KESJULY18

2018-08-25 09:29:26
Δημοσίου Σχολείου υπεράσπιση

Δημοσίου Σχολείου υπεράσπιση


ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Σ. ΦΩΤΙΟΥ*

Με θλίψη παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό προσπάθειες απαξίωσης των εκπαιδευτικών και εν γένει του εκπαιδευτικού έργου το οποίο επιτελείται στο Δημόσιο Σχολείο. Προσφέρει κάκιστη υπηρεσία όποιος απαξιώνει τους δασκάλους των παιδιών του. Με τη στάση του αυτή θέτει τον εκπαιδευτικό στον πειρασμό να περιορίσει την παιδευτική του δραστηριότητα μόνο σε όσα ορίζουν τα τυπικά του καθήκοντα. Διότι γνώρισμα του παιδαγωγού είναι η περίσσεια προσφορά προς τους μαθητές του.

Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν το μείζον κεφάλαιο της αγωγής, αφού είναι αυτοί που καλούνται να διαμορφώσουν τις κατάλληλες διαπροσωπικές σχέσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη εκδίπλωση του μαθησιακού έργου. Κατά συνέπειαν, πρώτιστη υποχρέωση μιας πολιτείας είναι η παροχή στους εκπαιδευτικούς όλων εκείνων των μέσων που διευκολύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Ως εκ τούτου, ένας κύριος διαχρονικός σκοπός του κράτους πρέπει να είναι η συνεχής αύξηση του μορφωτικού κεφαλαίου των εκπαιδευτικών. Αναφέρω μία μόνο παράμετρο σύγκρισης: υπάρχουν χώρες όπου παρέχονται στους εκπαιδευτικούς πολλαπλά κίνητρα για μεταπτυχιακές σπουδές, αφού είναι προφανής η ωφέλειά τους για την παιδεία. Στην Κύπρο ο εκπαιδευτικός κόσμος προηγείται σε μεταπτυχιακά προσόντα των άλλων επαγγελματικών ομάδων. Τα προσόντα αυτά οι εκπαιδευτικοί αποκτούν με δικές τους προσπάθειες και τις πλείστες φορές το κράτος δεν αξιοποιεί.

Διδάσκω για χρόνια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο Τμήμα στην πρόσφατη παγκόσμια κατάταξη της Σαγκάης (2018) κατατάσσεται ως 201-300. Η εμπειρία μου για τους αποφοίτους του Τμήματος είναι θετική. Εισέρχονταν άριστοι μαθητές, ενδιαφέρονταν για τις σπουδές τους, είχαν ενθουσιασμό για να διδάξουν. Κάποιοι συνέχισαν τις σπουδές τους σε διακεκριμένα πανεπιστήμια και στη συνέχεια σταδιοδρόμησαν ακαδημαϊκά. Άλλοι εργάσθησαν σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, τις οποίες διεκπεραίωσαν με τον καλύτερο τρόπο. Κάθε άλλο παρά οι άνθρωποι αυτοί μεταμορφώθησαν σε αδιάφορους και τυπικούς επαγγελματίες. Την ίδια εμπειρία έχω αποκομίσει και από την εμπλοκή μου στην Προϋπηρεσιακή Κατάρτιση Υποψηφίων Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης. Στο σημείο αυτό, επειδή κάθε λίγο και λιγάκι προβάλλεται το ζήτημα ύπαρξης ακατάλληλων εκπαιδευτικών, η μη επίλυσή του οφείλεται αποκλειστικά στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Η απαξίωση των εκπαιδευτικών και η γενίκευση ότι η Δημόσια Παιδεία της Κύπρου βρίσκεται σε μαύρα χάλια είναι εσφαλμένες. Το αποδεικνύουν π.χ. οι διακρίσεις των μαθητών της στις παγκόσμιες ολυμπιάδες, ότι οι απόφοιτοί της γίνονται δεκτοί σε κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου (όπως και οι φοιτητές της), η τελευταία διεθνής αναβάθμισή της στα μαθηματικά. Όσον αφορά διάφορες κατά καιρούς εκθέσεις διαφόρων οργανισμών, χωρίς αυτές να υποβαθμίζονται, πρέπει παράλληλα να διαβάζονται μέσα στη συνάφειά τους. Ένας οικονομικός οργανισμός είναι φυσικό να υποτάσσει την εκπαίδευση στη λογική της αγοράς και να ενδιαφέρεται για ανάλογες δεξιότητες. Η Δημόσια όμως Παιδεία έχει καθήκον να αντιστρατεύεται την προτεραιότητα αυτής της λογικής: είναι η πολιτική, δηλαδή το όραμά μας για την κοινωνία, που πρέπει να κατευθύνει την οικονομία, όπως βεβαίως και τις υπόλοιπες πτυχές του ανθρώπινου βίου. Οι θιασώτες των απόψεων του Μίλτον Φρίντμαν για την εκπαίδευση οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι η περί ανθρώπου ατομικιστική και αντικοινωνική αντίληψη δεν προάγει τη συλλογική συνοχή και την υπαρξιακή στοχοθεσία μιας πολιτείας.

