Παγκόσμια Ημέρα DNA στο ΙΝΓΚ με Genius μαθητές


Πέραν των 180 μαθητών Β’ και Γ’ Λυκείου κατέκλυσαν το Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου λαμβάνοντας μέρος στον διαγωνισμό γνώσεων. Τα σχολεία που κερδισαν τις 3 πρώτες θέσεις 

Tο Ινστιτούτο Νευρολγίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) τίμησε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα DNA με την επιστροφή του δημοφιλούς διαγωνισμού CING Genius Genetics Quiz υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ).  Πέραν των 180 μαθητών Β’ και Γ’ Λυκείου δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, κατέκλυσαν το Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου λαμβάνοντας μέρος στον διαγωνισμό γνώσεων, ο οποίος ήταν βασισμένος σε θέματα ανθρώπινης βιολογίας τα οποία άπτονται των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου.

Ο διαγωνισμός έχει φιλοξενήσει πέραν των 1,400 συμμετοχών από το 2013, επιστρέφοντας δυναμικά φέτος έπειτα από μικρή διακοπή  λόγω των μέτρων προφύλαξης από την εξάπλωση της πανδημίας.

Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν σωστά σε 30 ερωτήσεις μέσα σε 30 λεπτά.

Την πρώτη θέση πήρε η ομάδα απο το Λύκειο Κύκκου Πάφου με τους μαθητές Αχιλλέα Θωμά, Κυριακή Θωμά και Αθηνά Χατζηχριστοδούλου. Καθηγητής της ομάδας είναι ο Άγγελος Αγαθαγγέλου.

Τη 2η θέση κατέκτησε ομάδα απο το Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ Δασούπολη 

Την 3η θέση ομάδα απο το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας.

Την ξεχωριστή  αυτή διοργάνωση τίμησε με την παρουσία της η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου. Η Υπουργός στο χαιρετισμό της ανέφερε «Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου έχει συνδέσει άρρηκτα την πολυετή δημιουργική πορεία του με την επιστημονική έρευνα και την πρόοδο στους τομείς της γενετικής, της νευρολογίας και των βιοϊατρικών επιστημών στην πατρίδα μας. Ενδεικτική της επιστημονικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής προσφοράς του Ινστιτούτου προς τον τόπο μας, είναι η συμβολή του στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πάσχοντων συνανθρώπων μας, μέσα από την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την ανακούφιση ασθενειών, αλλά και την εξυπηρέτηση των αναγκών της κυπριακής κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το Ινστιτούτο, ως αποτέλεσμα των άρτιων εγκαταστάσεων και του εγνωσμένου κύρους προσωπικού που διαθέτει, αναγνωρίζεται ως Διεθνές Κέντρο Αριστείας και Περιφερειακό Κέντρο Αναφοράς στον τομέα του». Αναφερόμενη στον διαγωνισμό, η Υπουργός είπε «ο καθιερωμένος πλέον ως θεσμός Διαγωνισμός....αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες. Ιδιαίτερα για τα μέλη της νικήτριας ομάδας του Διαγωνισμού, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις ερευνητικές και διαγνωστικές δραστηριότητες που διενεργούνται στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου...η εμπειρία αυτή θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα σχολική/ακαδημαϊκή τους πορεία. Την ίδια στιγμή, σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων, ο αυξημένος αριθμός συμμετοχών κάθε χρόνο, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός, αφού τονίζει το ενδιαφέρον της νέας γενιάς να εμβαθύνει στα θέματα της γενετικής, της ανθρώπινης και της μοριακής βιολογίας».

Η Υπουργός απένειμε τα βραβεία στις τρεις νικήτριες ομάδες. Το έπαθλο για την 1η θέση χάρισε στους νικητές  την μοναδική ευκαιρία να φιλοξενηθούν στα εργαστήρια του ΙΝΓΚ για μια εβδομάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και να παρακολουθήσουν από κοντά τις διαδικασίες διάγνωσης και μελέτης κληρονομικών ασθενειών. Η συγκεκριμένη επιβράβευση θα τους δώσει την δυνατότητα να διεισδύσουν στις πρωτοποριακές διαγνωστικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου, ένα αποκλειστικό προνόμιο των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών του ΙΝΓΚ. Για πρώτη φορά φέτος, στη νικήτρια ομάδα απονεμήθηκε και το Βραβείο Αριστείας στη Βιολογία «Αλέξης Μπάιτελμαν», εις μνήμην του Βιολόγου Αλέξη Μπάιτελμαν, ο οποίος είχε ειδίκευση στην κλινική έρευνα.

