KESJULY18

2018-09-18 10:21:28
Το κυπριακό πατρικό σπίτι

Το κυπριακό πατρικό σπίτι


ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΦΟΥΚΑ*

Δεν ξέρω αν εσείς πιστεύετε στον Θεό, στο πεπρωμένο, στο κισμέτ, αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς το ότι κάποια ανώτερη δύναμη με έφερε στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ. Αρκεί να σας πω δύο παραδείγματα:

Το κινητό μου τηλέφωνο στην Ελλάδα ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό του Διευθυντή και το mail μου ήταν atrapos που στα αγγλικά σημαίνει pathway!

Έτσι, λοιπόν, την … προηγούμενη χιλιετία ήρθα σε αυτό το πανέμορφο νησί για μια «αιτία», αλλά πλέον μένω και για πολλές άλλες. Πολλές από αυτές τις αιτίες βρίσκονται ανάμεσά σας. Δεν θα πω τί πρόσφερα εγώ στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ. Θα ήθελα όμως ΟΛΟΙ εσείς να μάθετε ΤΟ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ευχαριστήσω το σχολείο μου, γιατί  μου έδωσε την ευκαιρία να έρθω και αυτό μου δίνει ένα καλό κατευόδιο τώρα που φεύγω. Αν δεν ήταν το ΟΛΥΜΠΙΟΝ και η αναγνωρισμένη προϋπηρεσία του, δεν θα είχα πετύχει στις εξετάσεις διορισίμων.

Επειδή λοιπόν δεν υπήρξα ποτέ αγνώμονας, οφείλω ένα τεράστιο δημόσιο ευχαριστώ.

Οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους Διευθυντές, γιατί μου έδωσαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσω μερικά από τα ταπεινά και συνάμα μεγάλα μου όνειρα. Να εργαστώ ως εκπαιδευτικός, στην πιο δύσκολη μα και συναρπαστική ηλικία του ανθρώπου,  αυτή των εφήβων. Να γνωρίσω υπέροχους ανθρώπους, να γίνω καλύτερος άνθρωπος, καλύτερος πολίτης, καλύτερος σύντροφος, καλύτερος πατέρας, καλύτερος δάσκαλος.

Εδώ στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ το ½ της βιολογικής μου ζωής και τα 2/3 της εργασιακής μου, αφού εργάζομαι από μικρή ηλικία. Εδώ οι περισσότερες ευτυχισμένες στιγμές μου και εδώ οι ελάχιστες- δόξα τω Θεώ- στεναχώριες μου. Πώς, λοιπόν, να μην αγαπώ αυτούς τους ανθρώπους που τόσα πολλά βίωσα μαζί τους. Πώς να μην λατρεύω αυτά τα υπέροχα παιδιά που είχα την τιμή να είμαι δάσκαλος τους.

Τα πρώτα χρόνια…

Τότε, το φροντιστήριο και το σχολείο ήταν για εμάς το πρώτο μας σπίτι με λιγότερο άγχος, με πολύ ενθουσιασμό και πολύ περισσότερη ενέργεια.

Η ζωή όμως αλλάζει και αλλάζουμε κι εμείς. Το άγχος αυξήθηκε, ο ενθουσιασμός μετριάστηκε, αλλά ευτυχώς η ευσυνειδησία, η ιδέα του καθήκοντος και η αγάπη γι’ αυτό που υπηρετούμε παρέμειναν σταθερά σε υψηλό επίπεδο. Η εμπειρία που αποκτήσαμε μας έκανε καλύτερους.

