KESJULY18

2017-09-13 16:39:06
ΠΟΕΔ: Ομαλότερο το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές

ΠΟΕΔ: Ομαλότερο το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές


«Η προσπάθεια για επίλυση των θεμάτων που σχετίζονται με τη στήριξη της καθημερινότητας των σχολείων επιβάλλεται να εντατικοποιηθεί και να ολοκληρωθεί»

 Η ΠΟΕΔ ανακοινώνει ότι:  

«Παρακολούθησε και συνεχίζει να παρακολουθεί με προσοχή την ολοκλήρωση της διαδικασίας στελέχωσης των σχολείων Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης. Η Οργάνωση παρεμβαίνει, όταν κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να καλυφθούν κενά και ελλείψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν.  Φέτος, καταγράφεται ως θετική η όλη προσπάθεια εφαρμογής των χρονοδιαγραμμάτων μετά την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας και σημειώνεται ένα τουλάχιστον ομαλότερο ξεκίνημα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, κάτι που η Οργάνωση επεδίωξε εδώ και πολλά χρόνια και ο ρόλος της στη σημαντική αυτή αλλαγή ήταν καίριος και καταλυτικός. Οφείλουμε όμως, να επισημάνουμε πως η ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών δεν επιτεύχθηκε ακόμα, παρά την παρέλευση των χρονοδιαγραμμάτων και δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες που δυσχεραίνουν τον τελικό καταρτισμό του Ωρολόγιου Προγράμματος, που έχουμε επισημάνει, κυρίως, σε σχολεία της επαρχίας Λευκωσίας.

Η ΠΟΕΔ ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι όλα τα κενά θα πρέπει να καλυφθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση με ρυθμίσεις που να συνάδουν με την ισχύουσα Νομοθεσία και τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων. Οποιεσδήποτε άλλες ακολουθούμενες πρακτικές, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές από την Οργάνωσή μας, η οποία και δε θα διστάσει να προχωρήσει σε καταγγελίες όπου δη σε περίπτωση που διαπιστώνει κάτι τέτοιο. Η Κάλυψη των όποιων κενών που εξακολουθούν να υπάρχουν σε σχολικές μονάδες τη δεδομένη στιγμή είτε με πιστώσεις χρόνου για την επόμενη σχολική χρονιά είτε με μείωση του χρόνου των αλλόγλωσσων παιδιών, των παιδιών που στηρίζονται για τον αναλφαβητισμό, του διοικητικού χρόνου, κ.ά. δεν είναι δυνατό να θεωρούνται ως λύσεις. Ως εκ τούτου, καλούμε τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, μετά τις επισημάνσεις μας για τα συγκεκριμένο ζήτημα να μεριμνήσει έτσι ώστε αυτό να ρυθμιστεί με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου εκεί και όπου υπολείπεται.

Σημειώνουμε επίσης ότι η σχολική χρονιά δεν αρκεί, μόνο, να αρχίσει ομαλά αλλά θα πρέπει καθόλη τη διάρκεια της να υπάρχουν διαδικασίες διαχείρισης και επίλυσης διαφόρων ζητημάτων που αναδύονται μέσα από την καθημερινότητα των σχολείων. Είναι γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο που η ΠΟΕΔ θα επιδιώξει και θα απαιτήσει να εντατικοποιηθεί ο θεσμικός διάλογος για την οριστική διευθέτηση των θεμάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα και συνεπακόλουθα με την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς όφελος του κάθε παιδιού ξεχωριστά, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του. Τα ζητήματα αυτά που παρουσίασαν, δυστυχώς, μια στασιμότητα μετά τα μικρά, έστω, βήματα που έγιναν κατά την περσινή σχολική χρονιά, επιβάλλεται να προχωρήσουν. Είναι ζητήματα που, τεκμηριωμένα, επιβαρύνουν τα σχολεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται αυτό κάθε αυτό το εκπαιδευτικό έργο.

Σε μια εποχή που οι εξαγγελίες για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα βρίσκονται στο απόγειό τους, τα ζητήματα της καθημερινότητας όπως ενδεικτικά καταγράφονται πιο κάτω από την ΠΟΕΔ, αποτελούν την πεμπτουσία της όποιας μεταρρύθμισης επιχειρείται:

  • Αποκλίνουσα συμπεριφορά και Παραβατικότητα
  • Αύξηση διοικητικού χρόνου διευθυντικής ομάδας
  • Ολοκλήρωση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος στην Δημοτική και επέκτασή του και στην Προδημοτική Εκπαίδευση
  • Ουσιαστικότερη στήριξη αλλόγλωσσων παιδιών και παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες
  • Επαναφορά της ενισχυτικής διδασκαλίας
  • Επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Προδημοτική και η Ειδικής Εκπαίδευση

Καλούμε, για άλλη μια φορά, την Επίσημη Πλευρά σε εντατικό διάλογο αξιοποιώντας το αμέσως επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να επαναρχίσει η διαδικασία ουσιαστικής συζήτησης και επίλυσής των θεμάτων αυτών». 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016