Στις ομάδες που κέρδισαν τη δεύτερη και τρίτη θέση απονεμήθηκαν τιμητικά βραβεία, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν πιστοποιητικό συμμετοχής στο διαγωνισμό.

«Μέλημά μας μέσα απο θεσμούς όπως τον Διαγωνισμό Γνώσεων CING Genius Genetics Quiz είναι να ανοίξουμε νέους ορίζοντες αναζήτησης για τη νέα γενιά επιστημόνων, πάντοτε με τη στήριξη της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και με συνοδοιπόρους τους Καθηγητές Βιολόγους οι οποίοι θα εμφυτεύσουν πρώτοι τον ενθουσιασμό της επιστήμης στους μαθητές», δήλωσε η Κοσμήτορας μεταπτυχιακών σπουδών του ΙΝΓΚ, Καθ. Κυπρούλα Χριστοδούλου, καλωσορίζοντας τους καλεσμένους και ευχαριστώντας το ΥΠΑΝ για την άψογη συνεργασία για ακόμη μια χρονιά σε ένα διαγωνισμό θεσμό πλέον για την εκπαίδευση.

Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού ευχαρίστησε με τη σειρά του την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου για τη στήριξη στο Ινστιτούτο, τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης αλλά και τους καθηγητές που στηρίζουν το θεσμό του διαγωνισμού. «Είναι με ιδιαίτερη χαρά που διοργανώνουμε το διαγωνισμό κάθε χρόνο, τον οποίο έχετε αγκαλιάσει. Φέτος  η χαρά είναι διπλή αφού συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα DNA, ημέρα σύμβολο για το Ινστιτούτο. Η παρουσία σας σήμερα εδώ, αποδεικνύει την αγάπη σας για τον τομέα της γενετικής και το μάθημα της βιολογίας, ένας ομολογούμενος πολύ ενδιαφέρον τομέας, αφού συμβάλει στην πορεία και εξέλιξη της γενετικής» ανέφερε ο κ. Φυλακτού, ευχόμενος κάθε επιτυχία στην μετέπειτα πορεία των μαθητών και σημειώνοντας πόσοκαθοριστικοί παράγοντες είναι η εκπαίδευση και η έρευνα στην εξέλιξη του ανθρώπου και της κοινωνίας γενικότερα.

Παγκόσμια Ημέρα DNA: H συμβολή του ΙΝΓΚ στην γενετική

Ημέρα αφιερωμένη στη γενετική η 25η Απριλίου και το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) τιμά αυτή τη μεγάλη γιορτή της επιστήμης που καθόρισε την πορεία και την εξέλιξη της γενετικής.

Το DNA διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ασθενειών και ιδιαίτερα των πολύπλοκων, εξειδικευμένων γενετικών παθήσεων. Η γνώση για το πώς λειτουργεί το DNA βοηθά στο σχεδιασμό μιας θεραπείας. Αποτελεί τη βάση για την καλύτερη μελέτη των γενετικών ασθενειών, την καλύτερη διάγνωση, πρόγνωση και πρόληψη με απώτερο σκοπό τις καλύτερες θεραπευτικές προσεγγίσεις και την καλύτερη ιατρική φροντίδα προς τους ασθενείς μας.

Το ΙΝΓΚ συμμετείχε στη σημαντική έρευνα αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, μια καθοριστικής σημασίας για τον άνθρωπο έρευνα, αφού για πρώτη φορά έγινε η περιγραφή της δομής του DNA ως ένας διπλός έλικας, και από τότε η γενετική πήρε τον δρόμο της.

