KESJULY18

2017-07-15 11:02:03
Είκοσι εκατομμύρια ευρώ για.. αγορά ελπίδας διορισμού

Είκοσι εκατομμύρια ευρώ για.. αγορά ελπίδας διορισμού


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ *

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού δεκαεφτά χιλιάδες τετρακόσιοι δέκα εφτά (17417) υποψήφιοι εκπαιδευτικοί θα καθίσουν στις εξετάσεις για διορισμό. Για κάθε ειδικότητα ο υποψήφιος πρέπει να παρακαθίσει σε τρεις εξετάσεις. Στην εξέταση γνώσης της ελληνικής γλώσσας, την εξέταση δεξιοτήτων και την εξέταση επάρκειας στο γνωστικό του αντικείμενο. Για κάθε μια εξέταση ο υποψήφιος θα πληρώσει  πενήντα ευρώ. (€50) Συνολικά κάθε υποψήφιος  θα πληρώνει εκατό πενήντα ευρώ (€150) ανά ειδικότητα, ενώ υποψήφιοι που διαγωνίζονται σε περισσότερες από μια ειδικότητες ενδέχεται, με βάση παραδείγματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση,  να πληρώσουν μέχρι διακόσια πενήντα ευρώ¹. (€250)

Ας κάνουμε μερικούς απλούς υπολογισμούς: 17 417  υποψήφιοι επί €150 κατ’ ελάχιστον ο καθένας σημαίνει ότι συνολικά  θα πληρώσουν  δύο εκατομμύρια εξακόσιες δώδεκα χιλιάδες πεντακόσια πενήντα ευρώ [ 2 612 550] στο κράτος μόνο για να καθίσουν στις εξετάσεις! Για την προετοιμασία για τις εξετάσεις, γνωστός εκπαιδευτικός οργανισμός προτείνει πακέτα η τιμή των οποίων κυμαίνεται από εφτακόσια ευρώ το ταχύρρυθμο (€700) πρόγραμμα των 38 διδακτικών ωρών μέχρι χίλια τρακόσια ογδόντα ευρώ   (€1380) το πλήρες πακέτο των εκατό ωρών. Επί του 50% των προαναφερθέντων ποσών θα πληρωθεί στο κράτος επιπλέον Φ.Π.Α.

Αν υποθέσουμε ότι το μέσο κόστος προετοιμασίας ανά υποψήφιο είναι χίλια ευρώ (€1000), μια αρκετά μετριοπαθής εκτίμηση, τότε το συνολικό κόστος για τους 17417 υποψηφίους θα ανέλθει στο κολοσσιαίο ποσό των δεκαεφτά εκατομμυρίων τετρακόσιων δεκαεφτά χιλιάδων ευρώ!  [ 17 417 000]. Το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν οι υποψήφιοι για προετοιμασία και εξετάσεις ενδέχεται να ξεπεράσει το αστρονομικό ποσό των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ! [ 17 417 000 +  2 612 550 = 20 029 550 ]

Ο καθαρός μισθός κάθε νεοεισερχόμενου εκπαιδευτικού είναι περίπου € 1500 μηνιαίως, δηλαδή το καθαρό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας κάθε νεοεισερχόμενου εκπαιδευτικού, συμπεριλαμβανομένου και του 13ου μισθού, δεν υπερβαίνει τις είκοσι χιλιάδες ευρώ. Προφανώς το κόστος προετοιμασίας και εξετάσεων ισούται με το ετήσιο κόστος  μισθοδοσίας χιλίων (1000) νέων εκπαιδευτικών! Νοουμένου ότι οι εξετάσεις θα γίνονται κάθε δύο χρόνια, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για επαναλαμβανόμενο κόστος που θα επιβαρύνει την πλειοψηφία των υποψηφίων για τουλάχιστον μια δεκαετία (5-6 φορές ). Οι πλειοψηφία των αποτυχόντων υποψήφιων θα πληρώνουν  κόστος ίσο με την μισθοδοσία της μειοψηφίας των επιτυχόντων! Κάτι παρόμοιο δηλαδή με τα παιγνίδια του ΟΠΑΠ όπου η εταιρεία παίρνει το μερίδιο του λέοντος, οι λίγοι επιτυχόντες παίρνουν τα κέρδη και οι πολλοί μοιράζονται τη χασούρα και περιμένουν τη ρεβάνς για το επόμενο παιγνίδι! Τώρα αν αυτό σας θυμίζει καζίνο ή ρουλέτα καμία σχέση! Προφανώς πρόκειται για σύμπτωση!

