KESJULY18

2017-10-05 12:09:16
Με βαθύτατη  θλίψη το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποχαιρετά τον εκλεκτό ακαδημαϊκό του Καίσαρα Μαυράτσα

Με βαθύτατη θλίψη το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποχαιρετά τον εκλεκτό ακαδημαϊκό του Καίσαρα Μαυράτσα


 «Η είδηση του πρόωρου και αδόκητου θανάτου του μας γεμίζει με οδύνη»

Με βαθύτατη  θλίψη το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, η πανεπιστημιακή και σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα της Κύπρου, αποχαιρετούν  τον Αναπληρωτή Καθηγητή Κοινωνιολογίας, Καίσαρα Β. Μαυράτσα, ο οποίος απεβίωσε την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017, σε ηλικία μόλις 54 χρόνων, μετά από μία άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Ο εκλιπών Καθηγητής Καίσαρ Β. Μαυράτσας γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1963. Σπούδασε Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, απ' όπου απέκτησε διδακτορικό τίτλο στην Κοινωνιολογία (1993) υπό την επίβλεψη του καθηγητή Πίτερ Μπέργκερ. Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 1994 ως Λέκτορας, Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας. Επικέντρωσε το ερευνητικό του ενδιαφέρον στην κοινωνιολογική ανάλυση της ελληνοκυπριακής πολιτικής κουλτούρας και του ελληνοκυπριακού εθνικισμού. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συγγράψει βιβλία για τον ελληνοκυπριακό εθνικισμό (1998) και την ελληνοκυπριακή πολιτική κουλτούρα (2003). Τρείς σημαντικές μονογραφίες τους έχουν διαβαστεί ευρέως: «Η Κοινωνία των Χώρκατων» (2012, Εκδόσεις Παπαζήση), «Εθνική Ομοψυχία και Πολιτική Ομορφωνία» (Αθήνα,2003, Εκδόσεις Κατάρτι) και «Όψεις του Ελληνικού Εθνικισμού στην Κύπρο» (Αθήνα, 1998, Εκδόσεις Κατάρτι). Συμμετείχε επίσης στα συλλογικά έργα, «Ελλάδα και Τουρκία» (2012, Αλεξάνδρεια) και «Κυπριακή Δημοκρατία 50 χρόνια» (2010, εκδόσεις Παπαζήση).

Σε γραπτή δήλωσή του το Πρυτανικό Συμβούλιο τονίζει ότι ο κόσμος των γραμμάτων και η επιστημονική κοινότητα της Κύπρου γίνονται φτωχότεροι μετά τον αδόκητο θάνατο του εκλεκτού ακαδημαϊκού, εκφράζοντας παράλληλα τα ειλικρινή συλλυπητήρια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος. «Αποχαιρετούμε με βαθιά συγκίνηση και μεγάλη θλίψη το συνάδελφο Καίσαρα Μαυράτσα, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοινωνιολογίας, ο οποίος τίμησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου τόσο με το ερευνητικό και εκπαιδευτικό του έργο, όσο και με την πλούσια συγγραφική του δραστηριότητα. Η είδηση του πρόωρου και αδόκητου θανάτου του εκλεκτού και αγαπητού συναδέλφου, ακαδημαϊκού, επιστήμονα και ανθρώπου μας γεμίζει με οδύνη. Υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την επιστήμη με πάθος και ενθουσιασμό και υπήρξε μία προσωπικότητα έντονη και ξεχωριστή. Είναι πραγματικά μια απώλεια όχι μόνο για τους οικείους του, αλλά και για την επιστημονική κοινότητα και την Κύπρο ολόκληρη. Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους φίλους, στους συναδέλφους, τους φοιτητές του, και όλους όσοι βρέθηκαν μαζί του στο πανεπιστήμιο και τη ζωή».

Το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημώνεκφράζει τη βαθιά οδύνη του για την πρόωρη απώλεια του Καθηγητή,τονίζοντας το εύρος της προσωπικότητάς του, καθώς και την προσφορά του στην έρευνα, το Πανεπιστήμιο και την κοινωνία. Σε γραπτή δήλωση σημειώνει ότι η απώλεια του Καίσαρα Μαυράτσα αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στους οικείους του, την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και την κοινωνία.  «Το ερευνητικό του έργο ανέλυσε τον εθνικισμό και τον πολιτικό πολιτισμό του τόπου μας με μια διεισδυτική και ρηξικέλευθη ματιά, καθιστώντας το αναπόδραστη αναφορά για κάθε κοινωνιολόγο και πολιτικό επιστήμονα που ασχολείται με συναφή θέματα. Ο Καίσαρ Μαυράτσας υπήρξε ένας εξαίρετος πανεπιστημιακός δάσκαλος. Δίδαξε πέραν των 10 διαφορετικών μαθημάτων στο επιστημονικό πεδίο της Κοινωνιολογίας, πάντα με υποδειγματική αφοσίωση, τόσο στο αντικείμενο της διδασκαλίας του όσο και στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του. Υπήρξε πάντοτε υπόδειγμα συνέπειας και ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους του. Αγωνίστηκε με τα όπλα της επιστήμης του για την επανένωση της Κύπρου στη βάση της αποδόμησης των εθνικιστικών εξάρσεων και της συνύπαρξης των κοινοτήτων. Αντιμετώπισε την ανίατη ασθένεια με αξιοθαύμαστο θάρρος και αξιοπρέπεια. Η απώλεια για το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και για το Πανεπιστήμιο Κύπρου γενικότερα είναι μεγάλη. Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια».    

Λεπτομέρειες για την κηδεία του εκλιπόντος θα ανακοινωθούν αργότερα.

Οι σημαίες του Πανεπιστημίου Κύπρου κυματίζουν μεσίστιες από το πρωί σήμερα Πέμπτη, έως και την ημέρα τέλεσης της κηδείας ως ένδειξη πένθους.

Αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Κύπρου θα παραστεί στην κηδεία και θα καταθέσει στεφάνι.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016