Το ΙΝΓΚ από την ίδρυσή του το 1990, όντας το πρώτο κέντρο που εισήγαγε τη γενετική στη χώρα μας, προσφέρει και συμβάλλει σημαντικά μέσα από τους τρεις πυλώνες δραστηριοποίησής του: Την παροχή εξειδικευμένων ιατρικών και εργαστηριακών υπηρεσιών,  τη διεκπεραίωση ανταγωνιστικής πρωτοποριακής έρευνας και την προσφορά υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει  το Ινστιτούτο, τις οποίες φροντίζει να αναβαθμίζει συνεχώς, κυρίως μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν οι επιστήμονες και οι φοιτητές του ΙΝΓΚ, αλλά και μέσω της χρήσης τελευταίας τεχνολογίας υποδομών και εξοπλισμού, αφορούν νευρογενετικές και νευρομυϊκές παθήσεις, αιματολογικές παθήσεις, γενετικές ασθένειες και σύνδρομα, εξετάσεις για αιμοσφαιρινοπάθειες και άλλα σπάνια αιματολογικά νοσήματα, εξετάσεις για σπάνια και συχνά νοσήματα, ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, διάφορους τύπους κληρονομικού καρκίνου, καρδιοπάθειες, μεταβολικά νοσήματα και κυτταρογενετικά σύνδρομα. Επίσης, ως κέντρο αναφοράς, το Ινστιτούτο διεκπεραιώνει εθνικά προγράμματα πρόληψης όπως το σύνδρομο Down, το πρόγραμμα της αταξίας του Φρίντραϊχ και το ανιχνευτικό πρόγραμμα για νεογνικό έλεγχο. Παράλληλα, μέσα από το Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής στηρίζεται το έργο των Αστυνομικών Αρχών διεξάγοντας γενετικές εξετάσεις σε αστυνομικά τεκμήρια υποβοηθώντας έτσι στην πάταξη του εγκλήματος στην Κύπρο και στην απονομή δικαιοσύνης στα Κυπριακά Δικαστήρια. Επιπρόσθετα, συνεχίζει το ανθρωπιστικό έργο που αφορά την ταυτοποίηση λειψάνων αγνοουμένων και πεσόντων. Προσφέρει επίσης υπηρεσίες προς εξακρίβωση της ταυτότητας θυμάτων μαζικών καταστροφών καθώς και εξετάσεις για εξακρίβωση βιολογικής συγγένειας.

Τα Τμήματα του Ινστιτούτου συμμετέχουν σε εννέα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς. Η διεθνής αυτή αναγνώριση του ΙΝΓΚ, αναδεικνύει και αποδεικνύει την ποιότητα, την εμπειρία και την τεχνογνωσία του ΙΝΓΚ, στους τομείς που εξειδικεύεται.

Δράττοντας την ευκαιρία της ημέρας αυτής, το Ινστιτούτο, προβάλλει μερικά από τα πιο σημαντικά, πρόσφατα, επιτεύγματα των Τμημάτων του:

1. Το Τμήμα Νευροεπιστημών (με Διευθυντή τον Καθ. Κλεόπα Κλεόπα) ασχολείται με την μελέτη και γονιδιακή θεραπεία παθήσεων του εγκεφάλου και των περιφερικών νεύρων. Με τη χρήση πειραματικών μοντέλων διαφόρων μορφών κληρoνομικής νευροπάθειας επιτεύχθηκε η αντικατάσταση ή η μείωση έκφρασης μεταλλαγμένων γονιδίων ανάλογα με τον μηχανισμό της πάθησης. Η γονιδιακή θεραπεία οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της παθολογίας σε μοντέλα των παθήσεων. Στη συνέχεια έγινε αξιολόγηση της θεραπείας αυτής σε πρωτεύοντα θηλαστικά για επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Τα συμπεράσματα αυτά θα κατατεθούν στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για την έγκριση της θεραπείας.

2. Το Τμήμα Βιοχημικής Γενετικής (με Διευθυντή τον Δρ Πέτρο Πέτρου)  λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς στην Κύπρο για την διερεύνηση των Ενδογενών Μεταβολικών Νοσημάτων, μιας μεγάλης κατηγορίας σπάνιων γενετικών παθήσεων, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων. Στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών του, το Τμήμα εισήγαγε ένα νέο εργαστηριακό τεστ για την ανίχνευση γενετικών ασθενειών που επηρεάζουν τη λειτουργία των υπεροξεισωμάτων και εκδηλώνονται κυρίως με νευρολογικά συμπτώματα. Το Τμήμα δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της έρευνας με επίκεντρο την κατανόηση διεργασιών του μεταβολισμού και την παθογένεια Ενδογενών Μεταβολικών Νοσημάτων σε γενετικό, βιοχημικό και κυτταρικό επίπεδο. Πρόσφατες δημοσιεύσεις του Τμήματος αφορούν στην περιγραφή νέων γενετικών παραλλαγών και τη συσχέτισή τους με κλινικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά συμβάλλοντας έτσι στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διάγνωση και διαχείριση των ασθενών. Ερευνητικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν στη μελέτη μεταβολικών διεργασιών όπως ο μεταβολισμός του γλυκογόνου σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις και ο ρόλος των λυσοσωμάτων σε νευρομυϊκές παθήσεις με απώτερο στόχο την ανάδειξη νέων θεραπευτικών στόχων.

