KESJULY18

2019-06-03 09:03:31
Πρωτιά Γυμνασίου Αγίου Στυλιανού Στροβόλου στον 8ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών

Πρωτιά Γυμνασίου Αγίου Στυλιανού Στροβόλου στον 8ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών


Στον 8ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με γενικό θέμα «Πρόσωπα», η συμμετοχή του Γυμνασίου Αγίου Στυλιανού Στροβόλου «Ιστορικός Αντίλαλος ΣΧΗΜΑ - ΦΟΡΜΑ - ΦΩΣ - ΗΧΟΣ», στην κατηγορία «Γλυπτική – Τρισδιάστατες κατασκευές» πήρε το 1ο Βραβείο.Συμμετείχαν οι μαθητές: Μουρούτης Νικήτας Β2, Μουρούτη Άντρη Β2, Μιλτιάδους Νικόλας Β2, Σάββα Παναγιώτης Β2, Κουνναφή Μαρία Β1, υπό την καθοδήγηση του κ. Ιωάννη Γιαννακού, Καθηγητή Τέχνης.

Στον ίδιο Διαγωνισμό στην κατηγορία «Ζωγραφική- ομαδική εργασία», τιμήθηκαν με Έπαινο οι εξής : Κυριάκου Κατερίνα Γ5, Θωμά Γεωργία Γ5, Ανδρέου Κωνσταντίνα Γ5, Φίλιου Γεωργία Γ5, Μιχαήλ Αναστασία Γ5, Μπουτακίδου Αντριάνα Γ5, Κυριάκου Αθηνά Β6, Τσίγκη Στυλιανή Β3, Κωστακιώτη Παναγιώτα – Χριστίνα Β3. Υπεύθυνη Καθηγήτρια Τέχνης ήταν η κ. Μαρία Κουρούγιαννη.

Η τελετή βράβευσης έγινε την Παρασκευή 24 Μαίου 2019 στην αίθουσα Καστελιώτισσα στην παρουσία του Επαρχιακού Επιθεωρητή Μ.Ε. κ. Ανδρέα Παπαστυλιανού.

Η Διεύθυνση του Γυμνασίου Αγίου Στυλιανού Στροβόλου συγχαίρει τους μαθητές, τις μαθήτριες  και τους καθηγητές τους  για τις πολύ σημαντικές επιτυχίες τους.

Λίγα λόγια για το έργο:

Τίτλος έργου: «Ιστορικός Αντίλαλος ΣΧΗΜΑ – ΦΟΡΜΑ – ΦΩΣ - ΗΧΟΣ»

 Με την ομάδα αυτή των μαθητών, ερευνήσαμε εκτενώς την «πορεία» της προσωπογραφίας στον τομέα της γλυπτικής από τις απαρχές της ιστορίας του ανθρώπινου πολιτισμού μέχρι και σήμερα. Μέσα από τη μελέτη δώσαμε ιδιαίτερη σημασία και σπουδή στα γνωστά σε όλους ειδώλια – γλυπτά του κυκλαδικού πολιτισμού καθώς επίσης κατ’ αντιπαράθεση στα γλυπτά του πολιτισμού των Ίνκας.

 Η εντυπωσιακή απλότητα και η αξιοθαύμαστη ευαισθησία στη φόρμα των ειδωλίων του κυκλαδικού πολιτισμού σε αντιπαράθεση με τη «σκληρή» γεωμετρία των γλυπτών του πολιτισμού των Ίνκας, αποτελούν τη βάση και το πεδίο αισθητικής στα πλαίσια του οποίου δημιουργήσαμε το ομαδικό project που εκπροσωπεί το σχολείο μας στον διαγωνισμό ΥΠΠ 2019.

 Ως υλικό επιλέξαμε το ντουραλουμίνιο (Dural), δηλ. κράμα αλουμινίου και χαλκού το οποίο μαζέψαμε από άχρηστα ανακυκλώσιμα μέταλλα. Μελετώντας τα εγγενή χαρακτηριστικά του υλικού, εντοπίσαμε μεταξύ άλλων ότι διαθέτει «μέτρια μνήμη» και ευκαμψία, έντονη αντανακλαστικότητα του φωτός, ευκολία στο κόψιμο αλλά και δυσκολία στη συγκόλληση.

 Προκαταρτικά σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε σωρεία μοντέλων από χαρτόνι και στη συνέχεια επιλέξαμε έναν αριθμό από αυτά, για να κατασκευαστούν από έλασμα ντουραλουμινίου.

 Λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του φωτός πάνω στις επιφάνειες του συγκεκριμένου υλικού (ανακλάσεις και διαθλάσεις), εισαγάγαμε το φως ως αναπόσπαστο και συνάμα συμπληρωματικό στοιχείο της όλης σύνθεσης – εισήγησης, έτσι ώστε να ενισχύσει την πανδαισία των πολλαπλών φορμών και γωνιών για να συμβολίζει την αύρα που εκπέμπει κάθε πρόσωπο στον περιβάλλοντα χώρο που δρα και λειτουργεί γενικότερα.

Το έργο αποτελείται από δώδεκα συνολικά προσωπεία και συμπληρώνεται με ηχητικό «χαλί» από ήχους που παράγει ένα σύνολο ανθρώπων ως άθροισμα των συνομιλιών (βαβούρα της καθημερινότητας)  χωρίς νόημα...

 Καταργήσαμε τη μίμηση - ομοιότητα έτσι ώστε κάθε πρόσωπο να αυτονομηθεί και να λειτουργήσει μέσα στο σύνολο της γλυπτικής σύνθεσης σαν αυθεντική οντότητα. Κάθε πρόσωπο εκπέμπει τη δική του έκφραση – αύρα, όπως: λύπη, χαρά, πόνο, σκληρότητα, φόβο, θλίψη, θυμό. Ό,τι δηλαδή συμβαίνει καθημερινά στα πρόσωπα των συνανθρώπων μας.

Βλέποντας το τελικό αποτέλεσμα στο οποίο καταλήξαμε θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «σουπρεματικό - μεταμοντέρνο» αφού όπως φαίνεται στη σύνθεση τα διάφορα χαρακτηριστικά στοιχεία του προσώπου, (μάτια , μύτη, στόμα πηγούνι κλπ.) αποδίδονται σημειολογικά - συμβολικά και δεν περιγράφουν σε καμία περίπτωση με ρεαλιστική διάθεση το «ανατομικά ορθώς» ανθρώπινο πρόσωπο,  ώστε ο θεατής του έργου να το απολαύσει καθαρά μέσα από το συναίσθημα και όχι βασισμένος πάνω στο λογικό και στο γνώριμο.

 Υλικά: Ντουραλουμίνιο, Ξύλο, φως και εποξική γόμα. Ολικό κόστος 13 ευρώ.

Καθηγητής Τέχνης   Ιωάννης Γιαννακού.

Πρωτιά Γυμνασίου Αγίου Στυλιανού Στροβόλου στον 8ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
HPJETPRO
TETRAMINA
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016