KESJULY18

2018-08-18 18:08:51
Αποδομώντας το «ψευδοϋπόμνημα» του Υπουργείου Παιδείας

Αποδομώντας το «ψευδοϋπόμνημα» του Υπουργείου Παιδείας


ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ*

Η αποστολή του «υπομνήματος» του Υπουργείου Παιδείας διέλυσε και την τελευταία ελπίδα συνεννόησης και ομαλότητας στα σχολεία. Ένα μνημείο προχειρότητας, ανακριβειών, λανθασμένων και παραπλανητικών στοιχείων μέχρι και ψευδών δηλώσεων το δήθεν υπόμνημα αποτελεί ντροπή για τα εκπαιδευτικά χρονικά του τόπου μας. Σε ένα κείμενο που προφανώς δεν απευθύνεται στους παραλήπτες αλλά στην κοινή γνώμη και επιχειρεί με τον χείριστο τρόπο να απαξιώσει την εκπαιδευτική κοινότητα πείθοντας ότι δεν δουλεύουν αρκετά, το Υπουργείο και η κυβέρνηση Αναστασιάδη επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και τις περικοπές παραθέτοντας ψευδή στοιχεία και απαξιώνοντας ακόμα και αδιαμφισβήτητες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων που μάλιστα ο Υπουργός αποτέλεσε μέρος τους (TIMSS 2015- Μαθηματικά) αλλά και ακυρώνοντας κάθε διακήρυξη του προκατόχου του, επίσης εν ενεργεία υπουργού της Κυβέρνησης Αναστασιάδη!

Τα σημεία που χρήζουν σχολιασμού και αντιπαράθεσης στοιχείων και επιχειρημάτων στο συγκεκριμένο κείμενo είναι τόσα πολλά που θα χρειάζονταν 100 σελίδες ανάλυσης και για αυτό θα αρκεστώ σε σχολιασμό μερικών στοιχείων στις σελίδες 2 και 3 για να καταδείξω την προχειρότητα, έως και υπουλία στην παράθεσή τους.

Καταρχήν να υποδείξω το εξής απλό και θεμελιώδες: Οι αριθμοί και οι συγκρίσεις έχουν νόημα όταν αφορούν όμοια μεγέθη και εξάγονται με την ίδια ερευνητική μεθοδολογία. Όταν παίρνεις στοιχεία που αφορούν άλλες χώρες και τα βάζεις σε ένα πίνακα για να αντιπαραβάλεις νούμερα της Κύπρου που υπολόγισες με ένα άλλο τρόπο και ιδιαίτερα όπως σε βολεύει για να παραφουσκώσεις ή να υποτιμήσεις ένα μέγεθος, τότε απομακρύνεσαι από την επιστημονική μέθοδο και έρευνα και προσεγγίζεις τη λαϊκίστικη δημιουργία εντυπώσεων. Η στατιστική και οι ποσοτικές ερευνητικές μέθοδοι είναι μεν ακριβείς επιστήμες αλλά η ποιότητα των συμπερασμάτων είναι ευθέως ανάλογη με τα ερευνητικά δεδομένα που εισάγεις. Και εδώ κάθε άλλο παρά ορθά έγιναν οι «επεξεργασίες» των δεδομένων:

Ολόκληρο το άρθρο με τους πίνακες στο πιο κάτω εγγραφο: Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΠΠΕΛΛΟΣ
Sun August 19, 2018, 15:21:05
Όπως αναφέρεις στο κείμενό σου αγαπητέ συνάδελφε, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στην Κύπρο δεν αφορά μόνο δαπάνες εκπαίδευσης, τεράστια ποσά πηγαίνουν στο ΘΟΚ, στον ΚΟΑ, Οργανισμό Νεολαίας, πολιτιστικές υπηρεσίες και πολλά άλλα που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης διοχετεύονται από ξεχωριστά υπουργεία.
Εάν με βάση το πίνακα 8 στη σελίδα 7 του 30σέλιδου εγγράφου, ο Προϋπολογισμός δημόσιας εκπαίδευσης(δημοτική, μέση, τεχνική) είναι στα 780,500,000 και διαιρώντας με το 19,213,800,000 μας κάνουν 4,06, δηλαδή βρισκόμαστε στην 21η θέση και όχι στη 6η όπως ψευδώς τα παρουσιάζουν.

Μιχάλης Α. Πόλης
Sun August 19, 2018, 14:42:20
Πολύ καλό εμπεριστατωμένο άρθρο. Μπράβο!

Κώστας Αναστασίου
Sun August 19, 2018, 12:39:30
Αποδομώντας την στατιστική σε μια προσπάθεια αποδώμησης του δημόσιου σχολείου. Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή ο ΟΟΣΑ. Ποιός είναι ο ΟΟΣΑ; Ποιό είναι το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα του και ποιες οι πολιτικές του προτεραιότητες για το σχολείο; Γιατί η Κύπρος ΔΕΝ είναι μέλος του ΟΟΣΑ; Γιατί ο ΟΟΣΑ δέχεται την συμμετοχή της Κύπρου στο Διεθνές Πρόγραμμα Αξιολόγησης Μαθητών/-τριών PISA και παρόλο που δεν την αποδέχεται σαν μέλος του; Είναι η Σιγκαπούρη, η Κίνα, ή το Μακάο, που πρωτεύουν στον εν λόγω διαγωνισμό το πρότυπο κοινωνίας και εκπαίδευσης που πρέπει να ακολουθήσουμε; Σε ποια θέση βρίσκονται η Αμερική με τα «Χάρβαρντ»; Που είναι η Μ. Βρετανία με τα «Κέιμπριτζ»;Γιατί στις χώρες όπου οι μαθητές καταγράφουν υψηλές επιδόσεις η κυρίαρχη πολιτική συγχαίρει τον εαυτό της και πιστώνεται με μια αποτελεσματική εκπαιδευτική πολιτική. Και τέλος γιατί στις χώρες με χαμηλότερα επιτεύγματα, η κυρίαρχη πολιτική κατηγορεί ευθέως τους εκπαιδευτικούς για την κακή απόδοση;

Μαρία Περικέντη - ΕΚπαιδευτικός - Φυσικός
Sun August 19, 2018, 01:44:14
Χίλια Μπράβο Πέτρο για τα γραφόμενα σου και
ελπίζω να κάνουν τον κόπο να τα διαβάσουν και ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ για το καλό του Δημόσιου σχολείου.

Νικόλας Γερμανός
Sun August 19, 2018, 01:43:21
Όλα καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος....Καλό θα ήταν το συγκεκριμένο να σταλεί σε όσους "ανεξάρτητους¨ και "σχετικούς" που με τόση λυσσαλέα μανία μας πολεμούν.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016