3. Το Τμήμα Μοριακής Γενετικής, Λειτουργίας και Θεραπείας (με Διευθυντή τον Καθ. Λεωνίδα Φυλακτού) διεξάγει έρευνα στην μελέτη κληρονομικών μυϊκών δυστροφιών, συμπεριλαμβανομένης της Μυοτονικής Δυστροφίας Τύπου 1 (DM1), και της λειτουργίας των σκελετικών μυών. Το Τμήμα ανακάλυψε μικρά μόρια στο αίμα των ασθενών με DM1 τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες για την παρακολούθηση της προόδου και την πρόγνωση της DM1. Επίσης, το Τμήμα πρότεινε ένα καινούργιο μηχανισμό επικοινωνίας μεταξύ των σκελετικών μυών μέσω πολύ μικρών σωματιδίων. Αυτός ο μηχανισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές θεραπείες μυϊκών ασθενειών.

4. Tο Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας (με Διευθυντή τον Δρ Carsten Lederer)  έχει επιλεγεί από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αναφοράς για σπάνια αιματολογικά νοσήματα, ERN-EuroBloodNet, για την ανάπτυξη πανευρωπαϊκών αρχείων ασθενών. Μέσα από το εν λόγω εγχείρημα, το Τμήμα έχει εδραιωθεί ως περιφερειακό κέντρο αριστείας αλλά και ως διεθνές αποθετήριο μοριακών και γενετικών δεδομένων που απορρέουν από μελέτες σχετικά με τα σπάνια αιματολογικά νοσήματα. Στο Τμήμα αναπτύσσονται επίσης θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη θαλασσαιμία, χρησιμοποιώντας προηγμένα εργαλεία επεξεργασίας του γονιδιώματος για την προσθήκη και διόρθωση γονιδίων σε βλαστικά κύτταρα, κυτταρικές γραμμές και μοντέλα οργανισμών. Ως υπηρεσία στον πληθυσμό της Κύπρου, το Τμήμα προσφέρει μεγάλο αριθμό διαγνωστικών υπηρεσιών για αιμοσφαιρινοπάθειες και σπάνια αιματολογικά νοσήματα, της ιχνηλάτησης των φορέων θαλασσαιμίας στον κυπριακό πληθυσμό, προγεννητική και προεμφυτευτική γενετική διάγνωση, καθώς και μη επεμβατική προγεννητική διάγνωση. Εξειδικεύεται επίσης στην Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση για θαλασσαιμία καθώς και άλλες μονογονιδιακές ασθένειες (PGT-M) και είναι το μοναδικό κέντρο που παρέχει την υπηρεσία αυτή στην Κύπρο. Παράλληλα, από τον Απρίλιο του 2023, λειτουργεί αιματολογικό ιατρείο στο ΙΝΓΚ, το οποίο είναι στελεχωμένο με αιματολόγο ιατρό, παρέχοντας εξειδικευμένες κλινικές υπηρεσίες διάγνωσης, παρακολούθησης και θεραπείας ενός ευρύτατου φάσματος μη ογκολογικών ασθενειών του αίματος, με εξειδίκευση στις αιματολογικές παθήσεις με γενετικό υπόβαθρο.

5. Το Τμήμα Καρδιαγγειακής Γενετικής (με Διευθυντή τον Καθ. Μάριο Καριόλου) προσφέρει υπηρεσίες και διεξάγει έρευνες στη μελέτη καρδιαγγειακών παθήσεων που έχουν ως στόχο την έγκαιρη διάγνωση τους και τη βελτίωση θεραπευτικής αγωγής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.

