KESJULY18

2018-03-19 10:09:28
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα για τα 220 χρόνια από τη γέννηση του Διονυσίου Σoλωμού

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα για τα 220 χρόνια από τη γέννηση του Διονυσίου Σoλωμού


 Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄-Δασούπολη συνδιοργάνωσαν με επιτυχία επιστημονική ημερίδα με τίτλο «“Με ολάνοιχτα του λογισμού τα μάτια”: 220 χρόνια από τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018,στο Αμφιθέατρο του Λυκείου Αρχ. Μακαρίου Γ΄-Δασούπολη, Λευκωσία.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι: δρ Μαριάννα Κατσογιάννου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Αντιπρόεδρος Τμήματος ΒΝΕΣ Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ Μαρία Γεωργίου, Διευθύντρια Λυκείου Αρχ. Μακαρίου Γ΄- Δασούπολη και, εκ μέρους του δρος Κυπριανού Δ. Λούη, Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, η κ. Ελένη Κάρνου, Γενική Επιθεωρήτρια Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, η οποία κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας.

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν: Γιώργος Ανδρειωμένος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αφροδίτη Αθανασοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα ΒΝΕΣ, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θάλεια Ιερωνυμάκη, δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, και Ανδρέας Αντζουλής, δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Το κοινό επέδειξε έντονο ενδιαφέρον με τις παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, οι ποιητές Κυριάκος Χαραλαμπίδης και Λεύκιος Ζαφειρίου και οι διακριθείσες με το Α΄ Βραβείο του Διαγωνισμού Δημιουργικής Γραφής 2018 μαθήτριες Πουλιάου Νάγια, Γ1, Γυμνάσιο Ζακακίου, και Σωκράτους Ελένη, Β΄ Λυκείου, Ελληνική Σχολή Πασκάλ, Λευκωσία «συνομίλησαν» ποιητικά με τον Διονύσιο Σολωμό και την ποίησή του.

Τα μέλη της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής της Ημερίδας ήταν:

Δρ Αφροδίτη Αθανασοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας: Επιστημονική Υπεύθυνη, Τμήμα ΒΝΕΣ Πανεπιστημίου Κύπρου

Δρ Λεωνίδας Γαλάζης, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων: Οργανωτικός Υπεύθυνος, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου

Ελένη Κουννή, Βοηθός Διευθύντρια: Οργανωτική Υπεύθυνη, Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ - Δασούπολη

Ελένη Κτίστη, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων

Ζωή Πολυδώρου, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων

Μαριλένα Πόρακου, Σύμβουλος Φιλολογικών Μαθημάτων,

Δρ Σαλώμη Χατζηνεοφύτου, Λειτουργός Α.Π. Λογοτεχνίας, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

Βαρβάρα Μιχαήλ, Φιλόλογος, Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ - Δασούπολη

Γεωργία Μιχαήλ, Φιλόλογος, Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ - Δασούπολη

                                                                                        

 

         

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα για τα 220 χρόνια από τη γέννηση του Διονυσίου Σoλωμού


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ιωάννα Σατραζάμη
Tue March 20, 2018, 12:26:14
Οι μαθητές οι οποίοι εμφανίζονται επι σκηνής στη 2η φωτογραφία είναι μαθητές της Χορωδίας και Ορχήστρας του Λυκείου Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ, Δασούπολης. Ερμήνευσαν έντεχνα, με μουσικότητα και συναίσθημα δύσκολο ρεπερτόριο: Τα τραγούδια "Το Χάραμα" και "Άκρα του Τάφου Σιωπή", σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους από τους "Ελέυθερους Πολιορκημένους" του Διονύσιου Σολωμού, καθώς και το εξαιρετικό αφιέρωμα στην ελληνική γλώσσα, στους Έλληνες ποιητές και συγγραφείς, το τραγούδι "Γλωσσολαλιά", σε μουσική Παντελή Θαλασσινού και στίχους της Σοφίας Αθανασιάδου. Το υψηλό επίπεδο ερμηνείας και η προθυμία των παιδιών να παραστούν και να διανθίσουν μια φιλολογική ημερίδα σε ΜΗ διδακτικό χρόνο (Σαββατοκυριακο) είναι οι ελάχιστοι παράγοντες για τους οποίους θα έπρεπε, κατά την γνώμη μου, να γίνει έστω μια απλή αλλά ευγενική αναφορά στη δική τους παρουσία και συμβολή στην εκδήλωση, όπως ακριβώς έγινε για τους υπόλοιπους συντελεστές της εκδήλωσης στο πιο πάνω κείμενο. Εξάλλου, τα παιδιά αυτά τίμησαν το σχολείο τους, που ήταν και ο χώρος διεξαγωγής της ημερίδας, με την όλη παρουσία τους.

Με εκτίμηση,

Ιωάννα Σατραζάμη
Καθηγήτρια Μουσικής

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
KYPRIA2018
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718