KESJULY18

2019-06-16 08:53:26
Μακεδονικές ημέρες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου

Μακεδονικές ημέρες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, από τις 5 μέχρι 12 Ιουνίου 2019, η οκταήμερη εκπαιδευτική εκδρομή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Μακεδονία. Σε αυτήν μετείχαν 45 φοιτητές και φοιτήτριες, με τη συνοδεία δύο καθηγητών του Τμήματος: του Πέτρου Παπαπολυβίου, που ήταν  και ο υπεύθυνος της εκδρομής, και του Γιώργου Καζαμία. Η εκδρομή ακολούθησε ανάλογα εκπαιδευτικά ταξίδια που έγιναν το 2014 στη Μακεδονία, το 2015 στην Κρήτη, το 2016 στην Ήπειρο, και το 2018 στην Πελοπόννησο και την Αθήνα, και εντάσσεται, «ως μάθημα πεδίου», στην προσπάθεια γνωριμίας των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας με τις γεωγραφικές περιοχές όπου εκτυλίχθηκαν  σημαντικά γεγονότα της νεοελληνικής ιστορίας, με την παράλληλη επίσκεψη στα αρχαιολογικά μνημεία, τα μουσεία αλλά και τα κυριότερα πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα της μητροπολιτικής Ελλάδας. Φέτος η εκδρομή είχε ακόμη έναν σκοπό: την κατανόηση των πτυχών και διαστάσεων του σύγχρονου Μακεδονικού ζητήματος, όπως αυτές αναδείχθηκαν από την πρόσφατη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η φετινή εκδρομή άρχισε με επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και ακολούθησαν στάσεις στους καταρράκτες της Έδεσσας και στο Δημαρχείο Αμυνταίου, αδελφοποιημένης πόλης με τον Καραβά, όπου μίλησε στους εκδρομείς ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης.  Στο κέντρο της Φλώρινας η ξενάγηση έγινε από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Σοφία Ηλιάδου – Τάχου.

Στις 6 Ιουνίου 2019, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα, πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Πτυχές της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας και δυτικομακεδονικές διαθλάσεις τους». Σε αυτήν πήραν μέρος με ανακοινώσεις τους προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (Στέλιος Αγαθοκλέους, Ιωάννα Αλεξάνδρου, Πάολα Λεόντε, Ράνια Μιχαήλ, Μαρία Νικηφόρου, Μαρία Παναγιώτου, Σάββας Σταύρου, Έλενα Χριστοδούλου, Ανδρέας Χριστοφή) και του μεταπτυχιακού προγράμματος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας «Επιστήμες της Αγωγής: Δημόσιες χρήσεις της ιστορίας και της τοπικής ιστορίας». Οι ανακοινώσεις του δεύτερου τμήματος παρουσίασαν τον αγώνα της ΕΟΚΑ και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο μέσα από τον τοπικό Τύπο της Φλώρινας, τη στάση του μητροπολίτη  Αυγουστίνου Καντιώτη απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, μαρτυρίες Φλωρινιωτών στρατιωτών που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974, πτυχές από τη συμπαράσταση του λαού της Φλώρινας στους Κύπριους πρόσφυγες του 1974, κ.ά.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι εκδρομείς επισκέφθηκαν την πόλη του Μοναστηρίου (Bitola), στη χώρα που εδώ και μερικούς μήνες αποκαλείται «Βόρεια Μακεδονία». Προσκύνησαν τον επιβλητικό παλαιό ελληνικό ναό του Αγίου Δημητρίου και επισκέφθηκαν το κτίριο που στέγαζε το Ελληνικό Προξενείο στην εποχή του Ίωνα Δραγούμη. Επίσης, συνομίλησαν με κατοίκους της πόλης που διδάσκουν σε φροντιστήριο την ελληνική γλώσσα.

Ακολούθησε επίσκεψη, την επόμενη ημέρα, στο Πισοδέρι, το Ανταρτικό (το οποίο επισκέφθηκε και ο μητροπολίτης Κιτίου Μακάριος τον Οκτώβριο του 1949, δυο μήνες ύστερα από τη λήξη του Εμφυλίου), το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου και τις Πρέσπες, με ξεναγό τον Κυθραιώτη αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Χατζηγιάγκου, προϊστάμενο του μητροπολιτικού ναού Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης.

Μέσω Καστοριάς οι εκδρομείς επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη που ήταν η βάση της εκδρομής για τις επόμενες πέντε μέρες. Από εκεί, έγιναν επισκέψεις στα Οχυρά του Ρούπελ, στην  Καβάλα, στο Μουσείο Βαλκανικών πολέμων στη Γέφυρα, στο Σκρα, στο Πολύκαστρο και στα Λουτρά Αριδαίας, και δια θαλάσσης στα μοναστήρια της δυτικής πλευράς του Αγίου Όρους. Στο μνημείο των πεσόντων του Σκρα, στην παρουσία του Γενικού Πρόξενου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Σπύρου Μιλτιάδη, έγινε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων, στη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα πέντε Κυπρίων πεσόντων του ελληνικού στρατού στην πολύνεκρη μάχη του Μαΐου 1918, ενώ στο συμμαχικό στρατιωτικό κοιμητήριο του Πολυκάστρου, μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, κατατέθηκαν λουλούδια  στους οκτώ κυπριακούς τάφους ημιονηγών του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου (από τον Γερόλακκο, τη Γεροσκήπου, την Κυπερούντα, τον Λουβαρά, τον Οίκο και το Πραστειό Μεσαορίας). Οι φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου ήταν η πρώτη ομάδα Κυπρίων που επισκέφθηκαν οργανωμένα το κοιμητήριο, 100 χρόνια μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Τέλος, στη Θεσσαλονίκη οι εκδρομείς επισκέφθηκαν διάφορα αξιοθέατα, μουσεία και μνημεία.

Ήταν μια εκπαιδευτική εκδρομή με πολλές συγκινήσεις, έντονες και ευχάριστες στιγμές, που εξελίχθηκε σε ένα εντατικό – ταχύρρυθμο μάθημα νεοελληνικής ιστορίας, στις νεότερες και σύγχρονες μακεδονικές και κυπριακές της διαστάσεις.

Στις φωτογραφίες:

Πάνω: Οι εκδρομείς στο συμμαχικό στρατιωτικό κοιμητήριο του Πολυκάστρου

Κάτω: Ένα τριαντάφυλλο στον τάφο του Σάββα Κυριάκου, από την Κυπερούντα, στο συμμαχικό στρατιωτικό κοιμητήριο του Πολυκάστρου, ημιονηγού του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου.

 

Μακεδονικές ημέρες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016