KESJULY18

2018-07-06 08:23:40
Τι κάνει ένας εκπαιδευτικός όταν δεν διδάσκει;

Τι κάνει ένας εκπαιδευτικός όταν δεν διδάσκει;


ΤΗΣ ΡΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Αλήθεια τι κάνει ένας εκπαιδευτικός όταν δεν διδάσκει; Είναι απαραίτητος ο μη διδακτικός χρόνος στο σχολείο ή αποτελεί αποκλειστική επινόηση των "βολεμένων" Κυπρίων δασκάλων;

Όπως θα διαπιστώσετε πιο κάτω με επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, (OECD , 2014, “Indicator D4: How much time do teachers spend teaching?”, in Education at a Glance 2014),  ο μη διδακτικός χρόνος αποτελεί απαραίτητο και αναγκαίο μέρος της εκπαιδευτικής πράξης ανά το παγκόσμιο.

Για να μπορεί να υφίσταται η διδασκαλία ως εκπαιδευτική πράξη και για να λειτουργεί σωστά μια σχολική μονάδα είναι απολύτως απαραίτητο να αφιερώνουν οι εκπαιδευτικοί μεγάλο μέρος του εργάσιμου τους χρόνου και σε άλλα, μη διδακτικής φύσεως καθήκοντα. Ευθύνες όπως ατομική προετοιμασία και προγραμματισμός διδασκαλίας, συνεργασία με συναδέλφους και ομαδική δουλειά για διάφορες συλλογικές δράσεις εντός του σχολείου, διόρθωμα των εργασιών των παιδιών  και αξιολόγηση της προόδου τους, εποπτεία και επιτήρηση παιδιών τα διαλείμματα, καθοδήγηση, συμβουλευτική και στήριξη παιδιών σε ατομικό επίπεδο, συμμετοχή σε πολυθεματικές ομάδες ειδικών για στήριξη παιδιών με δυσκολίες, ενασχόληση με διοικητικά και γραφειοκρατικά θέματα, επικοινωνία, ενημέρωση και συνεργασία με γονείς, συμμετοχή και διοργάνωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων εκτός σχολικού χρόνου, δράσεις επαγγελματικής ανάπτυξη, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, μεντορισμός,  κ.ο.κ.

Όλα τα πιο πάνω και πολλά άλλα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας  ενός εκπαιδευτικού. Για να είναι εφικτά, είναι απαραίτητος και ο μη διδακτικός χρόνος, όπως ισχύει σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα  των δυτικών κρατών. Η προτεινόμενη κατάργηση της μείωσης του μη διδακτικού χρόνου ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας (ή των λεγόμενων απαλλαγών όπως τις αποκαλούν) και η αφαίρεση της ώρας υπεύθυνου τμήματος, δεν αποτελούν εξορθολογισμό, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά σκέτο παραλογισμό, με κύριο θύμα τα παιδιά μας και ειδικά τα παιδιά με δυσκολίες ή σοβαρές αναπηρίες.

Γι' αυτό να βγείτε κύριοι αυτής της κυβέρνησης  και να πείτε πλέον ξεκάθαρα πως δεν θέλετε να στηρίζετε τη δημόσια παιδεία.

Και πως αντιμετωπίζετε εμάς τους δασκάλους απλά ως διεκπεραιωτές.

Και πως για σας, τα σχολεία μας είναι συσκευαστήρια τυποποιημένης γνώσης.

Και πως θέλετε να αγνοούμε πλήρως τις πολλαπλές και διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά σε έναν πολύπλοκο ζωντανό οργανισμό όπως είναι ένα σχολείο με παιδιά.

Πως δεν σας ενδιαφέρει να έχουμε χρόνο να αναλαμβάνουμε δημιουργικές πρωτοβουλίες ούτε σας νοιάζει αν θα μπορούμε να στηρίζουμε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως ιδιαιτεροτήτων ή αποκλίσεων.

Πείτε το λοιπόν.

Πως οι προτεραιότητες σας δεν είναι η δημόσια παιδεία όπως δεν είναι άλλωστε και η δημόσια υγεία ή το κράτος πρόνοιας.

Πως σας νοιάζουν οι τσέπες σας οι γεμάτες, τα φαντασμαγορικά σας καζίνο και οι ουρανοξύστες σας.

Να μας το πείτε. Όχι πως δεν το καταλάβαμε ήδη. Είναι ηλίου φαεινότερο πως δεν σας νοιάζει.

Θέλουμε όμως δημόσια παραδοχή της ανικανότητας σας και της έλλειψης οράματος.

