Π. Πασιαρδής. Το ΑΠΚΥ να γίνει «ομπρέλα» για εξ αποστάσεως προγράμματα των δημ. πανεπιστημίων


Εισήγηση να λειτουργήσει το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) ως ομπρέλα για τη διεξαγωγή όλων των εξ αποστάσεως προγραμμάτων των δημόσιων πανεπιστημίων διατύπωσε ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ, Πέτρος Πασιαρδής. Όπως είπε ο κ. Πασιαρδής κατά τη συνεδρίαση, οι νομοθεσίες και των τριών δημόσιων πανεπιστημίων δεν απαγορεύουν να λειτουργήσουν όλα εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών, κάτι το οποίο βάζει σε μειονεκτική θέση το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ υπογράμμισε ότι το πανεπιστήμιο έχει επενδύσει στην ανάπτυξη των τεχνολογικών υποδομών του. Σημείωσε, δε, ότι τα άλλα δύο δημόσια πανεπιστήμια (ΠΚ και ΤΕΠΑΚ) θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις υποδομές αυτές και την τεχνογνωσία του ΑΠΚΥ και να προσφέρουν προγράμματα σε συνεργασία με αυτό. Εξήγησε, δε, ότι αυτό ήδη συμβαίνει για κάποια προγράμματα, για τα οποία έχουν γίνει ειδικά πρωτόκολλά για καταμερισμό και του κόστους.

Με τη θέση αυτή συμφώνησε και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναδεικνύοντας ως κεντρικό ζήτημα και στην περίπτωση αυτή τον στρατηγικό σχεδιασμό από το κράτος για την Ανώτατη Εκπαίδευση και επισημαίνοντας ότι δεν έχει καμία λογική να λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους τα προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, σε παρέμβασή του για το θέμα του ανταγωνισμού μεταξύ των πανεπιστημίων, είπε ότι αυτός δεν είναι κακό να υπάρχει, καθώς οδηγεί τα πανεπιστήμια να προσφέρον προγράμματα που θα τα επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι, όχι μόνο γιατί είναι πιο φθηνά, αλλά επειδή είναι καλύτερα.

Απαντώντας στην παρατήρησή αυτή, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΑΠΚΥ, Γιώργος Παπάς, σημείωσε ότι και στο ευ αγωνίζεσθαι υπάρχουν κανονισμοί, που τους θέτει η αρμόδια αρχή, που στην περίπτωση των δημόσιων πανεπιστημίων είναι το κράτος, υπογραμμίζοντας τον ρυθμιστικό ρόλο που θα πρέπει να έχει αυτό.

Ο κ. Παπάς ανέφερε ότι το ΑΠΚΥ αναπτύσσει προγράμματα με βάση στοιχεία από μελέτες διαφόρων φορέων (όπως η ΑΝΑΔ και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο), αναγνωρίζοντας τις προοπτικές και τις ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά. Έτσι προέκυψε και το τμήμα νομικής, όπως εξήγησε ο ίδιος. Σημείωσε ότι αίτημα του ΑΠΚΥ είναι να γίνει σεβαστό από τα άλλα δύο δημόσια πανεπιστήμια και να μην υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά συντονισμός.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ, από τον Σεπτέμβριο του 2024 αναμένεται ότι θα προσφερθούν ακόμα τρία προγράμματα σπουδών, των οποίων η ανάπτυξη έχει ήδη προχωρήσει. Ο κ. Πασιαρδής υπογράμμισε ότι το πανεπιστήμιο λειτουργεί πολύ οικονομικά και ότι ο προϋπολογισμός του, ο οποίος είχε μικρή αύξηση φέτος, είναι ισοσκελισμένος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο κ. Πασιαρδής ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα να διδάσκουν στο ΑΠΚΥ ακαδημαϊκοί που εργάζονται και σε άλλα πανεπιστήμια, εφόσον πληρούν τα ακαδημαϊκά και άλλα κριτήρια. Ένα από τα κριτήρια, όπως είπε, είναι και η διαθεσιμότητα φτου καθενός, αφού αν είναι πλήρες μέλος ΔΕΠ άλλου πανεπιστημίου, δε θα μπορεί να έχει πάνω από ένα μάθημα στο ΑΠΚΥ. Σημείωσε, δε, ότι η μηνιαία αμοιβή των ακαδημαϊκών που διδάσκουν στον ΑΠΚΥ καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των φοιτητών και κυμαίνεται μεταξύ 800-1000 ευρώ.

Όσον αφορά το κτιριακό του ΑΠΚΥ, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι αυτό παραμένει σε αναμονή, καθώς τέθηκε ως προτεραιότητα η τεχνολογική αναβάθμιση του ΑΠΚΥ. Ο Πρύτανης εξήγησε ότι η συμφωνία με Δήμο Λευκωσίας για την αξιοποίηση χώρου στην περιοχή ΣΟΠΑΖ θα απαιτούσε άμεση έναρξη των εργασιών, κάτι για το οποίο δεν είχε τους πόρους το ΑΠΚΥ και γι’ αυτό παρέμεινε σε αναμονή η διαδικασία των υπογραφών με τον Δήμο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










968