Εξετάσεις Διορισίμων - Στο ίδιο έργο θεατές


ΤΩΝ ΜΑΡΙΑΣ ΦΑΤΣΙΤΑ*, ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΥΡ. ΖΙΠΙΤΗ** ΚΑΙ ΜΑΡΙΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ*

Για άλλη μια χρονιά, τα αποτελέσματα των εξετάσεων Διορισίμων έρχονται να ματαιώσουν και να καταρρακώσουν ξανά, χιλιάδες υποψήφιους που κυνήγησαν το όνειρο της επιτυχίας. Η προσπάθεια που κατέβαλε ο κάθε ένας από εμάς τεράστια, μιας και καλούμαστε να συγκεντρώσουμε βαθμολογία τουλάχιστον 50% στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, στις Δεξιότητες αλλά και στο αντικείμενό μας.

Μια παράφορη αδικία όμως, συντελείται κάθε διετία. Μια παράφορη αδικία η οποία έχει να κάνει με το βαθμό δυσκολίας στα θέματα που εξεταζόμαστε. Φέτος, με την έναρξη των εξετάσεων, κληθήκαμε να απαντήσουμε σε θέματα Δεξιοτήτων, εντελώς διαφορετικού τύπου και μορφής, σε σχέση με τα προηγούμενα δοκίμια που εξεταζόμασταν, τα οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να ερωτηθούν σε συναδέλφους που πήγαιναν σε συνέντευξη για προαγωγή.  Η πρώτη ψυχρολουσία, λοιπόν, έρχεται με την έναρξη των εξετάσεων. Θυμάμαι έντονα, πολλούς υποψήφιους στο Εξεταστικό Κέντρο που ήμουν, να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για το τι κληθήκαμε να απαντήσουμε και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ήθελαν να διακόψουν τη διαδικασία – ένας από αυτούς και εγώ-. 

Αφήνοντας πίσω την εξέταση των Δεξιοτήτων και μαζεύοντας τα κομμάτια μας, προχωράμε στην εξέταση του αντικειμένου της κάθε ειδικότητας. Γραπτά με τεράστια έκταση, με πολύ δύσκολες, δυσνόητες ασκήσεις και αρκετές «παγίδες», που κάθε άλλο από την επιτυχία των συμμετεχόντων επιδίωκαν. Μέχρι τώρα, εξ όσων γνωρίζω από την ιδιότητα μου ως εκπαιδευτικός, ένα γραπτό έχει μια διαβάθμιση στο βαθμό δυσκολίας. Ξεκινάμε με τις μικρές και κάπως πιο εύκολες ασκήσεις και συνεχίζοντας, ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται, ακολουθώντας μια ιεραρχία, στα πλαίσια των 3 ωρών που έχουμε στη διάθεσή μας.  Στις πλείστες ειδικότητες κάτι τέτοιο δεν ισχύει…

Αν μπει κάποιος στη διαδικασία να ρίξει μια ματιά στα αποτελέσματα που είναι αναρτημένα, θα παρατηρήσει ότι η αποτυχία του μεγαλύτερου ποσοστού υποψηφίων είναι στο μάθημα της Ειδικότητας. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς, πως η αποτυχία στο αντικείμενο είναι αυτό που μας «πονάει» περισσότερο. Η αποτυχία στο αντικείμενο της ειδικότητας έκανε πολλούς από εμάς να αναρωτηθούμε:

–Μήπως δεν είμαι τελικά ικανός να μπω και να διδάξω;

-Μήπως δεν μπορώ να παράγω εκπαιδευτικό έργο, αφού ο ίδιος δεν μπορώ να αποτυπώσω τις γνώσεις μου σε μια κόλλα χαρτί;

- Μήπως είμαι ανεπαρκής στο αντικείμενό μου;

Το πιο τραγικό, όμως, σε όλο αυτό που ζούμε, είναι πως οι περισσότεροι από εμάς ασχολούμαστε χρόνια με το χώρο της εκπαίδευσης ως αορίστου, συμβασιούχοι,  αντικαταστάτες και ως εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Μέσα από την αγάπη μας για την εκπαίδευση και με σκληρή δουλειά καταφέραμε να αποδείξουμε πως έχουμε και τη θέληση αλλά και τις γνώσεις ώστε να βοηθήσουμε το κάθε παιδί ξεχωριστά και να το οδηγήσουμε στην επιτυχία.

Τα αποτελέσματα όμως, του ΝΣΔΕ, άλλα δείχνουν. Οι εξετάσεις με τον τεράστιο βαθμό δυσκολίας έρχονται να ματαιώσουν την όποια προσπάθεια του κάθε εκπαιδευτικού. Ανθρώπων που είναι σωστοί επαγγελματίες, που καλύπτουν καθημερινά αντικαταστάσεις στα δημόσια σχολεία, έχουν οικογένεια αλλά μάχονται και διαβάζουν ώστε να αποδείξουν σε ένα λάθος σύστημα, ότι είναι ικανοί.  Ένα σύστημα που το 2027 έρχεται να καταργήσει τους καταλόγους Διοριστέων, το οποίο αποτελούσε ίσως τον μοναδικό αξιοκρατικό θεσμό που υπήρχε μέχρι σήμερα στη χώρα μας.

