KESJULY18

2017-06-23 11:43:43
Ζητείται.. πολιτική τόλμη

Ζητείται.. πολιτική τόλμη


ΤΟΥ ΛΟΪΖΟΥ ΠΟΤΑΜΙΤΗ*

Με αφορμή την επικύρωση των κανονισμών του Νέου Συστήματος Διορισμών, στις 2 Ιουνίου 2017 από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων και την συγκαλυμμένη αποδοχή από τα υπόλοιπα, αναζητείται πλέον πολιτική τόλμη για τροποποίηση του υφιστάμενου Νομοσχεδίου. Η ψήφιση των Κανονισμών για το ΝΣΔ ολοκλήρωσε μεν μια εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση από την άλλη όμως άφησε ηθικά και νομικά εκτεθειμένο το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων γιατί οι απαραίτητες ρυθμίσεις που θα διασφάλιζαν την εργασία σε εκατοντάδες έκτακτους εκπαιδευτικούς οι οποίοι υπηρετούν για σειρά ετών τη δημόσια εκπαίδευση του τόπου δεν έγιναν ποτέ. Η μη αναγνώριση του καθεστώτος του Αορίστου Χρόνου για τους Έκτακτους Εκπαιδευτικούς σε αθροιστική βάση, διασφαλίζοντας έτσι τα άτομα εκείνα που εργάζονται κατά σειρά ετών εντός της εκπαίδευσης θα ήταν πράξη πολιτικής τόλμης. Διαφάνηκε όμως πως η Βουλή επέλεξε την πολιτική ατολμία  γεγονός που την βαραίνει με ασήκωτες ευθύνες.

Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι πως η συζήτηση αναλώνεται γύρω από το ζήτημα ποιοι συνάδελφοι δικαιούνται το καθεστώς Αορίστου την ώρα που η συζήτηση θα έπρεπε να αφορά το με ποιο τρόπο άμεσα θα εξασφαλιστεί το καθεστώς αυτό για τους έκτακτους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα για χρόνια; Οι διατάξεις εξάλλου του Νόμου του 2003 αναφέρουν πως «οι εργοδοτούμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου που θα συμπληρώνουν συνολική περίοδο απασχόλησης τριάντα μηνών, ανεξαρτήτως διαδοχικών συμβάσεων, θα καθίστανται εργοδοτούμενοι Αορίστου Χρόνου».

Ξεκάθαρα η νομική μάχη για την αναγνώριση θα δοθεί και θεωρείται δεδομένο ότι θα κερδηθεί. Το ΝΣΔ θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή, εντούτοις υπάρχει ο χρόνος για να γίνει η τροποποίηση αλλά αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική τόλμη από κοινοβουλευτικό κόμμα ή κόμματα ώστε να σηκώσουν στους ώμους τους, τους χιλιάδες συναδέλφους οι οποίοι αναμένουν την πολιτική αναγνώριση που δικαιωματικά δικαιούνται.

*Πρόεδρος Ε.Ε ΠΑΔΕΔ Λεμεσού

Δάσκαλος


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μαρία Δημητρίου
Fri June 23, 2017, 23:24:50
Αγαπητέ Λ. Ποταμίτη σε αυτόν τον τόπο πολιτικό ΘΡΑΣΟΣ θα βρεις και όχι πολιτική τόλμη. Γιατί το να χάνεις τη δουλειά σου, αυτή που αξιοκρατικά απέκτησες μετά από πολλούς κόπους και θυσίες και να σου ζητούν να πεις και ευχαριστώ από πάνω, αυτό μόνο θράσος ονομάζεται σύμψωνα με το νεοελληνικό λεξικό.

ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ-ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΡΙΑ
Fri June 23, 2017, 17:58:14
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΑΣ! ΕΥΓΕ!

*ΠΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟ ΑΝΤΡΕΟΥ

Αντρέου Γιώργος
Fri June 23, 2017, 15:04:05
Προς Νεοφύτου Μιχάλης

Α. Δεδομένου τον ελάχιστον αφυπηρετήσεων έως το 2027 και λόγο του 50-50 στις προσλήψεις από τους 2 καταλόγους, οι νυν αντικαταστάτες στα σχολεία δεν μονιμοποιούνται έως το 2027. Μετά από 20 χρόνια στα σχολεία, απλά δεν θα έχουν δουλειά.

Β. Η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας δεν έγινε μόνο για τους έκτακτους αλλά για όλους τους υποψήφιους καθώς αποτελεί το κριτήριο εμπειρίας είναι σημαντικό σε όλους τους τομείς. Αλλά τις μονάδες αυτές θα τις παίρνουν και όσοι δουλεύουν σε ιδιωτικά και όσοι έρχονται από την Ελλάδα. Ακόμη, η μοριοδότηση των αντικαταστάσεων αλλάζει και πλέον θα απαιτούνται πάνω από 12-13 χρόνια να εξασφαλίσει ένας αντικασταστάτης αυτές τις 20 μονάδες. Κάποιος που εργάζεται σε ιδιωτικό ή σε σχολείο στην Ελλάδα, θα χρειάζεται μόνο 8 έτη. (Και κανείς δεν σκέφτηκε να μοριοδοτήσει και την εμπειρία σε ολοήμερα και άλλα προγράμματα του ίδιου του υπουργείου παιδείας. Υπάρχουν αδιόριστοι που εργάζονται 10ετία σε αυτά.)

