KESJULY18

2017-11-22 13:26:48
Όψεις και απόψεις γύρω από το έργο του Μιχαηλίδη

Όψεις και απόψεις γύρω από το έργο του Μιχαηλίδη


Νεοελληνιστές και μελετητές από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Μεξικό τίμησαν το περασμένο Σάββατο, 11 Νοεμβρίου, τον κορυφαίο Κύπριο ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη (1849-2017), καταθέτοντας τις απόψεις τους για το έργο του στην Επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή.

                Στον χαιρετισμό του, Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «Η εξυπνάδα και ο πνευματώδης χαρακτήρας του Βασίλη Μιχαηλίδη τον βοήθησαν να συγγράψει ένα έργο σύμβολο της κυπριακής ταυτότητας και συνέχισης της ελληνικής ποιητικής παράδοσης». Επεσήμανε επίσης ότι «πολλά μνημειώδη έργα του, όπως Η 9η Ιουλίου 1821 και Η Χιώτισσα, ενέπνευσαν και εμπνέουν ακόμη λογοτέχνες, μελετητές και εραστές της τέχνης».

Οι εισηγήσεις –έξι στο σύνολό τους– φώτισαν διαφορετικές πλευρές της ποιητικής κληρονομιάς του εθνικού μας ποιητή, εστιάζοντας σε θέματα όπως η γλωσσική αίσθηση του Μιχαηλίδη (Ευτυχία Γεωργίου, «Ο Βασίλης Μιχαηλίδης και η γλώσσα»), η συνομιλία του με το δημοτικό τραγούδι και οι αντικατοπτρισμοί της στη δημοτική παράδοση του μακρινού Μεξικού (Aurora Esperanza Lopez, «Η μορφή της Νεράιδας στο ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη Η Ανεράδα και στο δημοτικό τραγούδι του Μεξικού La Bruja»), ο διάλογός του με σύγχρονους Κύπριους ποιητές (Παναγιώτης Νικολαΐδης, «Ο Κύπρου Κυπριανός του Κυριάκου Χαραλαμπίδη και η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου) του Β. Μιχαηλίδη: ένας ανατρεπτικός διάλογος»), η σύγχρονη πρόσληψη του έργου του (Μιχάλης Πιερής, «Ο Βασίλης Μιχαηλίδης για μας σήμερα»), αλλά και μετουσίωσή του σε άλλα καλλιτεχνικά είδη (Ευαγόρας Καραγιώργης, «Για τη μουσική προσέγγιση του έργου Ρωμιοσύνη του Βασίλη Μιχαηλίδη»).

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, o ποιητής, μεταφραστής και κριτικός λογοτεχνίας, κ. Διονύσης Καψάλης, ο οποίος σε μιαν αποκαλυπτική ομιλία με θέμα «Βασίλης Μιχαηλίδης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας», συσχέτισε τον Κύπριο ποιητή με τον Αλεξανδρινό Καβάφη και τον Ιρλανδό Γέητς, τοποθετώντας το έργο τους στα συμφραζόμενα της καταρρέουσας Βρετανικής Αυτοκρατορίας και τονίζοντας μέσα από τις διαφορές τους, τα αόρατα νήματα που τους συνδέουν για να καταλήξει ότι: «ο Βασίλης Μιχαηλίδης είναι ο μόνος Έλληνας ποιητής που μεταφέρει στο εθνικό κέντρο, δηλαδή σε όλη την έκταση της ελληνικής έκφρασης, την πικρή εμπειρία της ύστερης και πιο αποκρουστικής αποικιοκρατίας μαζί με το γλυκό ήθος της αντίστασης σ᾽ αυτήν».

Οι εισηγήσεις της Επιστημονικής Ημερίδας εμπλούτισαν τις γνώσεις μας για το έργο του Μιχαηλίδη, κομίζοντας νέα στοιχεία και πρωτοποριακές ερμηνείες. Ειδικά η εναρκτήρια ομιλία του Διονύση Καψάλη έδωσε μια νέα ώθηση στις μιχαηλιδικές σπουδές και άνοιξε καινούργιους ορίζοντες στη μελέτη του εθνικού ποιητή της Κύπρου.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας συμπλήρωσε η προβολή αποσπάσματος κινηματογραφημένης σκηνής από το έργο «Η Ρωμιοσύνη» του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου με τον Θεοδόση Νικολάου ως αφηγητή στην «Ενάτη Ιουλίου».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, ενώ τις επιστημονικές εργασίες παρακολούθησαν ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠ, κ. Παύλος Παρασκευάς, η Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός, Δρ. Νάντια Στυλιανού, φιλόλογοι  και λογοτέχνες, καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ.ά.

 

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016