KESJULY18

2017-11-07 09:49:42
Δημόσια συζήτηση με θέμα «Εκσυγχρονισμός του Οικογενειακού Δίκαιου»

Δημόσια συζήτηση με θέμα «Εκσυγχρονισμός του Οικογενειακού Δίκαιου»


Με τη συμμετοχή της Δόκτορος Άννας Πλεύρη,  Λέκτορα του  Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

     Στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του και με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων και του υπέρτατο συμφέρον του παιδιού, καθώς και τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ γονέων και τέκνων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης (ΥΔΔΤ) της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε προς διετίας σε διορισμό δύο Επιτροπών-Ομάδων με σκοπό την αναθεώρηση και των εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου. Η μια εκ των δύο ως άνω ομάδων, αποτελούνταν από εμπειρογνώμονες και η δεύτερη από ακαδημαϊκούς εκ των Νομικών Σχολών των Κυπριακών Πανεπιστημίων. Στην ομάδα των ακαδημαϊκών, συμμετείχαν από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο Επίκουρος Καθηγητής Νικόλαος Κουμουτζής και η Λέκτορας Άννα Έμ. Πλεύρη.

     Μετά την επεξεργασία και κωδικοποίηση των προτάσεων που λήφθηκαν από τις δυο ομάδες, κρίθηκε αναγκαία από το Υπουργείο η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός του Οικογενειακού Δικαίου και οι εν λόγω προτάσεις υπεβλήθησαν σε δημόσιο διάλογο, στη διάρκεια του οποίου, αρμόδιες αρχές, φορείς, οργανώσεις και άτομα εξέφρασαν τις θέσεις και απόψεις τους, που ελήφθησαν υπόψη για την σύνταξη 8 σχετικών νομοσχεδίων του ΥΔΔΤ, τα οποία προωθούνται άμεσα προς νομοτεχνικό έλεγχο.

     Όλα τα παραπάνω ανακοινώθηκαν και παρουσιάστηκαν από τον ίδιο τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου στη σχετική δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε το ως άνω Υπουργείο που διεξήχθη στην κατάμεστη  αίθουσα  εκδηλώσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στη Λευκωσία στις 2.11.2017.

     Στην εν λόγω δημόσια συζήτηση χαιρετισμούς απηύθυναν, μετά από πρόσκληση του κου Υπουργού, η κα Λήδα Κουρσουμπά, Επίτροπος Νομοθεσίας και Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τον Εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου, η κα Ιωσηφίνα Αντωνίου, Επίτροπος Ισότητας των Φύλων και Πρόεδρος του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και η Δρ. ΄Αννα Εμ. Πλεύρη, Δικηγόρος, Λέκτορας του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών και μέλος της Ομάδας Ακαδημαϊκών για τον Εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου . Η Δρ. Πλεύρη επεσήμανε την σημαντική συμβολή της Ομάδας Ακαδημαϊκών στην προετοιμασία των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων και εξήρε αφενός την προσπάθεια του Υπουργείου να εκσυγχρονίσει το Οικογενειακό Δίκαιο προκειμένου αυτό να ρυθμίσει αποτελεσματικά την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Κύπρο, αλλά και να εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα διεθνώς κρατούντα. Περαιτέρω, η Δρ.  Πλεύρη χαιρέτισε με θέρμη την υιοθέτηση αρκετών από τις προτάσεις που συνεισέφερε η ίδια, με σχετική έκθεση της προς τον Υπουργό, οι οποίες ενδεικτικά αφορούσαν στην κατάργηση της διαδικασίας συνδιαλλαγής ενώπιον του  Επισκόπου, ως απαραίτητη προδικασία πριν την καταχώριση αγωγής για την λύση του γάμου, σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, στην θέσπιση συναινετικού διαζυγίου, ως τρόπου λύσης του γάμου, στη μείωση του χρόνου της διάστασης των συζύγων, ως λόγου διαζυγίου, από 4 έτη σε 2 έτη καθώς και σε αλλαγές στη σύνθεση και λειτουργία του Οικογενειακού Δικαστηρίου με στόχο την ταχύτερη εκδίκασης και αποτελεσματικότερη επίλυση των διαφορών.

   Η Δρ. Πλεύρη επεσήμανε ακόμη, την αναγκαιότητα άμεσης προώθησης νομοθετικής ρυθμίσεως περί εφαρμογής  οικογενειακής διαμεσολάβησης, ως μεθόδου εξωδικαστικής επιλύσεως οικογενειακών διαφορών και μάλιστα υποχρεωτικά σε ορισμένες από αυτές, ενώ καταληκτικά τόνισε την αξιέπαινη προσπάθεια του ΥΔΔΤ να προωθήσει νομοθετικές μεταρρυθμίσεις «με το βλέμμα στο μέλλον» και στην εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών των κοινωνών του δικαίου, χαρακτηριζόμενες μάλιστα από  ολιστική προσέγγιση των σχετικών ζητημάτων ενώ υπογράμμισε την σημασία του διαλόγου ως «το πιο δυναμικό εργαλείο για την προώθηση θετικών αλλαγών».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016