ΤΕΠΑΚ: Φεστιβάλ ηλεκτροακουστικής και πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής


Η κοινότητα MediSouP (Mediterranian Soundscapes Project) με έδρα της το Aura Lab του Τμήματος Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) διοργανώνει το τρίτο φεστιβάλ ηλεκτροακουστικής και πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής με τίτλο ‘Standing. Soundscapes of Resistance’.

Το φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει πέντε συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 19:00 και 20:00 και το Σάββατο στις 19:00, 20:00 και 21:00 μ.μ. στο εργαστήριο MADLab του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό.

Στη φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ, η κοινότητα MediSouP προσκάλεσε μέσω ανοικτού καλέσματος συνθέτες και καλλιτέχνες ήχου να αναλογιστούν τις δραματικές προκλήσεις της εποχής μας: τους συνεχόμενους πολέμους, τη χρήση αλόγιστης βίας, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη συστηματική καταπίεση, την άνοδο του εθνικισμού και του εξτρεμισμού, την κλιματική κρίση και την οικολογική καταστροφή. Παρακινούμενοι από την ιδέα της “αντίστασης” οι καλλιτέχνες παροτρύνθηκαν να εξερευνήσουν πως η τέχνη τους θα μπορούσε να αποτελέσει μέσον ενημέρωσης, έκφρασης, συζήτησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και οραματισμού έναντι της καταστροφικής πορείας της ανθρωπότητας.

Μέλη της κοινότητας επέλεξαν 25 έργα -μετά από αξιολόγηση των 103 συνολικά έργων που κατατέθηκαν- βάσει της μουσικής και αισθητικής ποιότητάς τους και της θεματικής τους σχέσης σύμφωνα με το ανοικτό κάλεσμα. Στη συνέχεια, τα επιλεχθέντα έργα κατανεμήθηκαν σε πέντε συναυλίες, καθεμιά εκ των οποίων εστιάζει σε διαφορετικές πτυχές της θεματικής του φεστιβάλ.

Η πρώτη συναυλία ‘Nature’, παρουσιάζει έργα  που καταπιάνονται με τη φύση και τη μνήμη της, την αφηρημένη και αφαιρετική ηχητική αποτύπωσή της αλλά και την ανάδειξη της απειλούμενης υπόστασής της. Η δεύτερη συναυλία, ‘Metaresistance’, φαντάζεται μια μετά-αντιστασιακή στάση, όπου ο θόρυβος και η βαθιά ακρόαση γίνονται μέσα και εργαλεία αντίστασης.

Η τρίτη συναυλία, ‘Cyprus Delights’ παρουσιάζει τις καλλιτεχνικές προσεγγίσεις Κύπριων δημιουργών διαφορετικών γενιών, προσφέροντας  ποικίλες προοπτικές στη θεματική του φεστιβάλ.

Η τέταρτη συναυλία, ‘Fight or Not’  μοιράζεται τις οπτικές των καλλιτεχνών ως προς την καταστροφικές συνέπειες των πολέμων αλλά και τα οράματά τους για ειρηνική συμβίωση. Η πέμπτη και τελευταία συναυλία, ‘Against all Odds’ αναδεικνύει έργα-διαμαρτυρίες για την αστυνομική βία, την κοινωνική καταπίεση, το gentrification, την πολιτική βία της ακροδεξιάς και την βία κατά των αυτόχθονων.

Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν έργα των: Epameinondas (Epa) Fassianos, Zoe (Yi-Cheng) Lin, Chin Ting Chan, Yu Chung Tseng,  Phivos-Angelos Kollias, Nicola Fumo Frattegian, Andreas Monopolis, Costas Frantzis, Riccardo Tesorini, Nasia Therapontos, Berk Yagli, Georgia Nicolaou, Evagoras Karageorgis, Irene Tofa,  Dimitris Savva, Paolo Montella, Domenico De Simone, Yulian Prots, Anna Vassiliadis, Maria Pelekanou, Christian Eloy,  Thanos Polymeneas Liontiris, Juan Carlos Vasquez, Mathias Guilbaud, Jorge Sad Levi, Andre Perim.     

 

 Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των συναυλιών μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://medisoup.cut.ac.cy/




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










254