KESJULY18

2017-05-18 14:28:55
Καδής: Τα πανεπιστήμια να αξιοποιήσουν τη συμφωνία με την Κίνα για αναγνώριση τίτλων σπουδών

Καδής: Τα πανεπιστήμια να αξιοποιήσουν τη συμφωνία με την Κίνα για αναγνώριση τίτλων σπουδών


Στη Συμφωνία Κύπρου – Κίνας για αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ. Η Συμφωνία, που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Παιδείας στην Κίνα, θεωρείται πολύ σημαντική αφού, όπως επισήμανε ο κ. Καδής, αποτελεί «σημαντικό χαρτί εμπιστοσύνης στο κυπριακό πανεπιστημιακό σύστημα» και μέσω αυτής η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει φοιτητές από μια τεράστια χώρα/αγορά. Ο Υπουργός Παιδείας κάλεσε τα κυπριακά πανεπιστήμια να στηριχθούν στην εν λόγω Συμφωνία, αφού, όπως είπε, υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες. 
Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του κ. Καδή ακολουθεί:
Ερώτηση: Ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Κίνα;
Απάντηση: Είχα πάει στην Κίνα για δύο λόγους. Ο ένας ήταν να υπογράψω με τον ομόλογό μου μια συμφωνία που είναι πολύ σημαντική για την Κύπρο και συγκεκριμένα, Συμφωνία Αμοιβαίας Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών που δίνουν τα πανεπιστήμια των δύο χωρών. Ο δεύτερος λόγος που πήγα στην Κίνα ήταν για να εκπροσωπήσω την Κύπρο στην παγκόσμιας εμβέλειας διάσκεψη που έγινε με βάση την πρωτοβουλία της Κίνας «Μία ζώνη, ένας δρόμος». Είναι μια πρωτοβουλία που θέλει να επαναφέρει το «δρόμο του μεταξιού» και να επανασυνδέσει εμπορικά, πολιτισμικά και με άλλους τρόπους την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.
Υπάρχουν και στην Κίνα Κύπριοι φοιτητές, αν και λίγοι. Στην Κίνα υπάρχουν σημαντικά ερευνητικά κέντρα και μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Οι Κύπριοι απόφοιτοι των πανεπιστημίων στην Κίνα έχουν εξασφαλισμένη δουλειά στην Κύπρο πριν ακόμα τελειώσουν. Το έχουμε διαπιστώσει μιλώντας με τα παιδιά εκεί. Το σημαντικό που προκύπτει όμως με αυτή τη συμφωνία είναι το ότι έχουμε ένα πολύ σημαντικό χαρτί εμπιστοσύνης στο κυπριακό πανεπιστημιακό σύστημα. Χώρες όπως η Ρωσία (με την οποία υπογράψαμε ανάλογη συμφωνία πριν μερικούς μήνες) και η Κίνα έρχονται να αναγνωρίσουν με συμφωνία τους τίτλους/πτυχία που εκδίδουν τα δικά μας πανεπιστήμια. 
Θεωρώ ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τη διασφάλιση και πιστοποίηση της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το σημαντικότερο που προκύπτει από αυτή τη συμφωνία (πέραν του ότι καταγράφεται η εμπιστοσύνη που δείχνουν μεγάλες χώρες στο δικό μας πανεπιστημιακό σύστημα) είναι και το ότι μπορούμε να προσελκύσουμε φοιτητές και από τεράστιες χώρες/αγορές. Στα πανεπιστήμια που επισκεφθήκαμε παρουσιάσαμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως προορισμού για σπουδές και είδαμε τεράστιο ενδιαφέρον. Υπάρχει ενδιαφέρον και για συνεργασία στο επίπεδο ανταλλαγής φοιτητών, καθηγητών και ερευνητικών συνεργασιών αλλά κυρίως, υπήρχαν και συγκεκριμένα παραδείγματα παιδιών που ενδιαφέρθηκαν να σπουδάσουν στην Κύπρο. Πρέπει λοιπόν να στηριχθούμε πάνω σε αυτή τη συμφωνία. Τα πανεπιστήμιά μας πρέπει να αντιληφθούν ότι τους ανοίγουμε το δρόμο και θα πρέπει τα ίδια πλέον να δραστηριοποιηθούν με στήριξη και συντονισμό από το Υπουργείο. Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες. 