Κι ένα συγγνώμη. Θέλουμε ένα συγγνώμη.

Όχι σε μένα ή στη συνάδελφο.

Όχι.

Να πείτε συγγνώμη κύριοι στα παιδιά μας. Γιατί αυτά θα την πληρώσουν.

Να πείτε συγγνώμη στο παιδί μου γιατί η δασκάλα του, μέσα στον πανικό της καθημερινότητας  και των αναρίθμητων απαιτήσεων της διδασκαλίας, δεν θα έχει χρόνο να συναντά την σχολική ψυχολόγο για να καθορίζουν πρόγραμμα παρέμβασης ούτε χρόνο για επαναξιολόγηση ή συντονισμό.

Να πείτε συγγνώμη στον Χάμετ, γιατί δεν θα έχει χρόνο πλέον η δασκάλα του να τον στηρίζει μαθησιακά σε ατομικό επίπεδο ή να συνεργάζεται με τους γονείς του.

Να πείτε συγγνώμη στον Αλέξανδρο γιατί δεν θα έχει χρόνο ο δάσκαλός του να τον παρηγορήσει που ο μπαμπάς του έχασε τη δουλειά του και εγκατέλειψε την οικογένεια.

Να πείτε συγγνώμη στη Μαρία που είναι στο φάσμα αυτισμού γιατί δεν θα μπορεί η αποκαμωμένη ειδική δασκάλα να βρει χρόνο για σχεδιασμό εξατομικευμένης προσέγγισης σε συνεργασία με την δασκάλα της τάξης.

Να πείτε συγγνώμη στην Ελένη που έχει επιλεκτική αλαλία αλλά κανείς δεν θα μπορεί να την βοηθήσει για να την αντιμετωπίσει γιατί ο χρόνος πλέον θα είναι μόνο για διδασκαλία και μόνο για τους δείκτες επάρκειας στα μαθηματικά και στα ελληνικά.

Εξάλλου, πού χρόνος για το κάθε "προβληματικό" παιδί, ε;

Να πείτε συγγνώμη στα παιδιά μας για τον βάλτο στον οποίο θάψατε την δημόσια παιδεία. Είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε, κύριοι της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Υ.Γ. Αντίο δημόσιο ανθρώπινο, δημοκρατικό και χαρούμενο σχολείο για όλα τα παιδιά. Σε σκοτώσαμε πριν καν προλάβουμε να σε οραματιστούμε.

Καλώς ήρθατε σχολεία ιδιωτικά, σχολεία της «αριστείας», των ολίγων και των προνομιούχων.

*Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Λοιζος Σεπος
Fri July 06, 2018, 11:26:12
Οι αποσπασμένοι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. οι 2περ. του υπευθύνου στη μέση να αντικατασταθούν με την προσληψη 120 ψυχολογων και 120 παιδονόμων(ένα για κάθε σχολείο).
οι περ.των αιθ. ιστορίας & ξενων γλωσσών θα πρεπει να παραχωρηθούν στην πληροφορική. οι αποσπασμένοι είτε επξστρέφουν στα σχολεία και να δικαιούνται προαγωγή μετά το περας 3 χρόνων της απόσπασης, είτε να γινουν δημοσιοι υπάλληλοι. υπαρχουν ατομα που προαγονται για εκπαιδευτικο εργο χωρις να διδαξουν.
τι γινεται με τα 35 εκατ. της στηριξης?

ΑΝΤΡΕΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Fri July 06, 2018, 10:17:50
Επίσης, όταν κάποιοι εξετάζουν μελέτες και βλέπουν μόνο αποσπασματικά, ώρες που αναφέρονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ας μην παραλείπουν την συσχέτιση με άλλους παράγοντες, όπως υποδομές, υπηρεσίες εντός του σχολείου και επιπλέον παροχές που δίνονται στους εκπαιδευτικούς εκτός του μισθού τους.

Σε κάποιες απο τις χώρες που αναφέρονται στις μελέτες, οι καθηγητές έχουν δικό τους γραφείο. τα σχολεία έχουν καντίνα/εστιατόριο για να μπορούν να σιτίζονται και οι καθηγητές και οι μαθητές. Οι αίθουσες διδασκαλίας είναι κλιματιζόμενες (όλες τις εποχές- όχι μόνο κάποιες ώρες του χειμώνα). Έχουν προσβάσιμους και αρκετούς χώρους στάθμευσης για εκπαιδευτικούς και γονείς. Έχουν αρκετές αίθουσες ώστε να μην υπάρχουν μετακινούμενα τμήματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν αίθουσες μαθήματος, ή ακόμα και αίθουσες καθηγητή. Πχ αίθουσα Μαθηματικών του Χ καθηγητή.
Υπάρχουν στεγασμένοι χώροι για να μπορούν να κάνουν διάλειμμα όλα τα άτομα του σχολείου.

