KESJULY18

2017-10-27 10:40:55
Σύμπλευση Συνόδου Πρυτάνεων και Υπουργού Παιδείας

Σύμπλευση Συνόδου Πρυτάνεων και Υπουργού Παιδείας


 Για την ίδρυση της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών

Μετά τη συνεδρία της χθεσινής η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

"Συνήλθε σήμερα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων υπό την Προεδρεία του Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Κώστα Γουλιάμου και στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή. Στη συνεδρία συμμετείχε και το τακτικό µέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην έδρα των Φυσικών Επιστημών Καθηγητής Λουκάς Γ. Χριστοφόρου ο οποίος είναι κυπριακής καταγωγής και έχει διορισθεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων ανέφερε ότι «η Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στη δημιουργία των κατάλληλων δομών και υποδομών, στους όρους και στις προϋποθέσεις έτσι ώστε η Κύπρος να ενισχύσει, να εκκολάψει και να εμπεδώσει το στρατηγικό στόχο της ανάδειξής της σε Περιφερειακό Κέντρο Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης». Ως προϋπόθεση, ο Πρόεδρος της Συνόδου, Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος έθεσε «την υλοποίηση από τα Πανεπιστήμια των αρχών της υψηλής ποιότητας και αριστείας αλλά και των κριτηρίων που θέτει μεταξύ άλλων και ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». «Στηρίζουμε και υποστηρίζουμε το στόχο του Υπουργού Παιδείας και του υπουργείου του, καθότι αποτελεί βασικό αναπτυξιακό μοχλό για όλη την Κύπρο» πρόσθεσε ο Καθηγητής Γουλιάμος. Χαρακτήρισε, παράλληλα, ως «κομβικής και στρατηγικής σημασίας» την πρωτοβουλία του υπουργείου για την ίδρυση της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. «Διαθέτουμε τις δυνάμεις, έχουμε τις δυνατότητες, διαθέτουμε και τη βούληση ώστε η Κύπρος να μην υστερεί απέναντι σε άλλες χώρες».

Από πλευράς του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής αναφερόμενος στις προσπάθειες να καταστεί η Κύπρος Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης είπε ότι «ήδη αποδίδουν λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αριθμός των ξένων φοιτητών που φοιτούν σήμερα στην Κύπρο έχει σχεδόν τριπλασιασθεί σε σχέση με την περίοδο 2012-13 όταν ανέρχονταν στους 8300 φοιτητές. Σήμερα, έχουμε ξεπεράσει τους 21000 και υπάρχει μια σαφής ανοδική τάσης». Ο Υπουργός συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων για την ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρονται στην Κύπρο. Παρατήρησε «ότι μετά από πολλά-πολλά χρόνια συζητήσεων άρχισε τη λειτουργία του ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το “κόσκινο” του οποίου περνούν τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα δημόσια πανεπιστήμια». Ο Υπουργός Κώστας Καδής αναφέρθηκε και στην επικείμενη δημιουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών λέγοντας ότι πρόκειται για «εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα το οποίο θα έλεγα ότι αγκαλιάσθηκε από τον πνευματικό κόσμο της Κύπρου αλλά και από τις πολιτικές δυνάμεις που με ωριμότητα συζήτησαν το σχετικό Νομοσχέδιο στη Βουλή». «Θέλω να ευχαριστήσω, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Συνόδου των Πρυτάνεων τόσο για την εποικοδομητική τους στάση όσο και για την πολύ στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει την τελευταία περίοδο» είπε ο Υπουργός για να καταλήξει ότι η συνεργασία «φέρνει ήδη τα θετικά της αποτελέσματα».

Ο Καθηγητής Λουκάς Γ. Χριστοφόρου σχολιάζοντας την υπό ίδρυση Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών αναφέρθηκε στη συζήτηση του θέματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου ένας βουλευτής δήλωσε ότι “η Ακαδημία μας ενώνει”. «Και η Ακαδημία πρέπει να μας ενώνει. Είναι της Κύπρου. Ανήκει σε όλους μας» συνέχισε ο Καθηγητής. Όπως είπε, ο κυπριακής καταγωγής Ακαδημαϊκός «θα αναβαθμίσει οριστικά και καθοριστικά το πνευματικό, επιστημονικό, και πολιτιστικό κλίμα της Κύπρου και όπως είπε και ο Υπουργός θα μας θέσει δίπλα από τα άλλα κράτη εις το παγκόσμιο και το πανευρωπαϊκό ακαδημαϊκό γίγνεσθαι». Ένας από τους κύριους σκοπούς της Ακαδημίας, πρόσθεσε ο Καθηγητής Λουκάς Γ. Χριστοφόρου «είναι να βοηθήσει την εκπαίδευση στην Κύπρο αλλά και να ενισχύσει τη συνεργασία των πανεπιστημίων μας με τα άλλα ερευνητικά κέντρα και την βιομηχανία. Έχουμε έργο μπροστά μας και καλό είναι να αρχίσουμε».

Στη σημερινή Σύνοδο των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων συζητήθηκε επίσης, η διασφάλιση των ακαδημαϊκών αξιών – όπως είναι η  ακαδημαϊκή διακυβέρνηση, ο Χάρτης Έρευνας, η διεθνοποίηση – συνεργασίες, ο διορισμός μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου και η αλλαγή προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων. Μετά από πρόσκληση του προεδρείου, έγινε παρουσίαση του έργου ανάπτυξης γραφείων διασύνδεσης φοιτητών με τον χώρο εργασίας τους, από το συντονιστή του έργου Καθηγητή, Ανδρέα Αλεξάνδρου.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016