KESJULY18

2018-10-22 23:21:40
Φόρος τιμής στον πολιτευτή, διανοούμενου και ποιητή Χριστόδουλο Γαλατόπουλο

Φόρος τιμής στον πολιτευτή, διανοούμενου και ποιητή Χριστόδουλο Γαλατόπουλο


Το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα

Την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της επετείου της έναρξης των Οκτωβριανών του 1931 στην Κύπρο, το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσε μια επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στην προσωπικότητα και το έργο του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου (1902–1953) ως ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν γνήσιο λόγιο και στοχαστή, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην κρίσιμη αυτή καμπή της ιστορίας της Κύπρου, αλλά και στα πολιτικά και πνευματικά πράγματα του τόπου γενικότερα.

Ο Χριστόδουλος Γαλατόπουλος υπήρξε από τους πρώτους πολιτικούς στην Κύπρο που αντιλήφθηκε την τεράστια σημασία του πολιτισμού, της αισθητικής και του πνεύματος για την ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Γεννήθηκε στην Πάφο στις 24 Δεκεμβρίου το 1902. Φοίτησε στο πεντατάξιο Γυμνάσιο της Πάφου και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας. Σπούδασε νομικά στο Middle Temple του Λονδίνου και πολιτικές επιστήμες στην Εcole Pigier στο Παρίσι. Το 1922 επιστρέφει στην Πάφο όπου εξασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου. Τον Δεκέμβριο του 1923 παντρεύεται τη Χρυστάλλα Λοΐζου Κακογιάννη, αδελφή του Σερ Παναγιώτη Κακογιάννη, πατέρα του γνωστού κύπριου σκηνοθέτη, με την οποία αποκτούν δύο παιδιά.

Ο Γαλατόπουλος από νωρίς στρέφεται προς τη μαχόμενη δημοσιογραφία και την πολιτική. Ίδρυσε την εφημερίδα Παφιακά Χρονικά (1926-1929) και ακολούθως την Πολιτική Επιθεώρηση (1929-1931) και Νέα Πολιτική Επιθεώρηση (1943-1953). Το 1930, εκλέγεται μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου και ένα χρόνο αργότερα, όντας βουλευτής, παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην πρώτη κυπριακή εξέγερση κατά των Άγγλων. Συλλαμβάνεται ως ο ηθικός αυτουργός της εξέγερσης στο Πισσούρι και την Πάφο, και καταδικάζεται σε τετραετή φυλάκιση κατά τη διάρκεια της οποίας συγγράφει ποιήματα και μεταφράζει στη δημοτική τον Χαμένο Παράδεισο του Μίλτωνα. Παράλληλα, συνθέτει το δικό του έπος, το Παγκόσμιον Άσμα.

Μετά την αποφυλάκισή του εκδίδει τον Χαμένο Παράδεισο (1937) καθώς και διάφορες ποιητικές συλλογές: Τα τραγούδια της φυλακής (1931-1936), Στύγιες κραυγές (1938), Τα επιθαλάμια (1939).

Το 1943 εκλέγεται για πρώτη φορά ∆ήμαρχος, θέση την οποία κράτησε επί μία δεκαετία. Η θητεία του ως ∆ημάρχου υπήρξε επιτυχημένη, αφού εκτός από τα διάφορα κοινοφελή έργα, όπως η διάνοιξη νέων δρόμων και πλατειών, η ρυμοτομία της Αγοράς, η ηλεκτροδότηση της πόλης κ.ά., άφησε σπουδαίο εξωραϊστικό και πνευματικό έργο. Σε αυτόν οφείλεται η ανέγερση της ∆ημοτικής Βιβλιοθήκης, η Πλατεία Παλαμά, ο «Θόλος του Κοιμώμενου Έρωτα», η «Στήλη της 28ης Οκτωβρίου», η καθιέρωση των Παλαμικών Εορτών, η θέσπιση διαλέξεων διακεκριμένων ελλήνων λογοτεχνών στη ∆ημοτική Βιβλιοθήκη.

Το 1953, η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Γαλατόπουλου σηματοδοτείται από μία εξέγερση κατά της αποικιοκρατίας, την οποία πυροδότησε με τον ύστατο πολιτικό λόγο του προς τους μαθητές της Πάφου, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη στέψη της Βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ Β΄. Οι μαθητές της Πάφου, ανάμεσά τους και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, μετέτρεψαν τους εορτασμούς σε διαδήλωση, αφού ξεχύθηκαν στους δρόμους με πέτρες και αποδοκιμασίες.

Την ίδια χρονιά, σε ηλικία μόλις 51 ετών, ο Χριστόδουλος Γαλατόπουλος πεθαίνει μετά από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην πνευματική παρακαταθήκη αυτής της σύντομης, αλλά πλούσιας ζωής ήταν αφιερωμένες οι έντεκα ανακοινώσεις στο πρόγραμμα της επιστημονικής ημερίδας, οι οποίες φώτισαν διαφορετικές πτυχές του έργου του Γαλατόπουλου από ιστορική και φιλολογική σκοπιά. Την εκδήλωση εμπλούτισε μικρή έκθεση με χειρόγραφα και έντυπα από το Αρχείο του ποιητή. Μέσα από την επιλογή των εισηγητών εκπροσωπήθηκαν τέσσερις γενιές ιστορικών και φιλολόγων, οι οποίοι ασχολήθηκαν ή ασχολούνται με τη μελέτη επιμέρους θεμάτων που σχετίζονται με την κοινωνικοπολιτική στάση και το πνευματικό έργο του τιμώμενου.

Για την κοινωνική εγρήγορση, την πολιτική ηθική, τον εθνικό λόγο, τις κρητικές ρίζες, την αντιαποικιοκρατική δράση και τη συμμετοχή του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου στο κίνημα του Οκτώβρη του 1931 μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής Ερατοσθένης Καψωμένος, ο αναπληρωτής καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου, οι διδάκτορες  Πέτρος Στυλιανού και Μιχάλης Μιχαήλ και η υποψήφια διδάκτωρ Δόξα Κωμοδρόμου.

Στο φιλολογικό μέρος, ο εγγονός του τιμώμενου, Χριστόδουλος Φ. Γαλατόπουλος παρουσίασε τη Βιβλιοθήκη και το Αρχείο του ποιητή, ενώ για το λογοτεχνικό έργο του μίλησαν η ομότιμη καθηγήτρια Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, η καθηγήτρια Ιφιγένεια Τριάντου, ο καθηγητής Μιχάλης Πιερής, η διδάκτωρ Σταματία Λαουμτζή και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου.

Την εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία της η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγήτρια Ειρήνη-Άννα Διακίδου, προλόγισαν ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου και ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μιχάλης Πιερής.

Η επιστημονική ημερίδα συμπληρώνει τις προσπάθειες για ανάδειξη του έργου του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου, οι οποίες το Πολιτιστικό Κέντρο και το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου καταβάλουν εδώ και ένα χρόνο μέσα από την παρουσίαση της δραματοποίησης του κορυφαίου έργου του ποιητή «Παγκόσμιον Άσμα» στην Πάφο στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας (Δεκέμβριος 2017), στη Λευκωσία στο πλαίσιο του 21ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου (καλοκαίρι – φθινόπωρο του 2018) και στα Χανιά της Κρήτης (Ιούλιος 2018), όπου η παράσταση συνδυάστηκε με ανάλογη επιστημονική συνάντηση.

Φωτογραφία:

Στιγμιότυπο από την παράσταση του έργου του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου «Παγκόσμιον Άσμα» από το Θ.Ε.ΠΑ.Κ.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
KENITHESITEPAK
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016