Η περίοδος της ακμής…

Σε αυτά τα χρόνια, πραγματικά μέτρησα τις αντοχές μου! Ξεπέρασα τα όριά μου! Κάθε φορά που έλεγα ότι κουράστηκα, ο Θεός, οι άνθρωποι που με αγαπούν, η γυναίκα μου, εσείς οι αγαπημένοι μου συνάδελφοι, αλλά και οι μαθητές, μου έδιναν δύναμη να συνεχίσω. Μιλάμε για χιλιάδες διδακτικές ώρες από το 2000, για πάνω από μισό εκατομμύριο τηλεφωνήματα, για εκατοντάδες ραντεβού, για αμέτρητα πάρτι, εκδηλώσεις, εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις, και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Όλα τα πιο πάνω όμως με έκαναν να λέω Δόξα τω Θεώ γιατί έκανα τη δουλειά που ονειρεύτηκα από παιδί, γιατί είχα προϊσταμένους που με σέβονται, που συγχωρούσαν τα λάθη μου, που μου έδιναν ευκαιρίες, που μου έλεγαν “Μπράβο” και “Ευχαριστώ”. Αισθανόμουν, αισθάνομαι και θα αισθάνομαι το ηθικό καθήκον να υπερασπίζομαι ες αεί το ΟΛΥΜΠΙΟΝ. Είχα την τιμή να είμαι Υποδιευθυντής και ήξερα από πρώτο χέρι το πόσο ψυχοφθόρο, επίπονο, αγχωτικό είναι να έχεις μια καρέκλα που καίει και που η φουρτούνα και η τρικυμία είναι συχνότερες από τη νηνεμία.

 Πρόσωπα…

Φοβάμαι μήπως ξεχάσω κάποιον/ κάποια από εσάς και παρεξηγηθώ. Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ζητήσω συγγνώμη αν σας στεναχώρησα σε κάτι. Δεν το έκανα επί προσωπικού και πάντοτε τα κίνητρά μου είχαν γνώμονα το συμφέρον του σχολείου. Να ξέρετε ότι σας ευχαριστώ από καρδιάς, γιατί από όλους πήρα κάτι καλό, κέρδισα εμπειρίες και άλλαξα στάση και συμπεριφορά ως άνθρωπος. 

Τα νέα πρόσωπα…

Αγαπητοί νέοι συνάδελφοι,

Να ξέρετε ότι είναι μεγάλη τιμή που θα υπηρετήσετε σε αυτό το σχολείο. Ακόμη και αν δεν κρατήσετε τίποτα από αυτά τα λόγια του άγνωστου κ. Βαγγέλη, δείτε στα μάτια τους συναδέλφους που βρήκατε και προσπαθήστε να τους μοιάσετε. Αν τα καταφέρετε έστω και στο μισό, θα έχετε πετύχει. Αν χρειαστείτε κάτι, αναζητήστε με.

Γονείς…  

Γονείς ευγενικοί, συγκαταβατικοί, πολιτισμένοι, απαιτητικοί, απόλυτοι, τοξικοί, συνεργάσιμοι, ευαίσθητοι, ΟΛΟΙ ΓΟΝΕΙΣ. Όσοι αξιωθήκαμε να είμαστε τεκνοτρόφοι, ας μην τους πυροβολούμε. Η ενσυναίσθηση είναι σπουδαία λέξη. Όλους τους ευχαριστώ ολόψυχα γιατί και αυτοί με έκαναν καλύτερο, δίνοντας μου την ευκαιρία να φροντίσω τα παιδιά τους. Είναι μεγάλη ευθύνη να σου εμπιστεύεται κανείς ό,τι πολυτιμότερο έχει σε αυτή τη ζωή και ακόμη μεγαλύτερη η ηθική ικανοποίηση όταν εσύ ανταποκρίνεσαι σε αυτή την ιερή αποστολή. Ακόμη και αυτοί οι ελάχιστοι γονείς που με στενοχώρησαν, με έκαναν πιο χαλκέντερο για να διαχειριστώ τις δυσκολίες της ζωής. Φυσικά και δεν κρατώ κακία σε κανέναν, απεναντίας χαίρουν όλοι της εκτίμησής μου.

Μαθητές…

Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα, λέει ο ποιητής. Αυτά τα παιδιά μου έκαναν το μεγαλύτερο καλό. Με κράτησαν νέο και όσο πιο αγνό γίνεται, αφού πιο πολύ συναναστρεφόμουν με τον αθώο και ρομαντικό κόσμο των μικρών, παρά με τον σκληρό και ανταγωνιστικό κόσμο των μεγάλων. Παιδιά μου,  χίλια ευχαριστώ γιατί χάριν σε εσάς, εξακολουθώ να βλέπω τη ζωή ως παιδί και με μια αισιόδοξη ματιά.

