KESJULY18

2018-03-14 10:29:15
Ο ΠτΔ τέλεσε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κυριάκου Νεοκλέους στο Γυμνάσιο Έγκωμης

Ο ΠτΔ τέλεσε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κυριάκου Νεοκλέους στο Γυμνάσιο Έγκωμης


Το βράδυ της Τετάρτης 7 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τέλεσε τα Αποκαλυπτήρια τιμητικής προτομής που τοποθετήθηκε στον εσωτερικό χώρο του Γυμνασίου Έγκωμης «Κυριάκος Νεοκλέους», προς τιμή του κ. Κυριάκου Νεοκλέους και εις αναγνώριση της μεγάλης του προσφοράς τόσο στην παιδεία, όσο και σε πολλούς άλλους τομείς. Η προτομή αποτελεί προσφορά του Κοινωφελούς, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης, το οποίο ήταν και ο συνδιοργανωτής της όλης εκδήλωσης μαζί με την Σχολική Εφορεία Έγκωμης και το Γυμνάσιο Έγκωμης «Κυριάκος Νεοκλέους».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε καλωσόρισμα από την Διευθύντρια του σχολείου κα Μαρία Συμεωνίδου, η οποία εκ μέρους των διοργανωτών εξέφρασε την ευαρέσκεια, αλλά και την χαρά της διότι η παρουσία των εκλεκτών προσκεκλημένων προσέδωσε μια σημαντική και μοναδική λαμπρότητα στην όλη εκδήλωση, γεγονός που όπως είπε «ομολογουμένως είναι λίγο ασυνήθες για τα σχολικά δεδομένα». Στη συνέχεια, η κα Συμεωνίδου τόνισε ότι το σχολείο που ίδρυσε ο τιμώμενος συνεχίζει να ανθεί αδιάληπτα από το 1960 και να αποτελεί φυτώριο καταξιωμένων πολιτών και να διακρίνεται για τις επιδόσεις των μαθητών του και την καλλιέργεια τους ως ενεργούς πολίτες σε μια δημοκρατική πολιτεία. Τέλος, ευχήθηκε στον τιμώμενο κ. Νεοκλέους να είναι γερός και δυνατός για να τον έχει η κυπριακή παιδεία πολλά χρόνια ακόμα συνοδοιπόρο.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Έγκωμης κ. Κώστας Αναστασίου, μεταξύ άλλων, αφού εξήρε την μεγάλη προσφορά του Κυριάκου Νεοκλέους στην παιδεία και την κοινωνία, ανέφερε και τα εξής: «Σε μια εποχή που θεοποιεί τον πλούτο και την εξουσία, οι ηθικές αρχές έχουν χρεωκοπήσει, η εκμετάλλευση, η υποκρισία και η μικροψυχία έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, έχουμε ανάγκη από την παρουσία ανθρώπων πνευματικών με ήθος, όραμα, αξιοπρέπεια, αληθινών και καταξιωμένων παιδαγωγών που ανάλωσαν τη ζωή τους για το καλό του τόπου μας και ταύτισαν την προσωπική τους συμπεριφορά με τις ανάγκες των παιδιών μας. Ένας από αυτούς είναι ο Κυριάκος Νεοκλέους, μια εξέχουσα προσωπικότητα».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Λυκείου Νεοκλέους κ. Άκης Πηγασίου, μεταξύ άλλων τόνισε ότι, η καθολική καταξίωση του Κυριάκου Νεοκλέους από την κοινωνία είναι το επιστέγασμα της τεράστιας προσφοράς του στην παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και άλλους τομείς από τα νεανικά του χρόνια μέχρι σήμερα ως λυκειάρχης, Πρόεδρος του ΚΟΑ, μέλος πολλών άλλων Συμβουλίων, μέλος της ΕΟΚΑ, αλλά περισσότερο ως δάσκαλος και ως άνθρωπος. Στη συνέχεια μίλησε για τις βραδινές Σχολές και το Γυμνάσιο Νεοκλέους και την καθιέρωση του Λυκείου Νεοκλέους σε πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα με πολλές καινοτομίες. Αναφέρθηκε στην πιστή εφαρμογή εκ μέρους του της ρήσης «γηράσκω αεί διδασκόμενος» αφού σε ώριμη πια ηλικία η αγάπη του για μάθηση τον απομάκρυνε δύο φορές από την οικογένεια του το 1963 και 1968, με υποτροφίες ο κ. Νεοκλέους που πήρε την πρώτη από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Ιλλινόις και απέκτησε δίπλωμα στην «Ιστορία και Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης» και με τη δεύτερη από την Κοινοπολιτεία στο Πανεπιστήμιο του Leeds απέκτησε δίπλωμα στα «Παιδαγωγικά».