6. Το Τμήμα Γενετικής Θεραπευτικής Καρκίνου και Υπερδομικής Παθολογίας (με Διευθυντή τον Καθ. Μιχάλη Παναγιωτίδη) αποτελεί κέντρο αναφοράς στη μοριακή παθολογία προσφέροντας διαγνωστικές υπηρεσίες, σε καρκινοπαθείς αλλά και σε ανθρώπους με κληρονομική προδιάθεση για διάφορα είδη καρκίνου. Επιπλέον, το Τμήμα στεγάζει το μοναδικό στη χώρα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο παρέχοντας διαγνωστικές υπηρεσίες ασθενειών όπως αυτές των νευρομυϊκών και νεφρικών διαταραχών. Ο βασικός πυρήνας έρευνας του Τμήματος είναι η ανάπτυξη και μεταφορά των κλινικών εφαρμογών από το εργαστήριο στους ασθενείς χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής που συνδυάζουν κυτταρικές, μοριακές, χημικές και αναλυτικές προσεγγίσεις. Από το 2023, μέχρι και σήμερα το Τμήμα έχει δημοσιεύσει ερευνητικές μελέτες σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά υψηλής απήχησης. 

7.  Το Τμήμα Κυτταρογενετικής και Γονιδιωματικής (με Διευθύντρια την Καθ. Καρολίνα Σισμάνη) επικεντρώνεται στην μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος σε χρωμοσωμικό και μοριακό επίπεδο, για ανίχνευση μεταλλαγών που προκαλούν εκ γενετής παθολογίες.  Πρόσφατα το Τμήμα έχει εντάξει στις διαγνωστικές του υπηρεσίες τη μέθοδο αλληλούχισης νέας γενιάς και συγκεκριμένα την αλληλούχιση εξωνίων, η οποία έχει ενταχθεί στις διαγνωστικές υπηρεσίες του Τμήματος, επιτρέποντας έτσι τη γενετική διάγνωση σε ασθενείς που παρέμεναν αδιάγνωστοι με τις γενετικές εξετάσεις που προσφέρονταν προηγουμένως. Τα περιστατικά αυτά τυγχάνουν περεταίρω διερεύνησης και δημοσιεύονται, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί η διαθέσιμη γνώση σχετικά με σπάνια σύνδρομα.  Ως αποτέλεσμα της έρευνας που διεξάγεται στο Τμήμα, παράγεται νέα γνώση σε θέματα αιχμής, όπως νέα γονίδια και μεταλλάξεις που προκαλούν συγκεκριμένες ασθένειες, μοριακοί μηχανισμοί παθογένεσης, κλπ., προάγοντας έτσι την συνεισφορά της Κύπρου στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Χρησιμοποιώντας τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, το Τμήμα εντάσσει συνεχώς νέες διαγνωστικές διαδικασίες στοχεύοντας στην αύξηση του ποσοστού διάγνωσης ατόμων με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, συγγενείς ανωμαλίες και υπογονιμότητα, κάτι που είναι ευεργετικό για την ποιότητα ζωής των ασθενών. Επιπλέον, ενισχύεται σημαντικά ο τομέας των υπηρεσιών υγείας, κάτι που οδηγεί σε οικονομική και κοινωνική πρόοδο του τόπου.   

8. Το Τμήμα Μοριακής Ιολογίας (με Διευθύντρια την Καθ. Χριστίνα Χριστοδούλου) μεταξύ άλλων αποτελεί και εργαστήριο αναφοράς για αναδυόμενους ιούς που μπορεί να εμφανίζονται για πρώτη φορά (π.χ SARS-CoV2) ή να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση/επίπτωση σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Τον Νοέμβριο 2023, δύο άτομα νοσηλεύτηκαν στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με την υποψία ότι νοσούν με Δάγγειο πυρετό λόγω του ταξιδιωτικού τους ιστορικού. Το Τμήμα απέδειξε εργαστηριακά ότι η λοίμωξη οφειλόταν σε Δάγγειο πυρετό, ίωση που μεταδίδεται μόνο από κουνούπια και αφού ενημερώθηκε η Δημόσια Υγεία, το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε ψεκασμούς για την εξάλειψη των κουνουπιών προκειμένου να διακοπεί η μετάδοση του Δάγγειου πυρετού. Η ταχεία και έγκυρη διάγνωση κρίνεται άκρως σημαντική ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Επίσης, το 2023 ολοκληρώθηκε στο Τμήμα μια διδακτορική διατριβή που μελέτησε τις ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις σε περιστατικά πνευμονίας της κοινότητας. Μέσα από τα αποτελέσματα ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά η αιτιολογία της πνευμονίας της κοινότητας στην Κύπρο και συσχετίστηκε η σοβαρότητα της με συγκεκριμένους γενετικούς παράγοντες ενώ παράλληλα μελετήθηκε η μικροβιακή ανοχή των βακτηρίων που απομονώθηκαν η οποία αποτελεί μια σημαντική πληροφορία για την δημόσια υγεία.