Με τα ανωτέρω ουδόλως εξυπονοώ ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στη Δημόσια Εκπαίδευση. Υπάρχουν πολλά και μάλιστα αυξάνονται. Γι' αυτά όμως τα καίρια προβλήματα δεν έχει αναπτυχθεί καλόπιστος και δημιουργικός διάλογος. Καίρια προβλήματα θεωρώ π.χ. την αδυναμία βιωματικής αγωγής· την μη ώσμωση των διαφόρων γνωστικών αντικειμένων· την υποτίμηση μαθημάτων όπως τα κοινωνικά θέματα, η μουσική, η τέχνη, η φυσική αγωγή· τη μη ευρύτερη παιδευτική παρέμβαση· την παραβατικότητα· την παραπαιδεία. Η υγεία και η παιδεία συνιστούν το μέγιστο αγαθό μιας κοινωνίας. Το Δημόσιο Σχολείο αποτελεί θεμέλιο μιας παιδαγωγούσας πολιτείας.


*Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Λάμπρος Στεφάνου
Sun August 26, 2018, 11:19:00
Δάσκαλε σε περίμενα... Δίδαξες και πάλι!

Τάσος Αναστασίου
Sat August 25, 2018, 23:53:29
Σας ευχαριστούμε για τα θετικά σας λόγια.

Αριστοκλής Νικολάου
Sat August 25, 2018, 21:04:50
Αγαπητέ Καθηγητή, σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας και εγώ προσωπικά ακόμη περισσότερο! Πάντα ο λόγος σας ήταν λόγος ήθους και αρετής, λόγος χριστιανικών αξιών. Όχι όπως κατάντησαν σήμερα την κοινωνία μας, μια κοινωνία "ατομικιστική", όπου πολλοί σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους και πώς να εκμεταλλευτούν τους άλλους. Δυστυχώς, στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι δεν γεννήθηκαν έτσι, αλλά πολλοί αναγκάστηκαν να γίνουν. Μόνη σωτηρία μας πλέον η διδασκαλία των λόγων και των αξιών που δίδαξε ο Χριστός. Θεωρώ την κρίση όχι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως αξιακή, κρίση θεσμών και αξιών. Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε και την απαξίωση των εκπαιδευτικών και του κύρους τους. Θεωρώ ότι μεγάλη ζημιά δυστυχώς έχει ήδη γίνει. Όσον αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του έργου τους, θεωρώ σωστή την απαίτηση της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, όμως αυτή πρέπει να εδράζεται στο σωστό πλαίσιο και να είναι αξιοκρατική και δίκαιη. Συμφωνώ απόλυτα με την επισήμανσή σας ότι η απομάκρυνση ακατάλληλων εκπαιδευτικών είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και όχι των ίδιων των εκπαιδευτικών. Τέλος, όσον αφορά τον "εξορθολογισμό", πιστεύω ότι μπορούσαν να βρεθούν άλλοι συναινετικοί τρόποι που μπορεί να γίνει προς όφελος κυρίως των μαθητών μας. Ταυτόχρονα, αν υπάρχει ανάγκη εξοικονόμησης χρημάτων εξαιτίας της τεράστιας οικονομικής κρίσης που μας χτύπησε, θα μπορούσαν να βρεθούν άλλες συναινετικές λύσεις (δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο εκπαιδευτικός λειτουργός θα πρέπει κάθα φορά να καλείται να καλύψει την κακοδιαχείριση και τα σκάνδαλα άλλων.

Νικόλας Λεμονιατης
Sat August 25, 2018, 18:25:14
Από τους λίγους καθηγητές που ξεχώριζαν για το ήθος και την προσέγγιση τους. Σας ευχαριστούμε για την στήριξη! Θα περιμένω κι άλλους συναδέλφους σας να κάνουν το ίδιο

Αδαμαντία Χατζηιωάννου
Sat August 25, 2018, 17:02:20
Αγαπημένε καθηγητή κ. Φωτίου, ήσουν από τους καθηγητές που ξεχώριζες! Σε ευχαριστούμε για την στήριξη!

Μαρία Θεοδοσιάδου
Sat August 25, 2018, 16:58:20
Είμαι από τους πρώτους απόφοιτους του τμήματος το 1997 και είστε ένας από τους πιο αξιέπαινους και αγαπημένους καθηγητές μας. Σας ευχαριστούμε για τη στήριξη! Συμφωνώ και επευξάνω με τα όσα γράφετε!

Ευαγγελία Αλεξοπούλου
Sat August 25, 2018, 15:38:27
Κύριε Φωτίου, λατρεμένε μας Δάσκαλε,
Σας ευχαριστούμε ολόψυχα. Αυτό τον καιρό κι εμείς οι ίδιοι χρειαζόμαστε να νιώσουμε ότι μέσα στην άβυσσο της απαξίωσης υπάρχει μια φωνή σαν τη δική σας να μας εμψυχώνει...

Ανδρέας Κασουλιδης
Sat August 25, 2018, 13:10:08
Είναι εξόχως σημαντικό η στήριξη να έρχεται σε αυτή την χρονική στιγμή από έναν καταξιωμένο πανεπιστημιακό δάσκαλο που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα της Κυπριακής Εκπαίδευσης.

Ευχαριστούμε φιλε Σταύρο!

Αντώνης Τινής
Sat August 25, 2018, 12:15:27
Αγαπητέ μας καθηγητή. Ευχαριστούμε για τη στήριξη! Την νιώθουμε, σας ευγνωμονούμε.

Κωνσταντίνος Κυριακιδης
Sat August 25, 2018, 11:19:31
Προσυπογράφω με όλη μου την καρδιά!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
EDUFAIR
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016