Συνάδελφε Βοηθέ Διευθύντρια…

Με τη μητέρα μου τσακώθηκα μερικές φορές, με τα αδέλφια μου κάμποσες, με τη γυναίκα μου πολλές, με τους Διευθυντές καμιά δεκαριά. Με τη Δέσποινα ΠΟΤΕ. Ρωτήστε την. Την  αγάπησα γιατί είναι μια μοναδική προσωπικότητα. Χωρίς να υποτιμώ το έργο και τον κόπο  κανενός μας, ίσως είναι το άτομο που δουλεύει περισσότερο από όλους. Πάντα μπροστά, πάντα πρώτη, πάντα ακούραστη και πάντα ταπεινή. Δέσποινα, σε ευχαριστώ που με στήριζες, με προστάτευες και με αγαπούσες. Συνάδελφοι σας παρακαλώ στηρίξτε την και κατανοήστε την.

Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού…

Δεν είναι πια το κοριτσάκι που πριν 20 χρόνια ίσα που φαινότανε μέσα από το Pajero του μπαμπά της. Δεν είναι μόνο η πρώτη (χρονολογικά) και καλύτερη (ακαδημαϊκά) μαθήτρια του ΟΛΥΜΠΙΟΝ. Για μένα είναι ένα άτομο που στο πρόσωπό της βλέπω το όραμα και τα όνειρα όσων είχαν τη χαρά να συγκαταλέγονται στους ιδρυτές του σχολείου να συνεχίζονται. Έξυπνη, σοβαρή, δίκαιη με νέες ιδέες, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα αναλάβει επιτυχώς τον ρόλο που της έχει ανατεθεί. Αγαπημένη Χριστίνα, σε ευχαριστώ για τον φρέσκο αέρα που έφερες στο σχολείο μας και για τον σεβασμό που έδειξες προς το πρόσωπό μου.

Στην αγαπημένη μου σύζυγο…

Ίσως το άτομο που αδίκησα πιο πολύ στη ζωή μου λόγω της αφοσίωσής μου στο σχολείο. Μια δημόσια συγγνώμη λοιπόν και ένα τεράστιο ευχαριστώ στη γυναίκα, τη φίλη, τη συνάδελφο, τη σύμβουλο και αξιότατη μάνα του παιδιού μου. Την ευχαριστώ γιατί ποτέ δεν μου στέρησε την ελευθερία να κάνω αυτό που αισθανόμουν. Δεν θα βρεθεί άλλη γυναίκα που να καταδεχθεί να «μοιράζεται»  τον άντρα της με άλλους χίλιους, μπαμπάδες, μαμάδες, μαθητές και συναδέλφους.

Κυρία Διευθύντρια…

Έχω γνωρίσει χιλιάδες ανθρώπους! Θεωρώ ειλικρινά ότι είναι ίσως η πιο έξυπνη γυναίκα που γνώρισα ποτέ. Αν στον κύριο Γιώργο πήρα πτυχίο επικοινωνίας, Μάρκετινγκ, και Δημοσίων Σχέσεων, με την κ. Μαρία πήρα Δοκτοράτο! Ίσως η πιο ισορροπημένη προσωπικότητα που ξέρω. Δυναμική και ευαίσθητη, έξυπνη, δραστήρια, διορατική, μετριοπαθής, οραματίστρια, συγκαταβατική, επίμονη, φιλόπονη, αλτρουίστρια, οργανωτική και τόσα άλλα. Είχα τη χαρά και την τύχη να τη γνωρίσω ως προϊσταμένη, συνεργάτιδα αλλά και ως άνθρωπο. Πόσες φορές δεν βγήκα από το γραφείο της θεωρώντας πως κάνει λάθος και πόσες φορές λίγα βήματα πιο πέρα δεν αναρωτήθηκα αν εγώ θα έκανα κάτι καλύτερο από αυτήν. Είναι αξιοθαύμαστη γιατί ειλικρινά, παραμένει ένας ταπεινός και απλός άνθρωπος.

Αγαπητή κυρία Μαρία,

Θέλω να ξέρεις ότι υπήρξες η καλύτερη δασκάλα που είχα ποτέ. Σε ευχαριστώ για όλα όσα έκανες για μένα.