Ας μπαίνουν όλα στη ζυγαριά και ας μην βρίσκουμε επιλεκτικά ότι μας συμφέρει και απο όπου μας συμφέρει.
Αν θέλω να μαγειρέψω τα νούμερα για να δείξω κάτι, μπορώ να βρώ πολλά. Το θέμα είναι τι πραγματικά ισχύει στην Κύπρο.

Ανδρέας Χατζηανέστης
Fri July 06, 2018, 09:24:23
Θα μπορούσατε, κ. Γεωργίου, να μας ενημερώσετε πόσες ώρες διατίθενται σε διδακτικό έργο στο εξωτερικό, κυρίως στις χώρες της ΕΕ, και πόσες στην Κύπρο; Γνωρίζετε τα αριθμητικά δεδομένα;

ΑΝΤΡΕΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Fri July 06, 2018, 08:50:32
Θέλετε κύριοι να εξορθολογίσετε τις ώρες των εκπαιδευτικών;
Μάλιστα, να κάνετε τις περιόδους όσες επιλεκτικά εντοπίζετε σε αποσπάσματα μελετών.
Χρεώστε τότε τις περιόδους ώς εξής:
Χ περιόδους καθαρής διδασκαλίας
1 περιόδου επίσημης επικοινωνίας με τους γονείς
2 ώρες ανεπίσημης επικοινωνίας με τους γονείς για απουσίες, επίδοση κλπ
1 περίοδο εφημέρευσης (και ας είναι διάλειμμα)
2 περιόδους σε προγράμματα του σχολείου (ευρωπαικά κλπ)ή προετοιμασία για εκδηλώσεις.
1 περίοδο κοινού συντονισμού ειδικότητας
1 διάφορα - υλικό για περιοδικό, ιστοσελίδα, φωτογράφηση, οργάνωση αίθουσας

Μόνο και μόνο με αυτά έχεις 8 επιπλέον περιόδους.
Επίσης μόνο για να ενημερωθείς για τις εγκυκλίους που στέλνει το Υπουργείο για κάθε θέμα που σε αφορά, θέλεις 2 περιόδους τουλάχιστον.

Μετά έχεις προετοιμασία για την τάξη, αφού με αυτά που οι ειδήμονες ζητούν απο τους διδάσκοντες, πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο για προετοιμάσεις και να προσαρμόσεις τον τρόπο ανάλογα με το ακροατήριό σου.
Ο χρόνος προετοιμασίας και διόρθωσης των εργασιών και διαγωνισμάτων για κάθε μαθητή (που αναλόγως ειδικοτητας μπορεί να κυμαίνεται απο 80 μέχρι 200).


Πέστε μας αν αυτά χωρούν στο ωράριο 7:30-1:35 που ισχυρίζεστε ότι ΜΟΝΟ σε αυτό εργάζονται οι εκπαιδευτικοί και μάλιστα ότι ούτε σε αυτό εργάζονται πλήρως.

Επιπλέον έχουμε και συνεδρίες και συναντήσεις με τους γονείς εκτός ώραρίου εργασίας.

Δεν λογίζεται κάν ότι έχεις να κάνεις με ανθρώπους, ανθρώπινες σχέσεις και μάλιστα με παιδιά που χρειάζονται ειδικό χειρισμό.

Πόσα χρήματα άραγε πληρώνει ο κάθε εκπαιδευτικός για την εκτός έδρας περίοδο της θητείας του;
Πόσοι απο εμάς έχουν κάνει καθημερινό "έξοδο" την χορηγία σε άπορους μαθητές που δεν καλύπτει η πολιτεία γιατί δεν αντέχουμε να βλέπουμε τα παιδιά να υποφέρουν;

Είμαστε όλοι λουφαδόροι, καλοπερασάκηδες και υπερπληρωμένοι.

Εξορθολογίστε λοιπόν τις ώρες, αλλά ξεκινήστε πρώτα απο την καντίνα και τους άλλους χώρους του Υπουργείου

Ανδρέας Χαραλάμπους
Fri July 06, 2018, 08:45:56
Οι οποιες ωρες ηταν ανεπαρκεις. Χρειαζομασταν κι αλλες

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016