KESJULY18

2018-05-23 20:33:32
Ως πότε θα μεθάς με αυτό το κυνήγι μαγισσών;

Ως πότε θα μεθάς με αυτό το κυνήγι μαγισσών;


ΤΗΣ ΡΕΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ*

«Στη φωτιά! Στη φωτιά! Να τους κάψετε όλους! Είναι επικίνδυνοι! Στο πυρ το εξώτερον!» Με όλο αυτό δριμύ κατηγορώ εις βάρος των εκπαιδευτικών και αυτό το περίεργο κοινωνικό γίγνεσθαι των τελευταίων ημερών, εύλογα το μυαλό θυμάται στιγμές της ιστορίας, όταν άνθρωποι υπέφεραν από σκληρές μεσαιωνικές πρακτικές κάποιων «Ιερών» εξεταστών… Μόνο που αυτή τη φορά, οι «ιεροί» εξεταστές δεν είναι άλλοι από όλους εμάς, που τρέξαμε να κατηγορήσουμε από δω κι από κει τους εκπαιδευτικούς.

Εν μία νυκτί, διαγράφηκαν όλα όσα προσφέρουν οι εκπαιδευτικοί, ωσάν να μην υπήρξαν ποτέ… Ξαφνικά, εκείνοι που διδάσκουν τα παιδιά μας δεν αξίζουν τίποτα! Δεν αγαπάνε τα παιδιά, δεν ξέρουν να κάνουν μάθημα, δεν κουβαλούν στην πλάτη τους χρόνια και χρόνια εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και διδακτορικών διατριβών, δεν ξενυχτούν κάθε βράδυ σκεπτόμενοι και μαχόμενοι του τι θα διδάξουν την επόμενη μέρα, δεν επενδύουν ώρες και σε βιβλιοπωλεία και σεμινάρια, δεν ήταν κάποτε η αφρόκρεμα των δημόσιων σχολείων, δεν τέλειωσαν τότε το σχολείο με άριστα. Είπαμε, δεν αξίζουν τίποτα… «Στην πυρά!»

Γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο; Την απάντηση δίνει ο τομέας της κοινωνιολογίας, ο οποίος έρχεται περιγράψει συμπεριφορές και πρακτικές κοινωνικών συνόλων. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη πρακτική, δηλαδή, να δημιουργείς μία πλασματική στρέβλωση και ένα κενό, για να έρθεις μετά να το «διορθώσεις» εφαρμόζοντας δικές σου πολιτικές, προβάλλοντάς τες ως αδήριτη πλέον ανάγκη, είναι ένα συχνόχρηστο μοτίβο, που εντοπίζεται σε διάφορες κοινωνίες. Τα βήματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Αρχικά, σχεδιάζω αυτό που θέλω να εφαρμόσω (εν τοιαύτη περιπτώσει, κάποιο νέο σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών). Μετά, αναμένω την κατάλληλη χρονική στιγμή να εκκινήσω την εφαρμογή της στρατηγικής μου (εν τοιαύτη περιπτώσει, το τρομερά θλιβερό γεγονός του χαμού ενός δεκάχρονου παιδιού). Ακολούθως, ενεργοποιώ έναν τεράστιο κοινωνικό μηχανισμό, εκμεταλλευόμενος κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, για να δημιουργήσω ανάγκες (εν τοιαύτη περιπτώσει, «οι εκπαιδευτικοί είναι ανεπαρκείς». Το κυνήγι μαγισσών που λέγαμε). Τέλος, εφαρμόζω ανενόχλητος την πολιτική μου (εν τοιαύτη περιπτώσει, «επιτέλους, μετά από 40 χρόνια, έχουμε ένα νέο σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών»). Αυτή, περίπου, είναι και η πορεία που ακολουθεί μία επιχείρηση όταν θέλει να λανσάρει ένα νέο προϊόν στην αγορά.

Είναι θλιβερό που δεν καταλαβαίνουμε ότι όλο αυτό είναι απλά ένα παιχνίδι, ένα κυνήγι μαγισσών. Γιατί δεχόμαστε να συμμετάσχουμε; Μήπως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βελτιωθεί η παρεχόμενη εκπαίδευση και να φροντίσουμε όλοι ΜΑΖΙ, για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας;

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα όντως έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού και δεν απαιτούν εξιλαστήρια θύματα. Είναι κοινώς και πολλαπλώς αποδεκτό ότι πολλοί τομείς του εκπαιδευτικού μας συστήματος και, ιδιαίτερα, η διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, χρήζουν άμεσης βελτίωσης και εκσυγχρονισμού. Οι πρώτοι που το επιζητούν είναι οι ίδιο οι εκπαιδευτικοί.  Ένας τρόπος υπάρχει να γίνει αυτό εφικτό. Με γόνιμο και δημοκρατικό κοινωνικό ΔΙΑΛΟΓΟ, στον οποίο θα συμμετάσχουν ισότιμα όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και ο οποίος θα έχει ως βάση την κατανόηση των αναγκών όλων των συμμετοχόντων αλλά ιδιαίτερα των μαθητών.

Εξάλλου «Η ανάπτυξη και η προαγωγή του κοινωνικού διαλόγου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» (βλ. «Μια νέα αρχή για τον κοινωνικό διάλογο» - Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Δεν χρειάζεται ούτε κανένα κυνήγι μαγισσών ούτε κανένας πόλεμος. Χρειάζεται καλή διάθεση και σεβασμός όλων προς όλους.

*Σύμβουλος Ελληνικών

Μητέρα και πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Τιμόθεος Παπαδόπουλος, Καθηγητής ΠΚ
Thu May 24, 2018, 09:51:31
Η τοποθέτησή σας έχει ουσία και είναι ρεαλιστική. Γιατί το ουσιαστικό έργο δεν γίνεται μόνο με επιστήμη, αλλά και με ορθή γνώμη. Μακάρι να υπάρχουν περισσότεροι εκπαιδευτικοί που δείχνουν τέτοια ανακλαστικά.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016