KESJULY18

2018-01-20 15:45:38
Η Συμφωνία Πλαίσιο αποτελεί σημείο αναφοράς για το παρόν και το μέλλον

Η Συμφωνία Πλαίσιο αποτελεί σημείο αναφοράς για το παρόν και το μέλλον


Όμως, είναι η αρχή και όχι το τέλος του δρόμου

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ*

Μετά από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες πολλών μηνών επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία μεταξύ των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ και της Κυβέρνησης, για μια σειρά από σημαντικά θεσμικά, μισθολογικά και συνταξιοδοτικά αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου. Αναμφίβολα, η συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντική για το παρόν και το μέλλον των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων. Κι αυτό γιατί  οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις πέτυχαν, για πρώτη φορά, να κατοχυρώσουν θεσμικά τον ρόλο τους για απευθείας διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική πλευρά για τα συγκεκριμένα θέματα, πράγμα που αποτελεί παρακαταθήκη για ολόκληρο το Εκπαιδευτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα. 

Από την άλλη, όλα τα προηγούμενα χρόνια οι Κυβερνώντες δήλωναν κατηγορηματικά  ότι οι τεράστιες αποκοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών είναι μόνιμες και συνεπώς χωρίς επιστροφή. Αυτή τη στιγμή δηλώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι αποκοπές θα καταργηθούν σταδιακά, με σκοπό την αποκατάσταση των μισθών και με σημείο εκκίνησης τον προσεχή Μάιο, όταν και θα καθοριστεί το ποσό της αύξησης ή/και μείωσης της αποκοπής.

Ταυτόχρονα, με τη Συμφωνία Πλαίσιο ξεκινά και η συζήτηση για άρση της επιβολής επιβαρύνσεων σε εκείνους/-ες τους/τις εκπαιδευτικούς, που επιθυμούν να αφυπηρετήσουν πρόωρα.

Τέλος, πολύ σύντομα ανοίγει ο ουσιαστικότερος κύκλος των συζητήσεων για μια άλλη πολύ μεγάλη ομάδα άκρως αδικημένων εκπαιδευτικών, των νεοεισερχομένων μόνιμων εκπαιδευτικών (αυτών δηλαδή που διορίστηκαν για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την 1η Οκτωβρίου 2011), καθώς και των εργοδοτούμενων με το καθεστώς του Αορίστου Χρόνου στη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία, με στόχο την ένταξή τους σε Ταμείο Προνοίας και με κατάληξη της διαδικασίας του διαλόγου όχι αργότερα από την 31η Μαΐου 2018.

Χρέος τώρα και των τριών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων είναι να εποπτεύουν την πορεία εφαρμογής των συμφωνηθέντων και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί και ασφαλώς να συνεχίσουν να εργάζονται μεθοδικά, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για την επίτευξη των κοινών τους στόχων.

Η Συμφωνία Πλαίσιο δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή. Γι’ αυτό και οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις θα πρέπει να παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και να είναι πρωταγωνιστές σε αυτές και όχι ουραγοί.

*Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Παρασκευάς Παντελή
Mon January 22, 2018, 15:40:08
Φίλε Γιάννο, Για να θεωρείται οποιαδήποτε αύξηση στον μισθό, μείωση των αποκοπών, πρέπει η αύξηση αυτή να υπερβαίνει το συμφωνηθέν πλαίσιο των γενικών αυξήσεων που βασίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016