Και εδώ τίθεται το μεγάλο ερώτημα. Αφού η επιτυχία των υποψηφίων είναι τόσο χαμηλή σε ορισμένες ειδικότητες,   (Δάσκαλοι 11.03%, Μαθηματικοί 6.93%, Φιλόλογοι 6,86%, Ειδικότητα Φυσιοθεραπείας 0%, Ξυλουργική – Επιπλοποιία 11.11%, Μηχανική Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 19.35%, Γεωπονία (Γενική) 18.75%) το 2028 το Εκπαιδευτικό Σύστημα της Κύπρου θα καταρρεύσει;

Δεν θα υπάρχουν Δάσκαλοι, Φιλόλογοι , Μαθηματικοί και τόσες άλλες ειδικότητες να διορίσουν ώστε να υπάρξει ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων; Όταν ο αριθμός των επιτυχόντων είναι τόσο μικρός πώς θα καταφέρει το ΥΠΑΝ και η ΕΕΥ να στελεχώσουν τα δημόσια σχολεία μας;

Παράλληλα, ένα άλλο σοβαρότατο πρόβλημα αποτελούν οι αντικαταστάτες. Από πού θα αντλούνται οι αντικαταστάτες; Ξέρετε, οι εκπαιδευτικοί είναι και αυτοί άνθρωποι και μπορεί να τύχει να αρρωστήσουν, να συμβεί κάτι στην οικογένειά τους και να χρειαστεί να απουσιάσουν από τα καθήκοντά τους. Τα παιδιά μας τι θα απογίνουν;

Θα πρέπει λοιπόν, οι αρμόδιοι, να αναλογιστούν τα λάθη που έγιναν σε αυτές τις 4 έως τώρα εξετάσεις και να προχωρήσουν άμεσα σε ριζικές αλλαγές. Δεν είναι δυνατόν τα ποσοστά αποτυχίας να είναι τόσο μεγάλα στις περισσότερες ειδικότητες. Η δημιουργία ενός μη βατού γραπτού, αποτελεί ένδειξη επίδειξης αυθεντίας και ισχύς από μέρους των θεματοθετών και δημιουργεί το εύλογο ερώτημα ως προς το ποιος είναι τελικά ο σκοπός. Δεν είναι όλοι οι υποψήφιοι ανίκανοι και αυτό επιβάλλεται να τους προβληματίσει.  Επιπρόσθετα, με ποια κριτήρια γίνεται η όποια αναγωγή ή καταγωγή και γιατί δεν ενημερώνονται οι εξεταζόμενοι εκπαιδευτικοί για τα ποσοστά αυτά; Πολλοί, σύμφωνα με τη βαθμολογία μας, πριν τη καταγωγή, «περάσαμε» τις εξετάσεις και εξασφαλίζαμε την είσοδό μας στον νέο κατάλογο διορισίμων, όμως κάποιοι αποφάσισαν να μειώσουν ξανά το ποσοστό εισδοχής και επιτυχίας, μάλλον για συγκεκριμένα συμφέροντα ή σκοπιμότητες!

Κλείνοντας, αγαπητοί συνάδελφοι που «έχετε αποτύχει» να θυμάστε…. Ένας ικανός εκπαιδευτικός δεν κρίνεται από ένα δύσκολο και μακροσκελές γραπτό. Ένας ικανός εκπαιδευτικός κρίνεται από τις γνώσεις του, το εκπαιδευτικό του έργο, τη μαχητικότητά του για καλλιέργεια γνώσεων και δεξιοτήτων προς τους μαθητές του και την αγάπη που εισπράττει από τα ίδια τα παιδιά για το λειτούργημα που συνειδητά επέλεξε να κάνει.  Καλή μας δύναμη και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, ανθρώπινων, επαγγελματικών και ακαδημαϊκών.

*Αντικαταστάτρια δασκάλα, Μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη Μη Κατάργηση του Πίνακα Διοριστέων

**Αγγλική Φιλολογία, Μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη Μη Κατάργηση του Πίνακα Διοριστέων

***Συμβασιούχος Αορίστου Χρόνου,  Μηχανική Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη Μη Κατάργηση του Πίνακα Διοριστέων




Comments (1)

  1. STEFANOS DEMOSTHENOUS:
    Apr 08, 2024 at 12:30 PM

    Μας διδασκουν εκπαιδευτικη και κοινωνικη ισοτητα και οι ιδιοι την καταρριπτουν. Η στεγνη γνωση χωρις ψυχομετρικα τεστ και πρακτικη καταρτιση δεν ειναι κριτηριο για τον διορισμο. Ουτε να δινεις 100 θεσεις μπροστα σε εκπαιδευτικο που ειχε την τυχη να εργαζεται ιδιωτικα σε πρωτοβαθμια εκπαιδευση και να τον αναγνωριζεις ως εμπειρο στην δευτεροβαθμια εκπαιδευση. Οσο αφορα τους δασκαλους που εκφραζιυν ανησυχια για αν θα καλυπτονται οι θεσεις τους, ας εκφρασουν ανησυχια για τις ειδικοτητες που χρεθαζονται τα παιδια στη Φυσικη Αγωγη, μουσικη κ.α και θα καλυπτουν και οι θεσεις.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3062