Γ. Οι 10 μονάδες για το έτος κατάκτησης πτυχίου είναι δώρο άδωρον καθώς το 2018 που θα βγει ο νέος κατάλογος οι απόφοιτου του 2007 και του 2008 (νυν έκτακτοι) θα έχουν μόλις μία μονάδα περισσότεροι από αυτούς του 2009 και 5 περισσότερες από αυτούς του 2013 (για παράδειγμα χρησιμοποιώ αυτές τις χρονιές). Αντιλαμβάνεστε ότι το 2020 που θα βγει για δεύτερη φορά ο κατάλογος διορισίμων οι απόφοιτοι από το 2007 έως το 2010 θα έχουν όλοι τις 10 μονάδες, αυτοί του 2011 θα έχουν 9 μονάδες κοκ. Κάθε 2 χρόνια το "πλεονέκτημα" αυτό εκμηδενίζεται.

Δ. Θεωρείται άδικο το 50-50; Θα θέλατε να καταργείτο αμέσως ο κατάλογος διοριστέων; Εσείς θα δεχόσασταν να βρεθείτε άμεσα χωρίς δουλειά; Ακόμη, το 50-50 σε κάποιες ειδικότητες σημαίνει ότι άτομα με σύμβαση ή που ήταν κοντά σε μονιμοποίηση ή μένουν άνεργα, ή γίνονται αντικαστάτες (και άρα μένουν άνεργοι άλλοι αντικαστάτες).

Ε. Αν δεν γίνουν αορίστου οι 30μήνοι αντικαταστάτες, η τροπολογία αυτή απλά δίνει δουλειά στους πλείστους νυν αντικαταστάτες έως το 2027. Φυσικά μέχρι τότε μπορεί να το αλλάξουν και να ισχύει και εκεί το 50-50. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα το αλλάξουν. Επίσης, το 2027 όλοι αυτοί οι αντικαταστάτες θα είναι 40-42 ετών, με 20 και 15 χρόνια προϋπηρεσία ως αντικαταστάτες, και ξαφνικά δεν θα έχουν δουλειά. Εκτός από το ηθικό ζήτημα, τίθεται και το θέμα ότι το υπουργείο διώχνει έμπειρο προσωπικό που του δουλεύει 2 δεκαετίες για να πάρει άλλους!

Στ. Με τις τελευταίες μονιμοποιήσεις, κανένας δάσκαλος με 30μήνες σύμβαση δεν μένει αδιόριστος. Οπόταν, δεν καλύπτει κάποιον το μέτρο αυτό. Επιπλέον, ακόμα το υπουργείο δεν είπε ποια είναι αυτά τα άτομα (σε νηπιαγωγούς, καθηγητές κτλ) και με ποιο τρόπο θα εργάζονται κτλ. Δεν υπάρχει πουθενά πρόνοια στη νομοθεσία. Επιπρόσθετα, το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα μετά την εφαρμογή του νέου σχεδίου διορισίμων. Άτομα θα γίνονται 30μήνοι αλλά θα μένουν εκτός συμβάσεων λόγω του γεγονότος ότι θα τους περνούν άλλοι στις εξετάσεις. Θα υπάρχουν δηλαδή αορίστου από κατάλογο διοριστέων, αορίστου από κατάλογο διορισίμων και φυσικά το 50-50 στις συμβάσεις μεταξύ των δύο καταλόγων (και οι κατάλογοι αναπήρων φυσικά -και δικαίως). Ειδικά σε κάποιες ειδικότητες καθηγητών η κατάσταση θα είναι τραγική, δεν θα ξέρουν από που να διορίσουν.

Τέλος, νομίζω είναι ηθικό πλέον το θέμα να σεβαστείτε και εσείς κάποιους εκπαιδευτικούς 30-35 ετών που εργάζονται τόσα χρόνια στα σχολεία και που στα 40-45 τους (το 2027) απλά θα χάσουν την δουλειά τους για να την πάρουν κάποιοι άλλοι. Δεν νομίζω ούτε εσείς, ούτε κανείς άλλος να δεχόταν μια τέτοια αδικία.

Μιχάλης Ανδρέου
Fri June 23, 2017, 14:23:21
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΛΟΙΖΟ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΛΜΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ...*

*ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ

Νεοφύτου Μιχάλης
Fri June 23, 2017, 12:10:57
Αγαπητε κ. Ποταμίτη να σας υπενθυμπισω ρυθμίσεις που πάρθηκαν προς όφελος των πιο πάνω συναδελφων
Α. Καταργηση καταλόγο σε βαθος δεκαετίας το 2027
Β. Μοριοδοτηση μεχρι κ 20% στο ΝΣΔ (8 χρόνια)
Γ.Μοριοδοτηση 10 μοναδων για το ετος κατακτησης πτυχιου
Δ. 50-50 προσλήψεις απο ΝΣΔ κ καταλογο διοριστέων
Ε. Αντικαταστασεις μονο απο τον καταλογο διοριστεων ως το 2027
Στ. Αοριστου οι 30 μηνοι συναδελφοι που εργαζονται.

Μετα από όλα αυτα νομίζω ειναι ηθικό πλέον το θεμα να σεβαστείτε κ σεις καποιους κ να πειτε ενα ευχαριστώ σε οσα δοθηκαν.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016