Αμφισβητώ ότι όλα αυτά γίνονται για την επιλογή των αρίστων, εφόσον υπάρχει ένας προφανής και ανέξοδος τρόπος για να γίνει αυτό χωρίς να υποβάλει χιλιάδες ανθρώπους σε πρωτοφανείς ταλαιπωρίες και έξοδα. Αν το Υπουργείο Παιδείας ήθελε να διορίσει μόνο τους άριστους εκπαιδευτικούς θα έπρεπε να συντάξει κατάλογο στον οποίο θα είχαν δικαίωμα εγγραφής μόνο όσοι έχουν το βασικό  πτυχίο της ειδικότητας τους με άριστα.  Αν οι άριστοι δεν επαρκούσαν ας προσλάμβανε άτομα με βαθμό πτυχίου Λίαν Καλώς από ένα δεύτερο κατάλογο κ.ο.κ. Αλλά προφανώς για τους ιθύνοντες της Παιδείας ένα πτυχίο με άριστα² δεν αποδεικνύει  την γνώση του κατόχου του γι’ αυτό άλλωστε πρέπει να παρακαθίσει σε εξετάσεις.

Έχουν στήσει μια τεράστια επιχείρηση εκμετάλλευσης της απόγνωσης των ανέργων. Μια επιχείρηση όπου η ελπίδα πωλείται με τη σέσουλα. Έχουν κατορθώσει να περάσουν το Ν.Σ.Δ.Ε από τη Βουλή πείθοντας την λαϊκή αντιπροσωπία ότι το κίνητρο τους ήταν ο εκσυγχρονισμός, η επιλογή των αρίστων εκπαιδευτικών για διορισμό,   το καλό της εκπαίδευσης και των παιδιών. Πρόκειται για ένα θρίαμβο του γκεϊμπελισμού  και των ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης. Πρέπει δυστυχώς να παραδεχτούμε τη πικρή αλήθεια ότι ως συντεχνίες αποτύχαμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των μελών μας. Η αποτυχία μας τους έχει ανοίξει την όρεξη. Το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης με ρήτρες που υπονομεύουν την μονιμότητα έπεται! Ας ξυπνήσουμε λοιπόν έστω και τώρα και ας αντιδράσουμε!

Σημειώσεις

  1. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι υποψήφιος που διεκδικεί ταυτόχρονα διορισμό ως φιλόλογος και ως δάσκαλος θα παρακαθήσει σε πέντε εξετάσεις και θα πληρώσει συνολικά  250. Θα καθίσει εξέταση γνώσης της Ελληνικής γλώσσας, ξεχωριστές εξετάσεις (2) δεξιοτήτων για τη δημοτική και τη μέση εκπαίδευση και ξεχωριστές εξετάσεις (2) στα δύο γνωστικά αντικείμενα. Συνολικά πέντε (5) εξετάσεις
  2. Σύμφωνα με το Ν.127(Ι)/2015 ένας εκπαιδευτικός ο οποίος μόλις και μετά δυσκολίας πάρει το βασικό του πτυχίο πιστώνεται με τέσσερις (4) μονάδες, ενώ ένας επιμελής φοιτητής που θα πάρει το πτυχίο του με άριστα παίρνει οκτώ (8) μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά μεταξύ αριστείας και αμέλειας στις βασικές σπουδές καλύπτει μόνο τέσσερις (4) μονάδες. Από την άλλη οι εξετάσεις διορισμού παίρνουν συνολικά πενήντα (50) μονάδες. Γιατί λοιπόν κάποιος σπουδαστής που θέλει να διοριστεί να πάρει στα σοβαρά τις σπουδές του και να μην προετοιμαστεί ευθύς εξ’ αρχής για τις εξετάσεις; Το πτυχίο έχει αξία μόνο ως προϋπόθεση για να καθίσεις στις εξετάσεις διορισμού.

