KESJULY18

2018-02-04 07:56:46
Δράσεις εκπαιδευτικής-επαγγελματικής ενημέρωσης μαθητών-γονέων Λυκείου Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος»

Δράσεις εκπαιδευτικής-επαγγελματικής ενημέρωσης μαθητών-γονέων Λυκείου Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος»


     Το Λύκειο Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος», δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην εκπαιδευτική και επαγγελματική ενημέρωση των μαθητών και των γονέων τους, κατάρτισε σχέδιο δράσης με ποικιλία εκδηλώσεων, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές και στους γονείς τους να ενημερωθούν για θέματα σπουδών και επαγγελματικής κατάρτισης. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από την καθιερωμένη ενημερωτική ομιλία που οργάνωσε για τους γονείς της Α’ τάξης για ενημέρωση των γονέων για την επιλογή κατεύθυνσης Β’ και Γ’ τάξης και τις παγκύπριες εξετάσεις, το Σχολείο διοργάνωσε τις πιο κάτω εκδηλώσεις:

  • Επισκέψεις όλων των μαθητών της Γ’ τάξης σε κυπριακά πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά, αφού οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες ενδιαφέροντος. Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στις 21 Νοεμβρίου 2017 από την 3η – 7η περίοδο. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα κατάρτισαν ειδικό πρόγραμμα με παρουσιάσεις, βιωματικά εργαστήρια και ξεναγήσεις.   
  • Απογευματινή ενημερωτική ομιλία προς τους γονείς και τους μαθητές με θέμα «Σπουδές στο Εξωτερικό» που έγινε στις 5 Δεκεμβρίου. Στην εκδήλωση γονείς και μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για  σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία και στη Τσεχία από έγκριτους εκπροσώπους. Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν και γειτονικά λύκεια, τα οποία συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.
  • Τριήμερο Επαγγελματικής Ενημέρωσης για τους μαθητές της Α’ τάξης. Το Τριήμερο Εργασίας πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας με τη συνεργασία των Μαθητικών Συμβουλίων, από τις 14 μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2017. To πρόγραμμα περιλάμβανε ενημέρωση των μαθητών από τους καθηγητές των διαφόρων ειδικοτήτων για τα μαθήματα επιλογής Β’ και Γ’ τάξης, επισκέψεις σε πανεπιστήμια, κολέγια, καθώς και το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο. Στη συνέχεια, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες ενδιαφέροντος και παρακολούθησαν ενημερωτικές διαλέξεις για ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά στο Σχολείο, από εκπροσώπους των πανεπιστημίων. Για την επαγγελματική ενημέρωση, αφού οι μαθητές χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες ενδιαφέροντος και παρακολούθησαν 20 διαλέξεις για 40 και πλέον επαγγέλματα από 21 εκπροσώπους επαγγελματικών κι επιστημονικών συνδέσμων, μέλη του Συνδέσμου Γονέων, του ΕΤΕΚ, μέλη του Καθηγητικού Συλλόγου καθώς και από εγκεκριμένους ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.    

Το Τριήμερο ολοκληρώθηκε την 3η μέρα με επισκέψεις σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και σε χώρους εργασίας, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των μαθητών. Μεταξύ άλλων, οι μαθητές επισκέφτηκαν την Αστυνομία Κύπρου, τη Βουλή, τα Δικαστήρια, το Υπουργείο Οικονομικών, το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας, μεγάλη Ασφαλιστική Εταιρεία και Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό. Στους χώρους εργασίας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους υποδοχής και να ενημερωθούν για διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Σε όλες τις δράσεις,  οι μαθητές συνοδεύονταν από τους διδάσκοντες καθηγητές τους.  

  • Ενδοσχολική Εκπαιδευτική Έκθεση: Το Σχολείο διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά εκπαιδευτική έκθεση την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου από τις 9.30-13.30. Στην έκθεση συμμετείχαν εκπρόσωποι 20 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων, δημόσιων και ιδιωτικών, κολεγίων, καθώς και άλλων φορέων όπως ο Οργανισμός Νεολαίας και το Euroguidance. Την Έκθεση επισκέφτηκαν μαθητές όλων των τάξεων μεταξύ της 3ης και 7ης περιόδου. Οι μαθητές της Γ’ τάξης επισκέφτηκαν την έκθεση κατά τμήμα, βάσει προγράμματος που καταρτίστηκε, με τη συνοδεία των καθηγητών τους. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν με συνεντεύξεις και παροχή ενημερωτικού υλικού για μεταλυκειακές σπουδές στην Κύπρο καθώς και για ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Το Σχολείο απόσπασε πολύ θετικά σχόλια από τους εκθέτες και τους μαθητές και έγινε εισήγηση να συνεχιστεί ο θεσμός. Η Έκθεση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης με τη βοήθεια καθηγητών και συνεργείου μαθητών, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε επίσης στους εκθέτες– συνεργάτες μας για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας ακόμα μια φορά, παρά τα στενά χρονοδιαγράμματα, όχι μόνο για την Έκθεση αλλά και για όλες τις άλλες περιπτώσεις που ζητήθηκε η βοήθειά τους, όπως το Τριήμερο Εργασίας.

  • Η επαγγελματική ενημέρωση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση στο Σχολείο σε απογευματινό χρόνο από την Αρχή Ανάπτυξης Ανρώπινου Δυναμικού της Μελέτης «Προβλέψεις Αναγκών Απασχόλησης στην Kυπριακή Οικονομία 2017-27»  στις 28 Φεβρουαρίου. Την παρουσίαση θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν γονείς και μαθητές από γειτονικά λύκεια.

Με την ευκαιρία, τονίζεται πόσο σημαντικό είναι για τους μαθητές του δημόσιου σχολείου να τυγχάνουν αντικειιμενικής ενημέρωσης για θέματα που αφορούν το εκπαιδευτικό κι επαγγελματικό τους μέλλον με την καθοδήγηση των Συμβούλων-καθηγητών που επιτελούν ανιδιοτελές και πολύπλευρο έργο, αφού δεν εξυπηρετούν κανένα συμφέρον στο δημόσιο σχολείο.

Λευκή Χατζητοφή Β.Δ.Α.’                                                                


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016