KESJULY18

2018-08-21 13:18:49
Η κλεψύδρα έχει αδειάσει

Η κλεψύδρα έχει αδειάσει


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Η κρίση που σοβεί στο χώρο της εκπαίδευσης φέρει τη σφραγίδα του Υπουργού Παιδείας, του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης. Με τις μονομερείς και ετσιθελικές αποφάσεις τους διέσυραν την έννοια του διαλόγου, απαξιώνουν καθημερινά τον εκπαιδευτικό κόσμο με παραπλανητικά στοιχεία και έβαλαν στο στόχαστρο το ίδιο το δημόσιο σχολείο. Ο από μηχανής θεός, που  ανέμεναν κάποιοι, δεν εμφανίστηκε ποτέ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο χαράζουν την κυβερνητική πολιτική και ο Υπουργός την εφαρμόζει. Έτσι, απλά.

Έγκαιρα, από τα μέσα του Ιούλη, ζητήσαμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, κάτι με το οποίο συμφώνησε και η καταπληκτική πλειοψηφία των συναδέλφων βουλευτών, να συγκληθεί η Επιτροπή Παιδείας για να εξετάσει την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της δημόσιας παιδείας και να παρέμβει για αποκλιμάκωση της έντασης και ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αρνείται πεισματικά να συγκαλέσει την Επιτροπή, προφανώς, υπακούοντας σε άνωθεν εντολές.

Η κλεψύδρα έχει αδειάσει. Τον εγκαλούμε να σεβαστεί τα κοινοβουλευτικά θέσμια και το σημαντικό ρόλο που εύλογα και καθηκόντως πρέπει να διαδραματίσει η Επιτροπή Παιδείας και να τη συγκαλέσει άμεσα.

Αλλιώς, επιτείνει  την κρίση στο χώρο της Παιδείας, που ο Υπουργός και η κυβέρνηση προκάλεσαν και καθίστανται αυτός και το κόμμα του απολύτως υπεύθυνοι για όσα δυσάρεστα επέρχονται. Εκτός κι αν αυτό επιδιώκουν...

*Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά- Ν.Δ.

Μέλος της επιτροπής Παιδείας της Βουλής


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Σοφία Χριστοδούλου
Tue August 21, 2018, 20:45:40
Εισηγήσεις για προβληματισμό:
1ο. Οι στηρίξεις είναι δώρο άδωρο. Τα παιδιά που μπαίνουν στο πρόγραμμα στήριξης δεν κάνουν αξιοσημείωτη πρόοδο. Είναι υπόχρεα, με διευκολύνσεις βέβαια, διότι δεν μπορούν να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις, να παρακαθίσουν στις ίδιες εξετάσεις και διαγωνίσματα με τους υπόλοιπους μαθητές της τάξης τους και κατά κανόνα να αποτύχουν.
Να γίνονται τμήματα, σε κάθε σχολείο, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που χρειάζονται, όχι μόνο στήριξη, αλλά διαφοροποιημένη ύλη και διαφοροποιημένη αξιολόγηση έτσι που να νοιώσουν καλύτερα, να ανταγωνιστούν μεταξύ ομοίων σε "δύναμη" και να αξιολογούνται δικαιότερα. Η παραβατική συμπεριφορά θα μειωθεί, διότι άμα κάθεσαι σε μια τάξη όπου δεν μπορείς να παρακολουθήσεις το μάθημα θα αρχίσεις να παίζεις.
Εδώ να δείτε πόση εξοικονόμηση μπορεί να γίνει, τόσο για το Υπ., όσο και για τους γονείς που δεν θα χρειαστεί να πληρώνουν για ενισχυτικά φροντιστήρια.

2ο. Ο μέσος όρος της Ευρώπης σε ώρες διδασκαλίας φυσικών επιστημών είναι 500 ώρες. Η Κύπρος δεν αφιερώνει ούτε τις μισές. Στις 38 εβδομαδιαίες διδακτικές ώρες δεν θα ήταν καλύτερο για τα παιδιά να αφιερωθούν 8 ώρες για φυσικές επιστήμες στο γυμνάσιο;:2ωρο για Φυσική, Χημεία, Βιολογία και Γεωγραφία. Η διδασκαλία στις φυσικές επιστήμες γίνεται (ναι) στα Ελληνικά και χρησιμοποιούνται πρακτικές εφαρμογές μαθηματικών.

3ο. Να μην υπάρχουν μονόωρα μαθήματα. Είναι αντιπαραγωγικά και αντιπαιδαγωγικά.

4ο. Δεν διδάσκεται επαρκώς ή και καθόλου η γεωγραφία της Κύπρου στα σχολεία της Κύπρου. Μεγαλώνουμε τα μοναδικά παιδιά στον κόσμο που δεν μαθαίνουν τη γεωγραφία του τόπου τους!

Σοφία Χριστοδούλου

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016