Οι τίτλοι σπουδών έχουν εξευτελιστεί και απαξιωθεί όμως τα Πανεπιστήμια ουδέποτε αντέδρασαν και ο λόγος είναι προφανής στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

*Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2017-2020


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
Wed August 02, 2017, 16:47:46
Κύριε Πόλη το κείμενο σας αποτελεί ένα απαύγασμα ανευθυνότητας. Έχετε γράψει ένα εγκεφαλικό κείμενο με ψευδή στοιχεία και έχετε καταλήξει σε παραπλανητικά αποτελέσματα. Από τις 17.000 υποψηφίους που υπολογίσετε για να παραπλανήσετε τελικά μόνο 6.630 υπέβαλαν αίτηση για να δώσουν εξετάσεις. Αναμένω την απολογία σας και όλων αυτών που φοβέριζαν ότι θα έρχονταν από την Ελλάδα οι μύριοι να καταλάβουν την εκπαίδευση της Κύπρου. Μπούρδες. Τελικά γύρω στους 573 είναι οι Ελλαδίτες. Μια εκστρατεία λασπολογίας με ψεύτικους αριθμούς για να διατηρήσετε τα βασίλεια σας.

Μιχάλης Α. Πόλης
Tue July 18, 2017, 08:46:48
Κύριε Γρηγοριάδη έχω αναπτύξει ένα υποθετικό σενάριο με βάση υποθετικές μετριοπαθείς τιμές. Με βάση την ανακοίνωση τα ιδιαίτερα για 100 ώρες προετοιμασία στοιχίζουν 1380 ευρώ + ΦΠΑ. Εγώ όμως έθεσα τη δαπάνη ανά υποψήφιο στα χίλια ευρώ για να καλύψω τις περιπτώσεις που αναφέρετε.
Εν πάση περιπτώση δεδομένου του ισχυρού κινήτρου που έχουν οι υποψήφιοι για να συμμετάσχουν σε ιδιαίτερα για τις εξετάσεις δεν θεωρώ τους αριθμούς που παραθέτω υπερβολικούς.
Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα σας να διαφωνείτε μαζί μου πριν όμως με χαρακτηρίσετε "Αλχημιστή" περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα δούμε ποιος θα διαψευστεί

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
Mon July 17, 2017, 19:10:19
Κύριε Πόλη επανέρχομαι για να σας υποδείξω ότι εσκεμμένα έχετε δώσει ψευδή στοιχεία για να καταλήξετε σε συμπεράσματα που θέλετε. Πολλαπλασιάζετε αυθαίρετα τους 17.417 υποψηφίους επί 1000 ευρώ για να καταλήξετε σε έξοδα 17.417.000. Ωστόσο, όπως έχει ανακοινώνει το Υπουργείο Παιδείας ο τελικός αριθμός των υποψηφίων που θα παρακαθίσουν στις εξετάσεις αναμένεται να είναι μικρότερος, αφού σε ορισμένες ειδικότητες δεν θα διεξαχθούν εξετάσεις, λόγω του μικρού αριθμού διαθέσιμων θέσεων (μικρότερος από 6). Εσείς όμως κύριε Πόλη για να εντυπωσιάσετε δεν αφαιρέσατε ούτε και έναν υποψήφιο από αυτούς που θα παρακαθίσουν σε εξετάσεις. Κύριε Πόλη για πρώτη φορά με έχετε απογοητεύσει σε τέτοιο βαθμό αφού οι σκοπιμότητες δεν σας αφήνουν πλέον να παραθέσετε τουλάχιστον τα αληθή δεδομένα και προχωράτε με παραπλανητικά. Θα κλείσω με μια λέξη που αρέσκονται χρησιμοποιούν οι ομοϊδεάτες σας. Με τέτοιες αλχημείες θα μας πείσετε;

Μιχάλης Α. Πόλης
Sun July 16, 2017, 10:21:26
Απάντηση προς τον καθηγητή κ. Μακρίδη

