KESJULY18

2018-09-27 14:33:11
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου υψηλά σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου υψηλά σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις


Ύστερα από την πρόσφατη συμπερίληψη του Πανεπιστημίου Κύπρου στην πλέον απαιτητική κατάταξη, τη λίστα της Σαγκάης, όπου κατετάγη στα κορυφαία 601-700 πανεπιστήμια παγκοσμίως, ακόμα μια σημαντική διάκριση και αναγνώριση της αριστείας του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί το γεγονός ότι βρίσκεται πλέον στα κορυφαία 351-400 του κόσμου, σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη που δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2018 από το Times Higher Education World University Rankings (2018-19).

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει βελτιώσει τα αποτελέσματα του στις 4 από τις 5 βασικές κατηγορίες που αξιολογούνται από τους Times ενώ, τα αποτελέσματα της άλλης κατηγορίας παρέμειναν σταθερά.Η αύξηση της επίδοσης του Πανεπιστημίου είχε ως αποτέλεσμα την άνοδό του στα κορυφαία  351-400,  σε σύγκριση με τις θέσεις 401-500 που κατείχε την περσινή χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στην εν λόγω κατηγορία.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνειδητά επιλέγει να αξιολογείται ολοκληρωτικά συμμετέχοντας με όλες τις Σχολές και τα Τμήματα που διαθέτει και όχι τμηματικά, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί πλασματικά σε υψηλότερη θέση, κατά την πρακτική άλλων πανεπιστημίων. Στόχος του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η συνεχής βελτίωσή του σε όλα τα επιστημονικά πεδία και για αυτόν το λόγο επιλέγει να αξιολογούνται όλα τα Τμήματά του. Σημειώνεται ότι, το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συμμετέχει του χρόνου στην κατηγορία Clinical and Health, μετά την αποφοίτηση των πρώτων φοιτητών από την Ιατρική Σχολή.

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της νέα κατάταξης του Times World University Rankings, το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγχαίρει όλα τα κυπριακά Πανεπιστήμια που περιλαμβάνονται σε διεθνείς αξιολογήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για την κατάταξη των Times Higher Education World University Rankings 2018-2019 μπορείτε να δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:  

www.timeshighereducation.com/world-university-rankings

 Πίνακας 1 - Επιστημονικά πεδία στα οποία αξιολογήθηκαν τα Κυπριακά Πανεπιστήμια

Institution

University of Cyprus

Cyprus University of Technology

Arts And Humanities

24.2

N/A

Business And Economics

29.9

N/A

Clinical And Health

N/A

N/A

Computer Science

35.2

N/A

Education

40.9

N/A

Engineering

40.2

19.3

Law

N/A

N/A

Life Sciences

N/A

N/A

Physical Sciences

34.7

N/A

Psychology

38.5

N/A

Social Sciences

30.8

N/A


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Σιριβιανός
Tue October 02, 2018, 20:16:55
Απάντηση σε διάφορες αιτιάσεις σχετικά με τις κατατάξεις του ΤΕΠΑΚ στο Times:

Η κατάταξη που ανακοινώθηκε χθες αφορά σε ιδρυματική (institutional) αξιολόγηση που βασίζεται σε συσσωρευμένη πληροφορία για όλο το πανεπιστήμιο. Δεν επηρεάζεται από την επί μέρους απόδοση ενός πανεπιστημίου σε συγκεκριμένες θεματικές (subjects).

Σε καμία περίπτωση δεν έχει νόημα για ένα πανεπιστήμιο να επιλέξει σκόπιμα να μην συμμετάσχει σε subject rankings δήθεν για να μην επηρεάσει αρνητικά το institutional ranking.

Η ιδρυματική κατάταξη επηρεάζεται από τον συνολικό αριθμό των φοιτητών, τον συνολικό αριθμό καθηγητών, τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου, τη συνολική φήμη του πανεπιστημίου, το σύνολο των δημοσιεύσεων ανεξαρτήτως θεματικής, και τις ετεροαναφορές σε αυτές τις δημοσιεύσεις. Όλα αυτά υποβάλλονται με απόλυτα αληθή τρόπο από το ΤΕΠΑΚ ή εξάγονται με ακρίβεια από αξιόπιστες βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων.

Οι θεματικές κατατάξεις επηρεάζονται από τα πιο πάνω κριτήρια, αλλά ανά θεματική, π.χ. αριθμός καθηγητών και φοιτητών στη θεματική της Μηχανικής.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι συνειδητά δεν συμμετείχαμε μέχρι τώρα στα subject rankings, λόγω έλλειψης χρόνου και προσωπικού. Κάποια πανεπιστήμια τυγχάνει να είναι υποστελεχωμένα σε σχέση με άλλα, συνεπώς δεν υπάρχει ο ίδιος διαθέσιμος χρόνος για την απαιτούμενη γραφειοκρατία των κατατάξεων. Είναι δύσκολο να βρίσκεις ακριβείς αριθμούς προϋπολογισμού, φοιτητών και καθηγητών για κάθε θεματική. Είναι πιο εύκολο να βρεις το συνολικό προϋπολογισμό και το συνολικό αριθμό φοιτητών και καθηγητών.

Υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα πανεπιστήμια από το δικό μας που δεν έχουν καν υποβάλλει στοιχεία για την ιδρυματική κατάταξη λόγω του φόρτου εργασίας της συμμετοχής (π.χ. ΕΜΠ).

Πιστεύω δε ακράδαντα, και γνωρίζω από πρώτο χέρι, ότι όταν υποβάλουμε στοιχεία για τα subject rankings της επόμενης περιόδου θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, π.χ. στο πεδίο clinical and health το οποίο κατατάχτηκε στη λίστα της Shanghai στην τιμητικότατη θέση 101-150 του κόσμου.

Όπως και να έχει, είναι λάθος κάποιος να θεωρεί ότι οι κατατάξεις αντικατοπτρίζουν με απόλυτο τρόπο την αξία ενός πανεπιστημίου και να ασχολείται με το γιατί το ένα ή το άλλο πανεπιστήμιο είναι 50 ή 100 θέσεις πιο πάνω.

Το μόνο που μπορούμε με σιγουριά να αποκομίσουμε από τις κατατάξεις του ΤΕΠΑΚ είναι η κορυφαία ποιότητα του ερευνητικού του προσωπικού και το ότι ίσως μαζί με λίγα άλλα πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Κύπρου, έχει από το χαμηλότερο κόστος ανά φοιτητή στις θέσεις 250-400.

Ο δε πίνακας ειναι παραπλανητικός καθώς το ΤΕΠΑΚ δεν εχει επίσημα υποβάλλει τελικά στοιχεία για καμία θεματική.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016