι τα ιδανικά μπαίνουν στην άκρη. Δεν μπορούμε να απεργήσουμε, έλεγε φιλόλογος προχθές, πρώτον για να μην στρέψουμε τους γονείς εναντίον μας και δεύτερον γιατί έχουμε χρέη και κοπελούθκια που σπουδάζουν. Ξεπουλιόμαστε για να υπηρετήσουμε πιστά ένα συγκεκριμένο life style. Γιατί ΟΛΟΙ πρέπει να έχουμε σπίτι 2οροφο, σριλανκέζα, 4x4 και κοπελούθκια που σπουδάζουν σε χώρα που υποτιμά το απολυτήριό μας και ζητά gce. Η κρίση είναι βαθιά. Ξυπνείστε.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016