KESJULY18

2018-06-11 11:01:09
Ολοκληρώθηκε στο Π.Κ το Διεθνές Συνέδριο του Τμήματος Νομικής

Ολοκληρώθηκε στο Π.Κ το Διεθνές Συνέδριο του Τμήματος Νομικής


   Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου το Διεθνές Συνέδριο Δικαίου Πνευματικής Ιδιοκτησίας "Pluralism or Universalism dilemma" in International Copyright Law, υπό την επιστημονική και οργανωτική εποπτεία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιδιωτικού Δικαίου, κ. Τατιάνας- Ελένης Συνοδινού. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου - 1 Ιουνίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου και σε αυτό συμμετείχαν 23 διακεκριμένοι ομιλητές, τόσο από την Κύπρο, όσο και από 14 άλλες χώρες.

Σε σύντομο χαιρετισμό ο κ. Σπύρος Κόκκινος, Έφορος Εταιρειών και Επίσημος Παραλήπτης της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία του εν λόγω συνεδρίου για τη σύγχρονη κοινωνία, καθώς η πνευματική ιδιοκτησία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην προώθηση της καινοτομίας, στην ανάπτυξη της τέχνης αλλά και της τεχνολογίας. Επιπρόσθετα, ο κ. Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου στο σύντομο χαιρετισμό του  συνεχάρη θερμά την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τατιάνα Ελένη Συνοδινού για τη διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανάλυση και ο σχολιασμός των σύγχρονων εξελίξεων του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας υπό μια συγκριτική προσέγγιση. Με την υιοθέτηση της Σύμβασης της Βέρνης πραγματοποιήθηκε μια βασική εναρμόνιση των εθνικών νομοθετικών πλαισίων περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Στο συνέδριο συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, κατά πόσο η επιρροή νέων τεχνολογιών και φαινόμενα περιφερειακών εναρμονίσεων θέτουν σε κίνδυνο το ιδεώδες ενός καθολικά εναρμονισμένου δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αναλυτικότερα, το συνέδριο αναπτύχθηκε σε τρία μέρη, τα οποία αποτελούνταν από επτά επιμέρους συνεδρίες, ενώ στο τέλος της καθεμιάς, η συζήτηση ανατροφοδοτούνταν από ερωτήσεις του κοινού. Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος με τίτλο Regional copyright law harmonization: Necessary diversityorin compatibility with international copyright law standards?” συζητήθηκαν θέματα όπως οι εξελίξεις του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας στην Αφρική, η συμβατότητα του αμερικανικού, του καναδικού και του ενωσιακού δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας με τα πρότυπα της Σύμβασης της Βέρνης, αλλά και η εναρμόνιση του δικαίου με την ενιαία ψηφιακή αγορά στην Ε.Ε.. 

Ακολούθως, κατά το δεύτερο μέρος, The Universal is mor Pluralism dilemma in international copyright law makingαναλύθηκε κατά πόσο η καθολικότητα στο διεθνές δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας αποτελεί μια επαρκή λύση. Εξετάστηκε, επίσης, το διεθνές κεκτημένο για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ως βασικό θεμέλιο μιας οικουμενικής προσέγγισης στην κοινωνία της πληροφορίας, καθώς επίσης συζητήθηκε το εάν η Σύμβαση της Βέρνης αποτελεί το επίκεντρο του οικουμενισμού ή το αντίθετο.

Στο τρίτο μέρος με τίτλο Do the knowledge economy and information society call for uniform internatinal 

copyright approach and why?”, οι παρουσιάσεις εστίασαν σε θέματα που αφορούσαν τις περιουσιακές εξουσίες του δημιουργού, την εναρμόνιση του ηθικού δικαιώματος, την έννοια του δημιουργού και τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, το ενδεχόμενο νέων εξαιρέσεων και περιορισμών στο διεθνές δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, το ζήτημα των συμβάσεων πνευματικής ιδιοκτησίας, το καθεστώς των βάσεων δεδομένων  και τη διάρκεια των πνευματικών δικαιωμάτων. Η προβληματική επιπρόσθετα επεκτάθηκε και σε ειδικότερα ζητήματα περί της προστασίας και επιβολής των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο, την ρύθμιση της πρόσβασης στα έργα μέσω της πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και στην ιδιαίτερη σχέση του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας με το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016