KESJULY18

2017-05-23 14:35:06
Τελετή λήξης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Ομογένεια του Λονδίνου

Τελετή λήξης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Ομογένεια του Λονδίνου


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, για ακόμη μια χρονιά , την Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017, ο  14ος κύκλος Διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Ομογένεια του Λονδίνου, ο οποίος άρχισε στις 20 Οκτωβρίου 2016.

Ομιλητής κατά την τελευταία διάλεξη του φετινού θεσμού στην Ομογένεια του Λονδίνου, ήταν ο Παναγιώτης Χριστιάς, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στη διάλεξη που παρέθεσε με τίτλο, «Το ευρωπαϊκό όραμα στη δίνη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, Παρίσι, 13-14 Απριλίου 1940: το συνέδριο Beveridge», ο κ Χριστιάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η δεκαετία του 1940 είδε το φιλελεύθερο ιδεώδες να εγκαταλείπεται στο όνομα της «επιτυχίας» των ολοκληρωτικών συστημάτων της Ρώμης, της Μόσχας, και του Βερολίνου, στο φόντο της κρίσης του 1929. Ο οικονομικός και πολιτικός εθνικισμός, πρόσθεσε, βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις σοσιαλιστικές και εθνικιστικές ιδεολογίες του 19ου αιώνα και δημιουργεί εθνικές κοινωνίες-φρούρια κατακερματίζοντας την ευρωπαϊκή ήπειρο. Σε ένα τέτοιο κλίμα, ο φιλόσοφος Louis Rougier οργανώνει στο Παρίσι δυο ιστορικά συνέδρια. Το πρώτο, το Συνέδριο Walter Lippmann (26-30 Αυγούστου 1938), έθεσε το ερώτημα πώς ο φιλελευθερισμός μπορεί να ανταποκριθεί στα κοινωνικά αιτήματα της νέας εποχής και να απομακρύνει τον κίνδυνο του ολοκληρωτισμού. Το δεύτερο, το Συνέδριο Beveridge (13-14 Απριλίου 1940), έθεσε το ερώτημα μιας ενωμένης Ευρώπης, μετά την αναπόφευκτη πλέον καταστροφή, με βάση τον γαλλο-βρετανικό άξονα, που θα απομάκρυνε οριστικά το φάσμα του πολέμου και του ολοκληρωτισμού. Εβδομήντα επτά χρόνια αργότερα, σε ένα παρόμοιο αντιφιλελεύθερο παγκόσμιο κλίμα, τίθεται εκ νέου το ίδιο αγωνιώδες ερώτημα: αυτό μιας φιλελεύθερης Ευρώπης, κατέληξε ο κ. Χριστιάς.

Μετά το πέρας της διάλεξης του Αναπληρωτή Καθηγητή, ο οποίος απάντησε σε πολλά ερωτήματα των παρευρισκομένων, ακολούθησε  η απονομή Πιστοποιητικών Παρακολούθησης, σε όλους όσοι παρέστησαν στις διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου για την Ομογένεια του Λονδίνου.

Κατά την τελετή λήξης των διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου,  ο Γραμματέας της Αδελφότητας κ. Ανδρέας Καραολής, εκ μέρους του  Προέδρου  κ. Αντώνη Γερολέμου, τόνισε ότι το γεγονός ότι δεκάδες συμπατριώτες μας, παρακολουθούν τακτικά τη σειρά  των διαλέξεων,  ενθαρρύνει την Αδελφότητα να  συνεχίσει να τις οργανώνει. Μίλησε για την πολύτιμη και σημαντική προσφορά του Πανεπιστημίου Κύπρου εκφράζοντας τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια της Αδελφότητας προς το Ίδρυμα

Στο χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας κ. Νίνος Κουμέττου ανέφερε ότι  η πρωτοβουλία που αναλήφθηκε, από κοινού από την Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα στο Λονδίνο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, πριν από 14 χρόνια, για του λειτουργία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου,  αποδεικνύεται εξαιρετικά  επωφελής, ιδιαίτερα για την  Κυπριακή παροικία. Τα θέματα που πραγματεύτηκαν οι ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια απασχολούν πολλούς συμπατριώτες μας, τόνισε. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου με αυτή τη συνεργασία ανοίγει νέες προοπτικές και ορίζοντες,  για προσέλκυση όχι μόνο φοιτητών  αλλά και ακαδημαϊκών της διασποράς  στην Κύπρο από  το Ηνωμένο Βασίλειο. Ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου γιατί  ενισχύει τις προσπάθειες της Αδελφότητας για την πρόοδο και την πνευματική άνοδο της παροικίας και ενθαρρύνει τους συμπατριώτες μας να αγκαλιάσουν ακόμα πιο θερμά το θεσμό του Ελεύθερου Πανεπιστημίου για την Ομογένεια του Λονδίνου.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016