KESJULY18

2011-11-06 10:29:13
Μισθολογικές αλχημείες και φόρος επί φόρου

Μισθολογικές αλχημείες και φόρος επί φόρου


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α ΠΟΛΗ*
Η εφημερίδα πολίτης έγραψε στις 31.10.2012 ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν το 2012 κατά 6,1% σε σύγκριση με το 2011. Η θέση αυτή είναι αστήρικτη. Από το 1ο πακέτο κάθε υπάλληλος έχασε 6 - 8% του μισθού του.Έχασε 3% από την πρόσθετη συνταξιοδοτική εισφορά, 1,25% από την αύξηση της εισφοράς στο Ταμείο Χηρών και επιπλέον απώλεσε 1,5 έως 3,5% ως έκτακτη εισφορά ανάλογα με το ύψος του μισθού του.

  Ακόμα δεν θα πάρει τιμαριθμικό επίδομα τον Γενάρη του 2012, ενώ με τη στόχευση επιδομάτων τέκνου και φοιτητών μια τετραμελής οικογένεια δύο δημοσίων υπαλλήλων θα χάσει μέχρι και 5% των εισοδημάτων της. Όσο για τις γενικές αυξήσεις μισθών που έπαιρνε πριν την εποχή του ευρώ και μόνο η αναφορά τους σήμερα αποτελεί έγκλημα καθοσιώσεως.....

Από που όμως βγάζουν αυτούς τους αριθμούς των δήθεν αυξήσεων; Οι αριθμοί προκύπτουν από την ακόλουθη στατιστική αλχημεία. Οι νέες, αλλά και οι παλαιότερες εισφορές των υπαλλήλων, δεν καταγράφονται ως μειώσεις μισθών, αλλά ως έσοδα του κράτους. Έτσι ο προϋπολογισμός παραθέτει αυξημένους αριθμούς για μισθούς και συντάξεις. Τα ποσά αυτά όμως δεν μπαίνουν ποτέ στην τσέπη των υπαλλήλων. Η σκοπιμότητα είναι προφανής. Μαγειρεύουν αριθμούς για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι οι υπάλληλοι υπέρ-αμείβονται. Επιπλέον προετοιμάζουν το έδαφος για τις νέες περικοπές μισθών που θα επιβάλουν μετά τις δημοτικές εκλογές.

Θα αποδείξουμε με στοιχεία ότι οι μισθοί παρουσιάζονται τουλάχιστον κατά 25% αυξημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα. Το παράδειγμα που ακολουθεί τεκμηριώνει τον ισχυρισμό μας:

Μόνο το 10% των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ακαθάριστο μηνιαίο μισθό μεγαλύτερο ή ίσο των € 5000. Όμως ακόμα και ένας υψηλόμισθος υπάλληλος που καταγράφεται στον προϋπολογισμό του 2012 με μηνιαίο μισθό € 5 000 και θα επικριθεί από τα ΜΜΕ για το ποσό αυτό, παίρνει καθαρό μισθό μικρότερο από € 3700. Αυτό γιατί πριν εισπράξει το μισθό του, θα του αποκοπούν τα ακόλουθα ποσά:

Μηνιαία Συνταξιοδοτική εισφορά 3% : € 150

Μηνιαία Εισφορά στο Ταμείο Σύνταξης Χηρών 2% : € 100.

Μηνιαία Εισφορά στο Τ.Κ.Α 3,45% για τα πρώτα €4342 : € 149,80

Μηνιαία Έκτακτη εισφορά : € 87,50.

Μηνιαίος Φόρος Εισοδήματος € 832,77.

Αν αφαιρέσουμε όλες αυτές τις αποκοπές προκύπτει ότι ο μηνιαίος μισθός του παραδείγματος δεν είναι € 5 000, όπως θα σπεύσουν να διαδώσουν οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι, αλλά μόνο € 3680 . Ο πραγματικός μισθός λοιπόν του υπαλλήλου του παραδείγματος μας, δηλαδή τα λεφτά που πραγματικά μπαίνουν στη τσέπη του στο τέλος του μήνα, είναι κατά 26,4% μειωμένα σε σχέση με τα εμφανιζόμενα στον Προϋπολογισμό. Κατ’ αναλογία μπορεί κανείς να υποθέσει, χωρίς να αφίσταται σημαντικά της πραγματικότητας, ότι το πραγματικό ποσό που πηγαίνει για συντάξεις μισθούς και φιλοδωρήματα δεν είναι 2,8 δις που αναφέρει ο Προϋπολογισμός, αλλά 2,1 δις ευρώ. Ποσό € 700 000 000 [ εφτακόσια εκατομμύρια ευρώ!!] που εγγράφεται ως μισθοί και συντάξεις είναι φόροι και εισφορές που πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο κράτος. Καμιά άλλη κοινωνική ομάδα δεν επιβαρύνεται με τόσο βαριά φορολογία. Παραδόξως όμως, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι πλέον συνεπείς φορολογούμενοι, κατηγορούνται από τους πρωταθλητές της φοροδιαφυγής, ως οι προνομιούχοι που πρέπει να χάσουν και άλλα εισοδήματα για να σωθεί το κράτος.

Επιπλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι τυγχάνουν απαράδεκτης μεταχείρισης από τον Φόρο Εισοδήματος. Αυτό γιατί πληρώνουν φόρο πάνω σε ποσά που ήδη τους αποκόπτονται ως εισφορές. Παράδειγμα η έκτακτη εισφορά που επέβαλε η βουλή πάνω στους μισθούς τον Αύγουστο του 2011. Από την μια ο υπάλληλος του παραδείγματος μας πληρώνει μηνιαία έκτακτη εισφορά € 87,50 και από την άλλη πληρώνει Φόρο Εισοδήματος € 26,25 επιπλέον πάνω στην εισφορά αυτή, ενώ ποτέ δεν έβαλε στην τσέπη του τις € 87,50 της έκτακτης εισφοράς για να πληρώσει φόρο εισοδήματος 30% γι’ αυτό το ποσό ...

Βλέπετε από κάπου πρέπει το καημένο το κράτος να αναπληρώσει....τα λεφτά που δεν πληρώνουν όσοι φοροδιαφεύγουν. Οι τελευταίοι βέβαια, με αναίδεια χιλίων πιθήκων, συνεχίζουν να ζητούν περαιτέρω μειώσεις μισθών. Όπως λέγει και ο θυμόσοφος λαός μας, «όποιος εν αντρέπεται ο κόσμος ε δικός του»...

* Β.Γ.Γ ΑΚΙΔΑ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016