Οι ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιηθούν τόσο από δημόσια όσο και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοξενείται το Ινστιτούτο Κομφούκιος, που έχει σκοπό τη συνεργασία σε πανεπιστημιακό επίπεδο αλλά και την εξάπλωση της κινέζικης κουλτούρας. Aυτό το κέντρο μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο να φέρει κοντά τα πανεπιστήμια της Κύπρου με άλλα πανεπιστήμια. Αυτό ήταν ένα θέμα που συζητήσαμε κατά την επίσκεψή μου στην Κίνα. 
Υπάρχουν λοιπόν πολύ συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να δουλέψουμε από εδώ και πέρα και υπάρχουν και πολύ καλές προοπτικές ούτως ώστε αυτό που λέγαμε από πολύ παλιά (ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει κέντρο εκπαίδευσης) να γίνει πραγματικότητα. Έχουν γίνει πολύ σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Θυμίζω τη λειτουργία του φορέα διασφάλισης και πιστοποίησης ποιότητας στην εκπαίδευση (που είναι στη βάση αυτού που πετυχαίνουμε και τις συμφωνίες που γίνονται με ξένες χώρες) και να θυμίσω ότι έγιναν και άλλα βήματα. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι πέρασε πρόταση από τη Βουλή πέρυσι που δίνει στα δημόσια πανεπιστήμια τη δυνατότητα να προσφέρουν προγράμματα στην αγγλική γλώσσα (τόσο προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακά). Πιστεύω ότι αυτό θα δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό.
Παλαιότερα έρχονταν φοιτητές από χώρες οι οποίες ήταν «ύποπτες» και γι’ αυτό το λόγο δεχόμαστε πιέσεις να επιστρέψουμε σε συνήθειες του παρελθόντος. Και τώρα μπήκαμε στη διαδικασία συνεντεύξεων των φοιτητών για να ελέγχουμε ποιοι έρχονται στην Κύπρο και κατά πόσο είναι όντως φοιτητές. Αυτό το πράγμα δημιούργησε τεράστια προβλήματα και πιέσεις προς το Υπουργείο Παιδείας αλλά και σε άλλα υπουργεία που εμπλέκονται. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να έρχονται άτομα που είναι πράγματι φοιτητές. Αν θέλουμε να καταστήσουμε την Κύπρο κέντρο εκπαίδευσης δεν θα το πετύχουμε με το να φέρνουμε αριθμούς χωρίς να γνωρίζουμε τι είναι αυτοί οι αριθμοί και πρέπει να προσφέρουμε προγράμματα που είναι πράγματι υψηλού επιπέδου. Τα πάντα περνούν μέσα από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο 2015 με νέα νομοθεσία και λειτούργησε λίγο αργότερα. Όλα τα πανεπιστήμια πλέον (ιδιωτικά και δημόσια) αξιολογούνται ως ιδρύματα και επίσης, όταν ανοίγουν νέες σχολές θα πρέπει να αξιολογούνται ως υποδομή, προσωπικό, πρόγραμμα σπουδών κ.ά. Όλα περνούν μέσα από τον Φορέα και είναι δύσκολο να ξεγελάσει κάποιος το σύστημα διότι έχουμε κριτές από το εξωτερικό που επισκέπτονται την Κύπρο, βλέπουν τα ιδρύματα, τα αξιολογούν και θεωρώ ότι γίνεται σοβαρή δουλειά σε αυτό το επίπεδο. Σίγουρα δεν περνάνε «δια μαγείας» αυτόματα όλα τα προγράμματα και όλες οι σχολές. Ο καθένας παίρνει τη σειρά του και όταν θα αξιολογηθεί θα πρέπει να αποδείξει αυτό που πρέπει να αποδείξει.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Εστάθιος Μιχαήλ
Fri May 19, 2017, 09:21:51
Δεν γνωρίζω το ακριβές περιεχόμενο της Συμφωνίας που έχει υπογράψει ο Υπουργός και θα ήταν χρήσιμο όπως δημοσιοποιηθεί για ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων. Με εκπλήττει όμως η συνηθισμένη αναφορά του Υπουργού μόνο στα Πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά, και η παντελής αδιαφορία του για την υπόλοιπη τριτοβάθμια εκπαίδευση που και αυτή αξιολογείται από τον ίδιο Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Είναι καιρός ο Υπουργός να αντιληφθεί ότι η διαφοροποίηση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Πανεπιστήμαι και Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εμπλουτίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ουδόλως τη μειώνει.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016