KESJULY18

2015-09-18 21:35:33
Προστασία χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς από γεωλογικούς κινδύνους μέσω επιτυχίας του ΤΕΠΑΚ

Προστασία χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς από γεωλογικούς κινδύνους μέσω επιτυχίας του ΤΕΠΑΚ


Το απόλυτο πέτυχε η ερευνητική ομάδα του Εργαστήριου Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος (Ερευνητικού Κέντρου Ερατοσθένης) του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής (ΠΟΜΗΓΕ) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στο πλαίσιο του προγράμματος Joint Programming Initiative (JPI) on Cultural Heritage and Global Change (JPICH). Μετά την επιτυχία του προγράμματος CLIMA το ερευνητικό έργο PROTHEGO επιλέχθηκε για χρηματοδότηση στην πρόσκληση HERITAGE PLUS.  Σημειώνεται ότι η Κυπριακή συμμετοχή χρηματοδοτείται από το JPI μέσω του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, και είχε δυνατότητα χρηματοδότησης μέχρι και 2 νέων έργων.

Το νέο αυτό Έργο τιτλοφορείται “ PROTection of European Cultural HEritage from GeO - hazards Cultural” (Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρώπης από γεωλογικούς κινδύνους) και έχει διάρκεια 30 μήνες και έλαβε χρηματοδότηση ύψους €741580 Το δίκτυο συνεργασίας του Έργου αποτελείται από επιστήμονες προερχόμενους από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα όπως το  ISPRA - Istituto Superiore per la Protezione e Ricerca Ambientale (Ιταλια), NERC - Natural Environment Research Council (Ηνωμένο Βασίλειο) , UNIMIB - University of Milano-Bicocca,  IGME - Instituto Geologico y Minero de España (Ισπανία) δημιουργώντας μια διακρατική πλατφόρμα τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών.

Το έργο ‘PROTHEGO’ θα προσφέρει ένα νέο εργαλείο καθώς και μια νέα, χαμηλού κόστους μεθοδολογική προσέγγιση για τη διαχείριση των χώρων και μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ειδικευμένες τεχνικές τηλεπισκόπησης. Περιοχές μελέτης θα απολέσουν τα 395 μνημεία της UNESCO σε όλη την Ευρώπη. Η ιδέα πίσω από το πρόγραμμα είναι να έρθουν σε επαφή διάφοροι φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές υψηλού κινδύνου όπως συντηρητές, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, μηχανικούς, γεωλόγους κ.ά. Η προτεινόμενη μεθοδολογία του PROTHEGO αφορά συστήματα παρακολούθησης σε μακροπρόθεσμη βάση, έμμεση ανάλυση των περιβαλλοντικών συνθηκών, την έρευνα των αλλαγών και την αποσύνθεση της δομής, το υλικό, και τον περιβάλλοντα χώρο των μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Όλα τα εργαλεία που θα αναπτυχτούν κατά τη διάρκεια του έργου όπως η πλατφόρμα GIS θα είναι χρήσιμο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς για να χρησιμοποιηθεί για τη σωστή λήψη αποφάσεων με βάση την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των κινδύνων. Η πρωτοποριακή χρήση των τεχνολογιών, όπως των επίγειων σαρωτών λέιζερ (Terrestrial Laser Scanning- TLS θα επιτρέψει μια πραγματική τρισδιάστατη ανακατασκευή του χώρου ) και ταυτόχρονα τη δημιουργία εικονικών μοντέλων. Παράλληλα θα χρησιμοποιηθούν δορυφορικά πολυφασματικά δεδομένα αλλά και δεδομένα radar (SAR) και δεδομένα από αυτόνομα συστήματα πλοήγησης (UAVs).

Στο έργο συμμετέχουν τα μέλη Εργαστήριου Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος (Ερευνητικού Κέντρου Ερατοσθένης) από το ΤΕΠΑΚ Δρ. Κυριάκος Θεμιστοκλέους, Καθηγητής Διόφαντος Γ. Χατζημιτσής και συμμετέχουν οι Δρ Άθως Αγαπίου, Δρ Βασιλική Λυσάνδρου, Δρ Branca Cuca και Μάριος Τζουβάρας.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016