Κύριος Διευθυντής…

Στ’ αλήθεια δεν ξέρω τι να πρωτογράψω για τον κ. Γιώργο. Η πλησμονή των συναισθημάτων μου για αυτόν τον άνθρωπο δεν εξηγείται επιστημονικώς! Το μόνο βέβαιο είναι ότι για έναν ανεξήγητο λόγο, του έχω απίστευτη αδυναμία αλλά για χιλιάδες εξηγήσιμους λόγους με έκανε να τον εκτιμήσω, να τον συμπαθήσω και να τον αγαπήσω. Όλα αυτά τα χρόνια τολμώ να πω ότι είμαι από τα λίγα άτομα που ξέρω το πόσο πολύ μόχθησε για να πετύχει αυτά που πέτυχε. Κοντά στον κ. Γιώργο έγινα καλύτερος σε όλα.  Για μένα υπήρξε τεράστιος δάσκαλος και σπουδαίος μέντορας. Ποτέ δεν έβαλα τη σχέση μας στη διελκυστίνδα του χρήματος γιατί είχε φροντίσει από την πρώτη στιγμή να με στηρίξει, να μου δώσει ευκαιρίες και να με κάνει το δεξί του χέρι. Θέλω να πιστεύω πως δεν τον απογοήτευσα. Αν έπρεπε με μία λέξη να πω τι αισθάνομαι για τον κ. Γιώργο, αυτή θα ήταν η λέξη ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ.

Τέλος …

Οι περισσότεροι από εσάς, μέσα από αυτή τη μακροσκελή εξομολόγηση, μάθατε πιο πολλά για μένα. Να ξέρετε ότι πάντα θα σας αγαπώ και θα σας θυμάμαι. Τώρα πια, με τη βοήθεια του Θεού και με τη μακαρίτισσα τη μάνα μου να με κρατά από το αριστερό μου μπράτσο, αποχωρώ. Νιώθω σαν τον νέο που θέλει να φύγει. Δεν ξέρει τι θα συναντήσει. Κρατά όμως σφικτά τα κλειδιά του πατρικού του σπιτιού. Γιατί ποιος ξέρει, ίσως κάποτε η ζωή μας κάνει να ξαναγυρίσουμε σ ’αυτό το “σπίτι”,  ίσως πάλι όχι.Ίδωμεν! 

*Τέως  Βοηθός Διευθυντής

Γυμνασίου-Λυκείου ΟΛΥΜΠΙΟΝ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Γιάννης Τελώνης
Sat September 22, 2018, 18:19:59
Αυτή την εποχή που οι εκπαιδευτικοί δίκαια ή άδικα εκλαμβάνονται από μεγαλη μερίδα της κοινωνίας ως κάθε άλλο παρά λειτουργοί της παιδείας υπάρχουν και οι εξαιρέσεις όπως τον κο Βαγγέλη. Δάσκαλος με την αρχαία σημάδια του όρου, παιδαγωγός , καταξιωμένος. Από μας ένα μεγάλο ευχαριστώ που είχαμε την τύχη να σου εμπιστευτούμε τα παιδιά μας. Καλή αρχή στην νέα σου ατραπό .

Έλενα Βαρνάβα πρώην μαθήτρια
Sat September 22, 2018, 15:53:27
Kύριε Βαγγέλη μου, πρώτα, σας ευχομαί καλο ξεκίνημα σε αυτο το καίνουργιο κομμάτι της ζωής σας, επίσης ευχαριστώ που σας γνωρίσα και για την ύπομονή που δείξατε όλα αυτά τα χρόνια (6) που είμασταν στο σχολείο, να θυμάσται πως είστε ενας εξαίσιος άνθρωπος !!
Να ξέρετε πως και το ΣΑΒΒΟΥΗ μας είναι περήφανος για έσας!!!

Γιώτα μητέρα Γιώργου Λουκά
Fri September 21, 2018, 23:30:55
Αγαπητέ κ.Βαγγέλη. Με μεγαλη λύπη έμαθα την αποχώρησή σου από το Γιώργο. Ήσουν πάντα παρόν σε ότι θέλαμε ως γονείς να μάθουμε, να ακούσουμε μία συμβουλή για κάθε μας ανησυχία. Ήσουν ο χαμογελαστός άνθρωπος του ΟΛΥΜΠΙΟΝ. Σε ευχαριστώ για την απέραντη αγάπη και βοήθεια που έδωσες απλόχερα στο Γιώργο μας. Ο Θεός να σε έχει πάντα καλά. Καλή συνέχεια σε ότι και να κάνεις από και μπρος. Ελπίζω να σε ξαναδούμε.