1. Το γεγονός ότι ο Οργανισμός που εκπροσωπείτε μπορεί να επιμορφώσει μέχρι 1000 υποψηφίους για διορισμό ως το Νοέμβριο, δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δεν θα ζητήσουν φροντιστήρια από άλλους πάροχους υπηρεσιών αυτού του είδους.
Είναι γεγονός ότι το ποσό των χιλίων ευρώ που έδωσα για κόστος φροντιστηρίων ανά υποψήφιο είναι υποθετικό. Παραμένει όμως γεγονός ότι οι υποψήφιοι έχουν ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να αποταθούν για ιδιαίτερα. Το κίνητρο αυτό είναι η επαγγελματική αποκατάσταση. Όταν για τις προεισαγωγικές των πανεπιστημίων οι γονείς ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για ιδιαίτερα των παιδιών τους δεν είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι οι υποψήφιοι για διορισμό, των οποίων το διακύβευμα είναι ακόμα πιο μεγάλο, θα σπεύσουν να δαπανήσουν χρήματα για ιδιαίτερα για να επιτύχουν τον πολυπόθητο διορισμό;
3. Δεν έχω πει ότι ο βαθμός άριστα ενός πανεπιστημίου ισοδυναμεί με βαθμό άριστα ενός άλλου. Έχω πει όμως ότι, κατά τεκμήριο, ο βαθμός άριστα ενός πανεπιστημιού, αποδεικνύει καλύτερη γνώση από βαθμό Λίαν Καλώς ή καλώς του ιδίου πανεπιστημίου. Εφόσον οι αριστούχοι απόφοιτοι όλων των πανεπιστημίων, κατά τεκμήριο, δεν είναι περισσότεροι από το 20% - 25% του συνόλου των αποφοίτων, ο διορισμός των αρίστων κατά προτεραιότητα θα ήταν ένας ανέξοδος τρόπος για να πάρεις τους καλύτερους χωρίς να μπεις στην πολυέξοδη και ψυχοφθόρα για τους υποψηφίους διαδικασία των ανά διετία επαναλαμβανόμενων εξετάσεων. Θα ήταν επίσης ένα ισχυρό κίνητρο για τους φοιτητές να είναι επιμελείς στις σπουδές τους, εφόσον από το βαθμό του πτυχίου τους θα κρινόταν η επαγγελματική αποκατάσταση τους

Γιώργος Ιεροδιακόνου
Sat July 15, 2017, 22:34:54
Οι υποθέσεις περί ιδιαιτέρων θα επαληθευτούν ή όχι μετά, οπόταν και θα μπορούμε να το σχολιάσουμε με ακρίβεια. Όμως αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ κάποιος θα πληρώνει 150 ευρώ για να έχει μια μικρή, μα πολύ μικρή πιθανότητα (ας βγάλει κάποιoς μαθηματικός την πιθανότητα κάποιου υποψηφίου) να διοριστεί;

Γρηγόρης Μακρίδης
Sat July 15, 2017, 16:08:55
Αγαπητοί έχω διαβάσει τις σκέψεις του κου Πόλη και σημειώνω τα εξής.
1. Οι εξετάσεις θα υποδείξουν αυτούς που έχουν καλύτερη ή έχουν προετοιμαστεί καλύτερα για να δείξουν τη γνώση του γνωστικού τους, δεξιότητες και γνώση της Ελληνικής μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας διαγωνισμού. Οι εξετάσεις δεν θα αναδείξουν τον καλύτερο εκπαιδευτικό στη διδασκαλία αφού αυτό θα το κάνει η επιμόρφωση του ΥΠΠ αλλά θα ξεκινήσει το ΥΠΠ από αυτούς που έχουν προφανώς καλύτερες προοπτικές να γίνουν καλύτεροι εκπαιδευτικοί.
2. Αναφέρθηκε συνολικό κόστος με την λανθασμένη υπόθεση ότι οι 17.000+ που δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις θα κάνουν πρόγραμμα προετοιμασίας με πληρωμή. Επειδή εμπλέκομαι σε πρόγραμμα προετοιμασίας μέσω ειδικών εργαστηρίων υποστηρίζοντας τους οργανισμούς PROGNOSIS και ATHINA Educational Network, σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε χρόνος για να βοηθηθούν σωστά πάνω από 1000 υποψήφιοι μέχρι το Νοέμβριο.
3. Να λεμέ ότι μπορούν να συγκριθούν οι βαθμοί άριστα μεταξύ πτυχίων διαφορετικών πανεπιστήμιων και ακόμη του ιδίου πανεπιστημίου αλλά διαφορετικών ετών είναι μέγα σφάλμα διότι δεν υπάρχει στάθμιση και άρα δεν συγκρίνονται.
Αυτά για την ώρα!

