KESJULY18

2018-10-13 17:16:58
Εκτός προδιαγραφών και αμφιβόλου ποιότητας προϊοντα πωλούνται στα σχολικά κυλικεία

Εκτός προδιαγραφών και αμφιβόλου ποιότητας προϊοντα πωλούνται στα σχολικά κυλικεία


Έρευνα και καταγγελίες του Κυπριακού Σύνδεσμος Καταναλωτών

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών (ΚΣΚ) ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους του ότι κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018 συμμετείχε ως μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Ελέγχου Σχολικών Κυλικείων (ΤΕΕΣΚ), σε 200 ελέγχους και αξιολογήσεις κυλικείων, στη βάση του περί Σχολικών Κυλικείων Νόμου του 2000 (60(I)/2000). 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου: 

"Από αυτές 61% έγιναν σε δημοτικά, 21% σε γυμνάσια και 18% σε λύκεια ή/και τεχνικές σχολές. Μέσα από τις επιθεωρήσεις διαφάνηκε ότι υπάρχουν υπεύθυνοι κυλικείων οι οποίοι αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση, αλλά και κάποιοι άλλοι που δημιουργούν προβλήματα που έχουν σχέση με τη γενικότερη προστασία και εξυπηρέτηση των μαθητών κάθε ηλικίας.

Γενικότερα έχουν παρατηρηθεί τα πιο κάτω φαινόμενα:

 1. Υπάρχουν είδη που προσφέρονται σε ψηλότερες τιμές από τις εγκεκριμένες.
 2. Προσφέρονται είδη που δεν περιλαμβάνονται στους εγκεκριμένους καταλόγους και ως εκ τούτου σε ανεξέλεγκτες τιμές και αμφιβόλου ποιότητας.
 3. Παρασκευάζονταν τρόφιμα προς κατανάλωση (π.χ. σάντουιτς) εκτός προδιαγραφών (είτε λιποβαρή, είτε με την προσθήκη μη επιτρεπόμενων συστατικών).
 4. Χρειάζεται επανεξέταση του τρόπου κατακύρωσης των προσφορών για τις σχολικές καντίνες με την εισαγωγή αυστηρότερων κριτηρίων.
 5. Προβλήματα τα οποία αναφέρονται στα έντυπα επιθεώρησης των σχολικών κυλικείων καθυστερούν να επιλυθούν με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των ωφελημάτων των διενεργούμενων επιθεωρήσεων από τις ΤΕΕΣΚ.
 6. Σπάνια προσφέρονται προς πώληση τα βιολογικά προϊόντα του τιμοκαταλόγου.
 7. Οι επιθεωρήσεις δεν διενεργούνται στην καθορισμένη κατά το νόμο συχνότητα.
 8. Οι εκπαιδεύσεις των υπεύθυνων κυλικείων δεν διενεργούνται όπως προνοεί η νομοθεσία.
 9. Σε αρκετές περιπτώσεις τα μέλη επιτροπών ΤΕΕΣΚ δεν γνωρίζουν τις αρμοδιότητες τους ώστε να εξασκούν πλήρως τα καθήκοντα τους κατά τη διενέργεια των επιθεωρήσεων.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μέσα από 41 ελέγχους σε κυλικεία σε συγκεκριμένη περιοχή, έχουν διαπιστωθεί οι παρακάτω παραβάσεις:

 • 83% πρόσφεραν προς πώληση είδη εκτός τιμοκαταλόγου.
 • 46% πρόσφεραν προϊόντα με σφολιάτα η οποία δεν επιτρέπεται.
 • 22% παρασκεύαζαν και πωλούσαν σάντουιτς εκτός προδιαγραφών.
 • 22% χρέωναν ψηλότερες τιμές κυρίως στο νερό.
 • Πωλούνταν σάντουιτς με βάρος μικρότερο του καθορισμένου στην τιμή του κανονικού.

Για τον ΚΣΚ είναι δεδομένο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, αναφορικά με το θέμα αυτό, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται, ιδιαίτερα σε ένα τέτοιο θέμα, το οποίο αφορά τους μαθητές.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία την ουσιαστική ευθύνη για την τήρηση των συμφωνηθέντων κατά την υπογραφή των συμβολαίων διαχείρισης των κυλικείων, στα οποία περιλαμβάνεται και η υποχρέωση τήρησης του τιμοκαταλόγου, την έχουν οι Σχολικές Εφορίες, εκτός από τα κυλικεία των Τεχνικών Σχολών, τα οποία υπογράφουν τα συμβόλαια τους απευθείας με το Υπουργείο Παιδείας. Οι Σχολικές Εφορείες δεν συμμετέχουν στις επιτροπές της ΤΕΕΣΚ, αλλά ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω αλλά και άλλων προβλημάτων που εντοπίζονται στη βάση της ίδιας νομοθεσίας, ο ΚΣΚ έχει ενημερώσει την Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου Σχολικών Κυλικείων του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, ευελπιστώντας ότι θα παρέμβουν τάχιστα και θα συμβάλουν στην επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο τομέας αυτός έχει αντίκτυπο στους μαθητές πέραν από το θέμα των διατροφικών συνηθειών τους, τόσο και στην υγεία τους αλλά και στην καταναλωτική τους συμπεριφορά, όπως και στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Για τους πιο πάνω λόγους ο ΚΣΚ αναζητά επιπλέον βοήθεια από τα μέλη αλλά και τους φίλους του, ώστε να μπορέσει να εκπροσωπείται σε ακόμα περισσότερες ΤΕΕΣΚ, οι οποίες αριθμούν πέραν των 500 Παγκύπρια, στους οποίους θα προσφέρει κάθε δυνατή εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ελέγχων αυτών".

Για πληροφορίες μπορείτε να αποτείνεστε στο 700 00 700 ή ηλεκτρονικά στο info@katanalotis.org.cy


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016