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δρα Φώτο Ια. Φωτιάδη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης, τον οποίο διάβασε ο κ. Αλέξης Φωτιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Φώτος Φωτιάδης Διανομείς.  Στον χαιρετισμό του, ο Δρ Φώτος Ια. Φωτιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Τιμούμε σήμερα έναν ξεχωριστό, έναν μοναδικό άνθρωπο. Έναν από τους πιο εκλεκτούς και σπάνιους. Γνώρισα στη μακρά ζωή μου, στον τόπο μας και στον κόσμο ολόκληρο που γύρισα, πολλούς καλούς και σημαντικούς ανθρώπους που εκτίμησα και αγάπησα. Ο Κυριάκος, όμως, απλόχερα προικισμένος από τη φύση με όλες τις αρετές και αξίες, βρήκε ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Πάντα ξεχώριζε με τις πρωτότυπες εισηγήσεις και τις πνευματώδεις παρεμβάσεις του. Έχει πράγματι διαπρέψει. Κατατάχθηκε στους εκλεκτούς του πνεύματος, έτυχε γενικής αναγνώρισης και τοποθετήθηκε στις υψηλότερες βαθμίδες της διανόησης της κοινωνίας μας. Το αξιόλογο εκπαιδευτικό και συγγραφικό του έργο χαρακτηρίζεται από την ποιότητα του και ξεχωρίζει για την απέραντη φροντίδα, στοργή και αγάπη για τους μαθητές του. Εξίσου σημαντική είναι και η πολύπλευρη πολιτιστική του προσφορά στην κοινωνία μας, που έχει αναγνωριστεί και βραβευθεί από σημαντικούς οργανισμούς, καθώς επίσης η προσφορά του στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 και η σημαντική προσφορά του στον αθλητισμό κατά τη θητεία του ως πρόεδρος του ΚΟΑ.

Για τη ζωή και το έργο του κ. Κυριάκου Νεοκλέους, μίλησε επίσης ο κ. Μιχαλάκης Ζαμπέλλας, πρώην Δήμαρχος Λευκωσίας και μαθητής του τιμώμενου στο Λύκειο Νεοκλέους. Αρχικά αναφέρθηκε στα βασικά βιογραφικά στοιχεία του τιμώμενου, στις διάφορες σχολές που ίδρυσε, στο πλούσιο συγγραφικό του έργο, το οποίο περιλαμβάνει 15 σημαντικές αυτοτελείς εκδόσεις, στις 22 τιμητικές διακρίσεις που του απονεμήθηκαν και την μεγάλη και ανεκτίμητη προσφορά του ως εξαίρετου επιστήμονα και άριστου παιδαγωγού και προπαντός σπάνιου ανθρώπου προικισμένου με όλες τις αρετές στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Γι’ αυτό και όπως τόνισε, το Ανώτερο Εμπορικό Λύκειο που δημιούργησε, κάτω από την πεφωτισμένη καθοδήγηση του κατάφερνε να δημιουργεί ανθρώπους με υγιείς χαρακτήρες, ανώτερο πνεύμα και υψηλή εμπορική συνείδηση. Κλείνοντας, ο κ. Ζαμπέλλας είπε ότι κρίνοντας «από τις επιτυχίες των αποφοίτων του, το όνειρο του μεγάλου δασκάλου μας κ. Νεοκλέους όχι μόνο έγινε πραγματικότητα, αλλά θα συνεχίσει να μεγαλουργεί και κατά τα χρόνια που θα ακολουθήσουν».

Μετά από σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που εκτέλεσαν οι μαθητές του Γυμνασίου Έγκωμης «Κυριάκος Νεοκλέους», τελέστηκαν τα Αποκαλυπτήρια ορειχάλκινης προτομής από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Στο σύντομο αλλά πολύ σημαντικό χαιρετισμό του, ο Προέδρος της Δημοκρατίας μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι:

«Ο άνθρωπος Κυριάκος Νεοκλέους μέσα από τη σταδιοδρομία του κατάφερε να διακριθεί για το ήθος, αλλά και την ανιδιοτελή του προσφορά προς την πατρίδα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Αναγνωρίζοντας την παιδεία ως το θεμέλιο λίθο της γενικής ανάπτυξης ενός τόπου, ο Κυριάκος Νεοκλέους έταξε τον εαυτό του με συνέπεια και αφοσίωση στην υπηρεσία των νέων, μεταλαμπαδεύοντας τους μέσα από τη διδασκαλία του, όχι μόνο τις γνώσεις του, αλλά και τις αξίες και τα ιδανικά του.

Αναμφίβολα, η προσφορά του από τις αίθουσες διδασκαλίας, το βαρυσήμαντο και ιδιαίτερα πολύπτυχο συγγραφικό του έργο, αλλά και η πολύχρονη, πολύπλευρη και ουσιώδης του δράση που καταξίωσαν τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό, τον κατατάσσουν δικαίως στις σημαντικές προσωπικότητες της εκπαίδευσης της πατρίδας μας.

