KESJULY18

2018-03-30 11:17:15
Γαλλοφωνία 2018 στο Κέντρο Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου

Γαλλοφωνία 2018 στο Κέντρο Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου


    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Γαλλοφωνίας [1] , η γαλλική γλώσσα βρίσκεται σήμερα στην 5η θέση παγκοσμίως, με 274 εκατομμύρια ομιλητές. Εκτιμάται δε ότι μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά πολύ περισσότερο και θα φτάσει τα 715 εκατομμύρια ατόμων που θα μπορούν να εκφραστούν στη γαλλική γλώσσα και θα είναι γαλλόφωνοι. Επίσης, η γαλλική είναι η μία από τις δύο γλώσσες (η άλλη είναι η αγγλική) που έχει ομιλητές και στις πέντε ηπείρους, αφού χώρες όπως, η Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία στην Ευρώπη, ο Λίβανος και οι χώρες της πρώην γαλλικής Ινδοκίνας στην Ασία, η Μαδαγασκάρη, η Σενεγάλη, η Αλγερία και το Μαρόκο στην Αφρική, ο Καναδάς και η Γαλλική Γουιάνα στην Αμερική και η Γαλλική Πολυνησία στην Ωκεανία, είναι μόνο μερικές από τις χώρες ή τα υπερπόντια γαλλικά εδάφη που συνθέτουν το μωσαϊκό των πολιτισμών του γαλλόφωνου κόσμου. Συνολικά 84 κράτη και κυβερνήσεις είναι μέλη του Διεθνή Οργανισμού Γαλλοφωνίας, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία, από το 2006, και 32 από αυτά έχουν τη γαλλική ως μοναδική επίσημη γλώσσα ή επίσημη γλώσσα μαζί με άλλες.

   Σύμφωνα πάντα με επίσημα στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Γαλλοφωνίας, η γαλλική είναι η 2η ξένη γλώσσα που διδάσκεται μετά την αγγλική, με 125 εκατομμύρια ατόμων που τη διδάσκονται, η 3η γλώσσα των επιχειρήσεων παγκοσμίως και η 4η γλώσσα σε αριθμό χρηστών στο Διαδίκτυο καθώς και σε ότι αφορά περιεχόμενο άρθρων σε αυτό αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  

Soiréefrancophonie 2018

   Ο τομέας γαλλικής γλώσσας του Κέντρου Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην προσπάθειά του να προωθήσει και να αναπτύξει, τόσο τη γαλλική γλώσσα, όσο και τον γαλλικό αλλά και τον γαλλόφωνο πολιτισμό μέσα στη πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στην ευρύτερη κυπριακή κοινωνία, οργανώνει κάθε χρόνο στο πλαίσιο των εορτασμών του μήνα για τη γαλλοφωνία, εκδηλώσεις στις οποίες λαμβάνουν μέρος όχι μόνο φοιτητές που παρακολουθούν μαθήματα γαλλικής γλώσσας, αλλά και όλοι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι φοιτητές του πανεπιστημίου.

   Οι εκδηλώσεις για τον μήνα «Γαλλοφωνία 2018», άρχισαν με την προβολή γαλλικής ταινίας στις 06 Φεβρουαρίου 2018 στο πλαίσιο των μαθημάτων γαλλικής γλώσσας του Κέντρου Γλωσσών και κορυφώθηκαν στις 20 Μαρτίου, διεθνή μέρα γαλλοφωνίας, με βραδιά-quiz στην οποία πήραν μέρος γύρω στους 80 φοιτητές. Η βραδιά έλαβε χώρα στο Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, στην Πανεπιστημιούπολη. Τη βραδιά χαιρέτησε με τη παρουσία της η αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Γλωσσών, Δρ. Στέλλα Κ. Χατζηστάσου, η οποία κατά την ομιλία της ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους φοιτητές και τόνισε τη σημασία της εκμάθησης ξένων γλωσσών και ειδικά της γαλλικής γλώσσας, η οποία κατέχει πολύ σημαντική θέση τόσο στην Ευρώπη και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και παγκοσμίως. Παρότρυνε επίσης τους φοιτητές να λάβουν μέρος σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, όπως Erasmus, που θα τους βοηθήσουν να εκβαθύνουν τις γνώσεις τους στη γαλλική γλώσσα, αλλά και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο στο μέλλον. Τέλος, αναφέρθηκε στη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας, υπενθυμίζοντας ότι είναι μία από τις 3 ξένες γλώσσες στα σχέδια υπηρεσίας του κράτους και ότι κάθε χρόνο παραχωρούνται σε Κύπριους φοιτητές υποτροφίες για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε γαλλικά πανεπιστήμια.   