George Louka
Fri September 21, 2018, 20:32:12
Μπορεί να μας λήψεις για πάντα αλλά,Εγώ δέν θα σε ξέχασω ποτέ για τα πάντα που μας έκαμες και σε ευχαριστούμε πάραπολλα μα ειλικρινά, κε όποιο πιστεύεις η όπου και να είσε, να είσε καλά και μακάρι να μείνεις ζωντανός, και να ζήσεις μια καλύτερη ζωή από μας.
Cheers.
Α και για ένα "goodbye" από μένα, άκουσε κε κανένα "Beautiful" ή "Emotional" Music για μενά, για μας και για τους άλλους, να χαλαρώσεις κε να μας θυμάσε (Playlist by me)
https://www.youtube.com/playlist?list=PLVT6Wg3FRJHz8WcHGODDtgvAiPYHONp1g

Μαρία Λιαση φίλη και μητέρα μαθητών σου.
Fri September 21, 2018, 08:59:14
Βαγγέλη μου όσα έγραψες αληθεύουν για το σχολείο και για τους υπέροχους ανθρώπους που το περιβάλλουν . Σαν μητέρα παιδιών που φοίτησαν εκεί λέω ότι τα παιδιά μου όχι μόνο απο εμας σαν γονιους πήραν τα σωστά μυνηματα ζωής αλλά ένα μεγάλο μέρος του χαρακτήρα τους δημιουργήθηκε απο εσάς με το μεγάλο ενδιαφέρον σας για αυτούς για την πρόοδο τους και για όλες τις αμφιβολίες δυσκολίες που βρίσκανε μπροστά τους εσείς εισασταν δίπλα τους στήριγμα ,φίλοι, και δεύτεροι γόνιμοι. Εμείς Βαγγέλη μου σε ευχαριστούμε που Ήσουνα εκεί τα χρόνια τα δικά μας. Εμείς είμασταν οι τυχεροί που σε ζήσαμε. Εύχομαι να αρπάξουν την ευκαιρία οι υπόλοιποι που θα σε έχουν τωρα δίπλα τους. Σου ευχόμαστε ολόψυχα καλό νέο ξεκίνημα στο καινούργιο σου έργο.

Μαρία Προκοπίου Καραλουκα
Thu September 20, 2018, 21:27:09
Ένας μεγάλος άνθρωπος πέρασε από το σχολείο μας. Σίγουρα όσοι σε γνώρισαν και έζησαν μαζί σου σχολικές περιόδους θα σε θυμούνται πάντα με χαμόγελο. Αφήσαμε τα παιδιά μας στα καλά σου χέρια και έπλασες ανθρώπους ευαίσθητους και δυνατούς. Χαίρομαι που σε γνώρισα, λυπήθηκα που σε χάνει το σχολείο μας, όμως είμαι σίγουρη ότι έχεις πολλά να προσφέρεις. Καλή συνέχεια και πολλές επιτυχίες!!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Thu September 20, 2018, 09:26:12
Άνθρωπος διαμάντι,εκπαιδευτικός υπόδειγμα, φίλος ανιδιοτελής, ακούραστος πνευματικά και σωματικά. Φίλε Βαγγέλη θεωρώ μεγάλη μου τιμή που βρέθηκες στο διάβα μου και ευελπιστώ να συνεχίσουμε να συνπορευόμαστε. Είμαι σίγουρος ότι όπου και να βρίσκεσαι το έργο και οι πράξεις σου θα σε χαρακτηρίζουν και θα σε επιβραβεύουν, ίσως γιατί το χάρισμα που σου έδωσαν οι αγαπημένοι σου γονείς, το θεωρείς καθήκον να το μεταλαμπαδεύσεις σε όλους μας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων μας, γνωστών και μη!
Γ.Κ

Θεώνη Στυλιανού
Thu September 20, 2018, 09:10:19
Ξεχωριστέ Ολυμπιονίκη Βαγγέλη τυχεροί όσοι σε γνώρισαν κι όσοι σε έζησαν. Κάθε καλό στο νέο σας ξεκίνημα. Για μας θα παραμείνετε ο Βαγγέλης ο απλός, ταπεινός, εργατικός άνθρωπος.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016