9. Το Τμήμα Νευρογενετικής (με Διευθύντρια την Καθ. Κυπρούλα Χριστοδούλου) ασχολείται με την ανάλυση του ανθρωπίνου γονιδιώματος για την εξεύρεση παθογόνων μεταλλάξεων που προκαλούν σπάνια νευρογενετικά νοσήματα στον κυπριακό και άλλους πληθυσμούς. ‘Έχει διευρύνει τη χρήση τεχνολογίας NGS (Next Generation Sequencing – Αλληλούχιση Νέας Γενιάς) για την ανάλυση του DNA με στόχο τη συντομότερη και αποτελεσματικότερη διερεύνηση γενετικών παθήσεων. Επιπρόσθετα, το Τμήμα επικεντρώνεται στην αποσαφήνιση του μηχανισμού παθογένεσης των διαφόρων μεταλλάξεων που σχετίζονται με σπάνια νοσήματα στον κυπριακό πληθυσμό. Στο Τμήμα Νευρογενετικής έχει πρόσφατα διεξαχθεί έρευνα για την ανακάλυψη βιοδεικτών για τη νόσο του Charcot-Marie-Tooth, τη διαβητική ρετινοπάθεια και τη συστηματική σκλήρυνση, ώστε αυτοί οι δείκτες να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της εξέλιξης της νόσου ή της απόκρισης του οργανισμού σε διάφορες φαρμακευτικές αγωγές. Τέλος, το Τμήμα συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα AI-PROGNOSIS που στόχο έχει να αναπτύξει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για την πρόγνωση της νόσου Parkinson χρησιμοποιώντας και γενετικά δεδομένα. 

10Η Μονάδα Βιοστατιστικής (με υπεύθυνη την Δρ Κυριακή Μιχαηλίδου) δραστηριοποιείται ενεργά στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού και έχει συμβάλει στην ανακάλυψη γενετικών δεικτών οι οποίοι επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου στις γυναίκες.  Επίσης, συμμετέχει σε παγκόσμια δίκτυα κοινοπραξιών για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, αναπτύσσοντας καινοτόμες στατιστικές μεθόδους οι οποίες εφαρμόζονται για την ανάλυση δεδομένων από περίπου 400,000 ασθενείς και υγιή άτομα από 26 χώρες.

11. Το Τμήμα  Νευροανοσολογίας (με Διευθυντή τον Καθ. Μάριο Παντζαρή), συνέβαλε στον προσδιορισμό νέων μορίων βιοδεικτών για τη μελέτη της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ΠΣ) και αξιολόγησε την επίδρασή τους στην κλινική εικόνα των ασθενών. Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης των αντισωμάτων εναντίον παραγόντων πήξης και οι πρωτεΐνες συμπληρώματος μπορούν δυνητικά να λειτουργήσουν ως βιοδείκτες για την πρόοδο της Σκλήρυνσης καθώς είναι σημαντικά μεγαλύτερα τα ποσοστά στους ασθενείς με ΠΣ σε σύγκριση με τα υγιή άτομα. Επιπλέον, ασθενείς οι οποίοι ήταν θετικοί παρουσίασαν μεγαλύτερο βαθμό αναπηρίας και βαρύτητας της νόσου. Σκοπός, η καλύτερη πρόγνωση και παρακολούθηση της νόσου καθώς και η ανάπτυξη νέων εξατομικευμένων θεραπειών.

12. Το Τμήμα Νευροφυσιολογίας (με Διευθυντή τον Δρ Ανδρέα Κουππάρη) υποστηρίζει τις Κλινικές Επιληψίας και Άνοιας των Νευρολογικών Κέντρων του ΙΝΓΚ προσφέροντας εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις μέσα από το εργαστήριο Κλινικής Νευροφυσιολογίας, όπως ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (Ρουτίνας ή Μακροχρόνιας Καταγραφής), Προκλητά Δυναμικά, Παρακολούθηση του πνευμονογαστρικού διεγέρτη. Επιπλέον, από τις αρχές του 2023 το Τμήμα παρέχει νευροψυχολογική αξιολόγηση των γνωστικών λειτουργιών/νοητικών διεργασιών του ατόμου με κύριο στόχο τη διαγνωστική διερεύνηση και θεραπευτική διαχείριση των ασθενών του ΙΝΓΚ με Nευροεκφυλιστικές νόσους (π.χ. νόσος Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, Κατά Πλάκας Σκλήρυνση, και Επιληψία).