   Η φετινή βραδιά περιλάμβανε quiz με ερωτήσεις γύρω από 7 θεματικές κατηγορίες που αφορούσαν άμεσα τον γαλλόφωνο κόσμο: Φαγητά και ποτά, Κινηματογράφος, Γαλλόφωνη μουσική, Ιστορία και γεωγραφία, η Γαλλική γλώσσα στις γαλλόφωνες χώρες, Αθλητισμός και Προσωπικότητες του γαλλόφωνου κόσμου. Σκοπός της βραδιάς αυτής ήταν να δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές που έλαβαν μέρος, αφενός να γνωρίσουν τις διάφορες πτυχές της γαλλικής γλώσσας και του γαλλόφωνου πολιτισμού και αφετέρου να κατανοήσουν τη στρατηγική σημασία που κατέχει η γαλλική γλώσσα παγκοσμίως καθώς και την πλούσια πολιτιστική πολυμορφία που προσφέρει ο γαλλόφωνος κόσμος.

   Στο τέλος του διαγωνιστικού μέρους της βραδιάς, απονεμήθηκαν στις πρώτες 6 ομάδες, που απάντησαν σωστά στις περισσότερες ερωτήσεις, διάφορα δώρα, όπως κουπόνια, βιβλία, dvd, γαλλικά προϊόντα, κτλ., που ευγενικά παραχώρησαν οι χορηγοί της βραδιάς, Paul, French Dépôt, Makaron, Ζορπάς, Καντίνα, τα βιβλιοπωλεία La Boîte à lire και Parga και η πρεσβεία της Ελβετίας στη Κύπρο. Επίσης, η βραδιά τελούσε υπό τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου και περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις «Γαλλοφωνία 2018».

   Οι φοιτητές που παρευρέθηκαν πέρασαν μια όμορφη και ευχάριστη βραδιά και αυτό το εξέφρασαν στα σχόλιά τους στο τέλος της εκδήλωσης. Επίσης, θα ήθελαν να γίνονται πιο συχνά τέτοιου είδους εκδηλώσεις αφού, όπως σχολίασαν, ευκολύνουν την εκμάθηση της γλώσσας δίνοντάς της ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

   Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν γαλλόφωνη μουσική, αλλά και να δοκιμάσουν γαλλικές κρέπες (που ευγενικά προσέφεραν οι διδάσκοντες του τομέα γαλλικής γλώσσας του Κέντρου Γλωσσών) καθώς και διάφορα ποτά, μεταξύ άλλων, το γνωστό « cidre[2] » που προσέφερε το French Dépôt.

   Όπως πάντα, το ραντεβού ανανεώθηκε για μια καινούρια εκδήλωση στο πλαίσιο του μήνα γαλλοφωνίας, τον Μάρτιο 2019.

Ηλίας Αργυρού, Χριστίνα Μάτση, Χριστίνα Χαραλαμπίδου, Françoise Jammet

Διδάσκοντες τομέα γαλλικής γλώσσας, Κέντρο Γλωσσών, Πανεπιστήμιο Κύπρου


[2] Oινοπνευματώδες ποτό το οποίο παράγεται από την αλκοολική ζύμωση χυμού μήλων, που είναι δημοφιλής στη βορειοδυτική Γαλλία (Βρετάνη και Νορμανδία). https://el.wikipedia.org/wiki/Μηλίτης

Γαλλοφωνία 2018 στο Κέντρο Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου

Γαλλοφωνία 2018 στο Κέντρο Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718