
Συνέδριο «iDecide-Ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό εργαλείο για λήψη αποφάσεων χωρίς αποκλεισμούς»
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «iDecide - Ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό εργαλείο για λήψη αποφάσεων χωρίς αποκλεισμούς».
Το συνέδριο ήταν το επίσημο κλείσιμο του Έργου iDecideτο οποίοεντάσσεται στο πλαίσιο του ERASMUS+ (Βασική Δράση 3 - Υποστήριξη για Μεταρρυθμίσεις Πολιτικής) και το οποίο συντονίζει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μέσα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου και συγκεκριμένα του Στόχου για την προώθηση της πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλους και την πολιτική του Υπουργείου για εξάλειψη των ανισοτήτων από την εκπαίδευση.
Εταίροι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στο Έργο είναι επτά οργανισμοί από πέντε συνολικά χώρες:
- Το Πανεπιστήμιο Πιτέστι (Ρουμανία)
- Το Ερευνητικό Κέντρο Louth and Meath (Ιρλανδία)
- Ο Δήμος Λουζάδα (Πορτογαλία)
- Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Ελλάδα)
- Η Εταιρεία Innovade (Κύπρος)
- Το Κέντρο Προώθησης της Έρευνας και της Ανάπτυξης στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, CARDET (Κύπρος).
Στο συνέδριο παρουσιάστηκε το ηλεκτρονικό εργαλείο iDecide, το οποίο είναι ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων που αποφεύγουν τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση ευάλωτων ομάδων του μαθητικού πληθυσμού.
Πρόκειται για μια εύχρηστη ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία παρέχει πρακτικές συστάσεις σε διευθυντές/ντριες και εκπαιδευτικούς για 23 τομείς αποφάσεων, οι οποίοι αφορούν στην καθημερινή ζωή του σχολείου και για 73 υποκατηγορίες χαρακτηριστικών μαθητών/τριών, με σκοπό την αποφυγή τυχόν περιθωριοποίησης τους στο σχολείο (για παράδειγμα παιδιά που αντιμετωπίζουν θέματα μαθησιακών δυσκολιών, παιδιά με νοητική ή σωματική αναπηρία, παιδιά με θέματα υγείας ή ψυχικής υγείας κ.ά.). Οι συστάσεις που προσφέρονται προκύπτουν μέσα από βιβλιογραφική ανασκόπηση και έλεγχο από ειδικούς εμπειρογνώμονες.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της εφαρμογής του εργαλείου σε 5 χώρες (Πορτογαλία, Ρουμανία, Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία) από την καθηγήτρια Valentina Stinga του Πανεπιστημίου του Πιτέστι. Επίσης παρουσιάστηκαν μελέτες περιπτώσεων μαθητών/τριων από τις 5 χώρες που έγινε η εφαρμογή. Προσκεκλημένη ομιλήτρια του συνεδρίου ήταν ηΚαθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης Deborah Youdell από το Πανεπιστήμιο του Birmingham. Το έργο της Youdell βρίσκεται στο προσκήνιο του αναπτυσσόμενου πεδίου της βιοκοινωνικής εκπαίδευσης. Στο συνέδριο ακούστηκαν «Ιστορίες συμπερίληψης» από εκπαιδευτικούς και συνεργάτες των σχολείων της Κύπρου. Το συνέδριο έκλεισε με την διεξαγωγή εργαστηρίων, όπου εκπαιδευτικοί μπορούσαν να δοκιμάσουν την εφαρμογή “iDecide”.