13. Το Τμήμα Βιοπληροφορικής (με Διευθυντή τον Καθ. Γιώργο Σπύρου) έχει ως αποστολή του τη διεξαγωγή έρευνας στο πεδίο των εφαρμοσμένων υπολογιστικών μεθοδολογιών για την έγκαιρη διάγνωση, την αποτελεσματική πρόγνωση και την ανακάλυψη φαρμάκων, συμβάλλοντας στο όραμα της ιατρικής ακριβείας και της εξατομικευμένης ιατρικής. Το Τμήμα παρέχει επίσης υπηρεσίες βιοπληροφορικής ανάλυσης στα υπόλοιπα Τμήματα του Ινστιτούτου και  μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε προχωρημένα θέματα βιοπληροφορικής. Επιπλέον, συμμετέχει σε μεγάλα Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης όπως το Horizon Europe, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος και της άνοιας.

«Η έγνοια μας είναι ο συνάνθρωπός μας και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής του συμβάλλοντας  στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου της χώρας μας. Μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό.   Αναπροσαρμοσμένοι  στις εξελίξεις, στις απαιτήσεις και κυρίως στις ανάγκες των συμπολιτών μας, της κοινωνίας και της πολιτείας γενικότερα.  Ως Ινστιτούτο είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Έχουμε πολλά ακόμα να προσφέρουμε, και με την ολοκλήρωση των δύο νέων μας κτιρίων, τα οποία αναμένονται να ολοκληρωθούν τέλος του 2025, θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις τρέχουσες αυξανόμενες ανάγκες αλλά και μελλοντικές. Με τη δημιουργία του νέου κτιρίου, αντίστοιχης δυναμικής με το υφιστάμενο θα μας δοθεί η δυνατότητα να επεκταθούμε και σε άλλους τομείς έρευνας, Θα ενσωματωθούν νέες ερευνητικές ομάδες καλύπτοντας νέα πεδία σε νέους αναδυόμενους τομείς της υγείας, ενισχύοντας παράλληλα τις υφιστάμενες δραστηριότητές του, συνδράμοντας έτσι στη διεκπεραίωση περισσότερης έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας θα επιστραφούν πίσω στους συμπολίτες σε διάφορες μορφές. Παράλληλα, με τη δημιουργία του νέου κτιρίου φυσιοθεραπείας το οποίο θα στεγάσει τις υπηρεσίες της φυσιοθεραπείας, θα προσφέρουμε πλέον ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών, με την εισαγωγή υδροθεραπείας σε ειδική για τους ασθενείς θεραπευτική πισίνα, αναβαθμίζοντας έτσι τις υπηρεσίες  μας, συμβάλλοντας ευεργετικά στη χώρα μας» αναφέρει ο Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού, Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής.

Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση στο ΙΝΓΚ

Οι αιτήσεις για τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΙΝΓΚ (εισδοχή Σεπτέμβριος 2024) γίνονται διαδικτυακά στην ιστοσελίδα https://www.cing.ac.cy/education όπου είναι και διαθέσιμος ο οδηγός σπουδών καθώς και όλα τα θέματα για τις αιτήσεις των Διδακτορικών θέσεων.   

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Εκπαίδευσης του ΙΝΓΚ για πληροφορίες ή και για διευθέτηση ραντεβού για εξατομικευμένη ενημέρωση.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΙΝΓΚ προσφέρονται στους κλάδους της Μοριακής Ιατρικής, Ιατρικής Γενετικής, Νευροεπιστήμης, Βιοϊατρικής Έρευνας και Βιοτεχνολογίας.

Στοιχεία Επικοινωνίας Γραφείου Εκπαίδευσης

Tηλέφωνο +357 22392840/841/844   

Email education@cing.ac.cy

Ιστοσελίδαhttps://www.cing.ac.cy/education  




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










564