Η προτομή του, που από σήμερα κοσμεί τον περιβάλλοντα χώρο του Γυμνασίου, το οποίο ο ίδιος ίδρυσε, φιλοτεχνημένη από τον καλλιτέχνη Γεώργιο Μαυρογένη, αποτελεί ένδειξη του ελάχιστου φόρου τιμής και της αναγνώρισης της πολυσχιδούς προσφοράς και δραστηριότητας που ανέπτυξε».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «η γνώση αποτελεί τη σημαντικότερη και πιο αναγκαία πρωτοβουλία προς ένα καλύτερο μέλλον για την χώρα και τους νέους μας. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουμε μια νέα εκπαιδευτική πολιτική και διαβεβαίωσε ότι ο νέος Υπουργός Παιδείας  και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης θα εργαστεί ως και οι προκάτοχοι του, θέτοντας ως βασική προτεραιότητά του το καλό και το ωφέλιμο των μαθητών μας, αλλά και όλων όσοι υπηρετούν την Παιδεία του τόπου μας». Τέλος, συνεχάρη τη Σχολική Εφορεία Έγκωμης, το Κοινωφελές Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης», τη διεύθυνση και το προσωπικό του Γυμνασίου Έγκωμης «Κυριάκος Νεοκλέους» για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης.

Στην αντιφώνηση του ο τιμώμενος Κυριάκος Νεοκλέους, ανέφερε ότι «η πορεία του Λυκείου Νεοκλέους ουδόλως υπήρξε ρόδινη και ανέφελη, μπροστά μας απλωνόταν δρόμος ανωφερής και δύσβατος, όμως ένας δρόμος που ενώ αρχικά τον βλέπαμε με δέος, τελικά τον ξεπεράσαμε. Τις ευθύνες μας τις γνωρίζαμε καλά και κυρίως ότι ο δάσκαλος επωμίζεται έργο βαρύ και υπεύθυνο. Το έργο αυτό οφείλει να το αντιμετωπίζει με πίστη περισσή, γιατί είναι ηθικά υποχρεωμένος να πετυχαίνει τους σκοπούς του. Η αποτυχία του δασκάλου πρέπει να είναι αδιανόητη. Η κοινωνία, μας εμπιστεύεται μια ακατέργαστη ύλη και αναμένει από εμάς να τη διαμορφώσουμε σε χρηστή και συνετή νεότητά». Μετά από πολλές άλλες συμβουλές και παραινέσεις κατέληξε λέγοντας ότι «ξέρουμε όλοι πως είναι από τον ποιόν των νέων μας, που αναμένουμε σωτηρία και προκοπή. Γι’ αυτό πρέπει να τους προσέχουμε, να τους περιβάλουμε με στοργή και έμπρακτο ενδιαφέρον. Και αντί να αγωνιούμε για το μέλλον τους, να κατανοήσουμε την αλήθεια, πως οι μελλοντικές γενεές θα είναι το αποτέλεσμα των σημερινών μας πράξεων και όσο πιο σωστά ενεργούμε εμείς σήμερα, τόσο πιο καλό θα είναι και το μέλλον που θα ετοιμάσουμε για τους κατοπινούς». Αυτές, σημείωσε, σε αδρές γραμμές είναι οι εκπαιδευτικές μου προσδοκίες.

Αποδεχόμενος, συνέχισε, την ευγενέστατη χειρονομία του ευπατρίδη βραβευτή, Δρα Φώτου Φωτιάδη, ανέφερε «πως νιώθει επιτακτική την ανάγκη να εκφράσει προς αυτόν την ευγνωμοσύνη του από βάθους ψυχής». Μεγάλη ευαρέσκεια εξέφρασε επίσης «στον οτρηρό και οξυδερκή πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμητική για όλους μας εδώ παρουσία του, καθώς επίσης και σε όλο το προσφιλές ακροατήριο». Επίσης, ευχαριστίες απηύθυνε στη φιλοξενούσα την τελετή των αποκαλυπτηρίων, επινοητική και πολυαγάπητη διευθύντρια του Γυμνασίου κα Μαρία Συμεωνίδου. Παράλληλα, επαίνεσε και την πολυαγαπημένη του σύζυγο Έλση «που συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση και οργάνωση του σχολείου και του παραστεκόταν δυναμικά σε ολόκληρη την εκπαιδευτική του σταδιοδρομία». Ακόμη ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο Αποφοίτων και τον συνεχάρη για τις πολυποίκιλες κοινωφελείς δραστηριότητες, στις οποίες προβαίνει και αναγνώρισε οφειλόμενο χρέος στο διακεκριμένο καλλιτέχνη κ. Γιώργο Μαυρογένη για την πετυχημένη λάξευση της ανεγερθείσας προτομής.

Ο ΠτΔ τέλεσε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κυριάκου Νεοκλέους στο Γυμνάσιο Έγκωμης

Ο ΠτΔ τέλεσε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κυριάκου Νεοκλέους στο Γυμνάσιο Έγκωμης


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016