KESJULY18

2017-05-19 12:42:48
Αξιολόγηση του έργου της ΠΟΕΔ από την ΑΚΙΔΑ

Αξιολόγηση του έργου της ΠΟΕΔ από την ΑΚΙΔΑ


Τοποθέτηση στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ για τον απολογισμό της Οργάνωσης την τριετία 2014-17

ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Ως ΑΚΙΔΑ θεωρούμε ότι ο απολογισμός της τριετίας 2014-2017 που τελειώνει αποτυπώνεται κυρίως στις αποφάσεις που έχει ήδη πάρει το ΔΣ της Οργάνωσης μας στις συνεδρίες του από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι και σήμερα.Η δράση αλλά και η στάση μας ως Κίνηση φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τα πρακτικά του ΔΣ της ΠΟΕΔ και των ΠΣΓΑ πού έχουν πραγματοποιηθεί την τριετία που πέρασε.Εισηγηθήκαμε και καταθέσαμε προς τη Γραμματεία, το ΔΣ και την ΠΣΓΑ της ΠΟΕΔ δεκάδες εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά θέματα τα οποία πιστεύουμε πως έχουν βοηθήσει την Οργάνωσή μας να διαμορφώσει μια ικανοποιητική σε γενικές γραμμές πολιτική και να διεκδικήσει δυστυχώς όχι όπως θα θέλαμε όμως ως Α.Κί.ΔΑτην επίλυση εκπαιδευτικών και συνδικαλιστικών θεμάτων.

Υπήρξαν περιπτώσεις που ως Κίνηση διαφωνήσαμε έντονα με τις αποφάσεις και την πολιτική που αποφάσισε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΕΔ και της ΠΣΓΑ και θεωρούμε πως υπήρχε το περιθώριο η ΠΟΕΔ να ήταν πολύ πιο διεκδικητική και να αντιδρούσε πιο δυναμικά και πιο έγκαιρα σε κάποιες περιπτώσεις. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που άλλες ή άλλη Κίνηση διαφώνησε μαζί μας και μειοψήφησε.

Ενδεικτικά θεωρούμε πως η ΠΟΕΔ θα έπρεπε να είχε αντιδράσει με πολύ πιο έντονο τρόπο και πιο δυναμικά σε ότι αφορά το θέμα του ΝΣΔΕ και της εφαρμογής του καθεστώτος αορίστου χρόνου, τη διαφοροποίηση προς το χειρότερο των συνθηκών εργασίας των αντικαταστατών συναδέλφων μας, όπως και στα θέματα που αφορούνστην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ( ΕΠΕΜΕΛ, Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας, τα νέα αναλυτικά προγράμματα, τα νέα ωρολόγια προγράμματα και άλλα εκπαιδευτικά θέματα ).

Πιστεύουμε επίσης έντονα πως η Προδημοτική Εκπαίδευση εξακολούθησε να είναι ο φτωχός συγγενής της εκπαίδευσης και δυστυχώς έγινε ακόμη φτωχότερος.Ως Κίνηση καταθέσαμε έγγραφα με εισηγήσεις και απόψεις για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΠΟΕΔ τα θέματα της προδημοτικής εκπαίδευσης και ποια αιτήματα και προτεραιότητες θαπρέπει να θέσει επιτακτικά έναντι του ΥΠΠ.

Παρόμοια κατάσταση όπως και στην Προδημοτική επικρατεί και στην Ειδική Εκπαίδευση που είναι ένας τομέας όπου η Πολιτεία θα πρέπεινα επενδύσει πολύ περισσότερο και να αφήσει στην πάντα τιςοικονομίστικεςπολιτικές. Θα πρέπει το Κράτος να δώσει στην Ειδική Αγωγή όπως και στη Προδημοτική τα όσα δικαιούνται τα παιδιά αλλά και οι λειτουργοί της.

Θεωρούμε γενικά πως η Κυβέρνηση, ο ίδιος ο ΥΠΠ και το Υπουργείο Παιδείας δεν έδωσαν την ευκαιρία σε ισότιμο, γόνιμο και εξαντλητικό διάλογοστα πλείστα σοβαρά θέματα, αλλά αντίθετα προσπάθησαν να επιβάλουν τις πολιτικές τους αγνοώντας στην ουσία αρκετές φορές την ΠΟΕΔή προσποιούνταν πως την άκουσαν.

Το σίγουρο επίσης είναι ότι οι πολιτικές του ΥΠΠ επιβάρυναν και επιβαρύνουν την καθημερινότητα των σχολείων μας και αυξάνουν συνεχώς το άγχος και τη αχρείαστη πίεση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Εδώ θεωρούμε πως η  ΠΟΕΔ θα έπρεπε να είχε πιο καταλυτικό ρόλο και να προστατεύσει περισσότερο τους συναδέλφους μας και τους μαθητές.