Καθηγητης Γρηγορης Μακριδης
Ιδρυμα ΘΑΛΗΣ
www.thalescyprus.com

Παναγιώτης Αντωνίου
Sat July 15, 2017, 14:23:47
Συμφωνώ με τον κ. Γρηγοριαδη. Αλίμονο αν οι υποψηφιοι χρειαζονται φροντιστηριο για το γνωστικό τους αντικείμενο. Κριμας τα παιδια του κόσμου μεσα στα σχολεια!

Μιχάλης Α. Πόλης
Sat July 15, 2017, 13:29:45
Κύριε Γεωργιάδη με όλο το σεβασμό, εγώ δεν είπα ότι το Υπουργείο θα βγάλει κέρδος από τα εκατον πενήντα ευρώ που θα δώσει ο κάθε υποψήφιος, αλλά ότι οι υποψήφιοι θα υποστούν σημαντικά έξοδα για να προετοιμαστούν και να καθήσουν στις εξετάσεις. Τα χρήματα αυτά οι περισσότεροι θα τα χάσουν γιατί οι υποψήφιοι είναι συντριπτικά περισσότερα από τις προσφερόμενες θέσεις. Όλη αυτή η ταλαιπωρία και τα έξοδα είναι αχρείαστα αφού η γνώση των υποψηφίων τεκμηριώνεται από την κατοχή πτυχίου. Αν ήθελαν με το Ν.Σ.Δ.Ε να πάρουν τους καλύτερους θα έπρεπε απλώς να δώσουν προτεραιότητα στους υποψηφίους με βαθμό πτυχίου άριστα και όχι να κάνουν ρυθμίσεις για εξετάσεις, οι οποίες στο τέλος της ημέρας εξυπηρετούν τα ιδιωτικά συμφέροντα που προσφέρουν προετοιμασία για εξετάσεις διορισμού.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Sat July 15, 2017, 12:25:27
Εξαιρετικό άρθρο για ακόμα μια φορά! Συγχαρητήρια!

Σημ.: Για όσους αναφέρονται στα έξοδα του κράτους... είναι μηδαμινά κοντά στα έσοδα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
Sat July 15, 2017, 12:10:52
Κύριε Πόλη μας έχετε συνηθίσει σε αναλύσεις αριθμών και μαθηματικών τύπων και όσο και να διαφωνούσε κάποιος μαζί σας επί της ουσίας, στα μαθηματικά οι αριθμοί δεν αλλάζουν αφού είναι δεδομένοι, ούτε και το αποτελέσματα της πράξης.
Με όλο το σεβασμό το πιο κάνω κείμενο σας θυμίζει το «Αν κάμω γιο τζιαι φκάλω τον Γιαννή». Αντί μαθηματικές πράξεις με δεδομένα μας παραθέτετε εγκεφαλικές υποθέσεις λέγοντας μας «ας υποθέσουμε». Δηλαδή υπάρχουν τόσοι και ΑΝ πληρώνουν τόσα θα έχουμε τα εκατομμύρια που λέτε.
Να μου επιτρέψετε καταρχήν να ερωτήσω για να μην δημιουργείτε ψεύδη δεδομένα. Μας λέτε ότι υπάρχουν τόσοι υποψήφιοι που θα πληρώσουν από τόσα για το κάθε μάθημα. Σύμφωνοι. Θα συμφωνείτε μαζί μου ότι για να είστε σωστοί στην πράξη για το κέρδος του Υπουργείου θα έπρεπε να βάλετε και τα έξοδα του. Δηλαδή το ποσό που θα διατεθεί από το Υπουργείο για τη διόρθωση του γραπτού του κάθε κειμένου την επιτήρηση και για άλλα. Άρα όταν βάζετε τα έσοδα χωρίς να υπολογίζετε τα έξοδα δίνετε μια ψευδή εικόνα προς τα έξω για τους δικούς σας λόγους.
Ερχόμαστε στο επίμαχο θέμα των φροντιστηρίων. Είναι το ολιγότερο προσβλητικό να λέτε ότι οι συμβασιούχοι και αντικαταστάτες με τόση εμπειρία και μοριοδότηση χρειάζονται τα πακέτα των φροντιστηρίων για να περάσουν στις εξετάσεις και να τους περιλαμβάνετε στο σύνολο σας. Αν ισχύει αυτό που λέτε τότε «ζήτω που καήκαμε».
Το κείμενο σας είναι ατυχές και επαναλαμβάνω ότι θυμίζει το «Αν κάμω γιο τζιαι φκάλω τον Γιαννή».

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016