Όλα τα πιο πάνωαποτυπώνονταιμε τις θέσεις μας που βρίσκονται καταγεγραμμένες μέσα στα πρακτικά των αποφάσεων του ΔΣ της ΠΟΕΔ και των Παγκύπριων Συνδιασκέψεων και δεν θεωρώ πως υπάρχει τώρα λόγος να παραθέσω με λεπτομέρεια ενώπιον σας πού και πότε διαφωνήσαμε και ποια ήτανη δική μας θέση στα θέματα που μας απασχόλησαν την τριετία που πέρασε.

Ως Κίνηση θα θέλαμε φυσικά να υπήρχε περισσότερη ομοφωνία και καλύτερη συνοχή στην Οργάνωση σε πάρα πολλά θέματα αλλά σίγουρα αυτό εξαρτάται από όλους.Υπήρξαν θέματα και αποφάσεις που δημιούργησαν και δημιουργούν ακόμη σοβαρή αντιπαράθεση και προστριβές μέσα στην ΠΟΕΔ, όπως αυτό των στάσεων εργασίας το περασμένο Φθινόπωρο με τη στάση που τήρησαν αξιωματούχοι της ΠΟΕΔ έναντι των αποφάσεων της πλήττοντας έτσι εκ των έσω τον αγώνα της Οργάνωσης.

Άλλο σοβαρό θέμα που δημιούργησε και δημιουργεί πρόβλημα είναι  αυτό της πρόσληψης του νέου Ειδικού Γραμματέα της ΠΟΕΔ στο οποίο γίνεται και ειδική αναφορά στον απολογισμό με τρόπο που ως Κίνηση διαφωνούμε.Στο συγκεκριμένο θέμα διαφωνήσαμεκαι διαφωνούμε κάθετα με τους χειρισμούς και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την οριακή πλειοψηφία του ΔΣτης ΠΟΕΔ με τις ψήφους των Κινήσεων ΠΑΔΕΔ και ΔΗΚΙ, τόσο σε ότι αφορά στην πρόσληψη του 5ου στη σειρά κατάταξης που παρέδωσε η Εταιρεία που προσέλαβε η ΠΟΕΔ έναντι του ποσού των 20000 ευρώ, αντί του πρώτου με διαφορά στη σειρά που είχαμε προτείνει ως Α.Κί.ΔΑ, όσο και για την υπερβολική μισθοδοσία που του έχει προσφερθεί κατά την άποψή μας.

Δυστυχώς δεν μπορούμε επίσης να μην κάνουμε αναφορά και να σημειώσουμε με λύπη μας τα πρωτόγνωρα περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας τα οποία συνέβησαν σε συνεδρίες της Γραμματείας, γεγονότα που έχουν στιγματίσει με τα πιο μελανά χρώματα την τριετία που κλείνει για την ΠΟΕΔ.  

Δεν θα αναφερθώ περισσότερο στα πιο πάνω θέματα αυτή τη στιγμή για να αποφύγουμε περισσότερες εντάσεις.Ευχή μας είναι μόνο να μην επαναληφθούν παρόμοιες συμπεριφορές και γεγονότα στο μέλλον για να μπορέσει απρόσκοπτα η Οργάνωση μας να λειτουργήσει την επόμενη τριετία έστω και μέσα από τις όποιες διαφωνίες που αναπόφευκτα θα προκύπτουνστην πορεία, σε ένα επίπεδο που να γίνεται ανεκτή η διαφορετική άποψη και προσέγγιση στα πλαίσια της δημοκρατίας και του αλληλοσεβασμούκαι στα πλαίσιαπάντα τη σωστής λειτουργίας της ΠΟΕΔ με βάση το καταστατικό μας.

Επιδίωξήμας ως Α.Κί.ΔΑ στο τέλος της μέρας είναι η ΠΟΕΔ να μπορέσει να προσφέρει στα μέλη τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, με περισσότερο δημόσιο σχολείο και εξάλειψη της αγοράς υπηρεσιών, με στόχο να μπορέσουν με τη σειρά τους οι συνάδελφοί μας να προσφέρουν ένα καλύτερο ποιοτικά περιβάλλον μάθησης στους μαθητές μας για να βελτιωθεί η Παιδεία του τόπου μας.

*Πρόεδρος ΑΚΙΔΑ 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
MA/MSc2018
NEAPJUL17
INTERCOLLEGE
MIDMA
AOSINK
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
THALIS
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
global
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016