KESJULY18

2017-10-09 11:24:50
Διεθνές Συνέδριο για την επιλογή και επιμέτρηση  της ποινής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Διεθνές Συνέδριο για την επιλογή και επιμέτρηση της ποινής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Το Συνέδριο φιλοδοξεί να συγκεντρώσει και να αντιπαραβάλλει υφιστάμενες  προσεγγίσεις διεθνώς  και μελλοντικές κατευθύνσεις στην επιβολή ποινών

Την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου

Διήμερο Διεθνές Συνέδριο για την επιβολή και επιμέτρηση της ποινής διοργανώνει το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο Κύπρου και το Κέντρο Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο, «Διεθνές Συνέδριο για Επιβολή της Ποινής- Η δόμηση της διακριτικής ευχέρειας του δικαστή στην επιλογή και επιμέτρηση της ποινής: Yφιστάμενες προσεγγίσεις και μελλοντικές κατευθύνσεις» (‘Sentencing Law Conference- StructuringJudicial Discretionat Sentencing: Current Perspectives and Future Directions”), θα πραγματοποιηθεί στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου το διήμερο, Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 (Κτήριο Συμβουλίου- Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, Αμφιθέατρο Β108) – Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017 (Κτήριο ΚΩΔ 07, Αίθουσα 010, Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων )

Το θέμα «έγκλημα και τιμωρία» έχει απασχολήσει και προβληματίσει ουκ ολίγους λογοτέχνες, φιλόσοφους και ποινικολόγους από αρχαιοτάτων χρόνων.  Συνεχίζει δε να είναι θέμα για το οποίο όλοι έχουν άποψη. Το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης αποτελείται από το Ποινικό Δίκαιο, την αστυνομία και αστυνόμευση, τα δικαστήρια και τις υπηρεσίες υλοποίησης των ποινών που επιβάλλουν τα δικαστήρια- Κοινωνικές Υπηρεσίες και το Τμήμα Φυλακών. Σημειώνεται  ότι το 2015 τα δικαστήρια στην Κύπρο εκδίκασαν ποινικές υποθέσεις με 96,039 κατηγορούμενους με το ποσοστό των γυναικών να δείχνει μία σημαντική διαχρονική αύξηση. Καταδικάστηκαν 54,095 άτομα, στα οποία και επιβλήθηκε ποινή.  

Στην απουσία ενός γενικά αποδεκτού ορισμού του τι εστί «ορθή ποινή», υπάρχουν σήμερα διάφορες φιλοσοφίες και προσεγγίσεις  στην επιβολή ποινών, μερικές, μάλιστα, συγκρουόμενες μεταξύ τους. Παρόλο που το στάδιο της επιβολής της ποινής δικαιολογημένα θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της ποινικής δικαιοσύνης, τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα είναι πολλά, ενώ  δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός συγγραμμάτων και μελετών  στην Κύπρο επί του θέματος. Παράλληλα, αρκετοί υποστηρίζουν ότι το σύστημα επιβολής της ποινής μας χρίζει προσεκτικής εξέτασης και εκσυγχρονισμού, αξιοποιώντας την  εμπειρία  άλλων χωρών.

Το εν λόγω Διεθνές Συνέδριο στοχεύει μέσα από την εμπειρία διαχρονικά στην Κύπρο, Αγγλία και Ελλάδα με διαφορετικά νομικά πλαίσια να  αξιολογήσει διάφορες ποινολογικές φιλοσοφίες και  επιχειρήματα που αφορούν τόσο τη διακριτική εξουσία που ο νομοθέτης δίνει ή πρέπει να δίνει στον δικαστή για την επιβολή της ποινής καθώς και την στήριξη που πρέπει να του παρέχεται, ώστε να είναι σε θέση να εκτελεί στο ακέραιο το δύσκολο αλλά μείζονος σημασίας έργο του.

Στο Συνέδριο λαμβάνουν μέρος σημαντικοί ομιλητές διεθνούς εμβέλειας, μεταξύ άλλων,  από τις  Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης του Ηνωμένου Βασιλείου, το Ερευνητικό Κέντρο για την Επιβολή Ποινών της Σκωτίας καθώς και από την Ελλάδα. Οι πλούσιες και κύριες θεματικές που θα απασχολήσουν τους σύνεδρους περιλαμβάνουν: εξελίξεις στην επιβολή ποινών διεθνώς,  εξατομίκευση της ποινής vs. μίας δομημένης προσέγγισης, η επιβολή της ποινής ως μια συνεχής διαδικασία, αξιολογώντας το Συμβούλιο για την Επιβολή Ποινών της Αγγλίας και Ουαλίας, η δίκαιη απεικόνιση ποινικών αδικημάτων καθώς και διάφορα επίκαιρα και καυτά θέματα στην επιβολή ποινών στη Κύπρο και την Ελλάδα.

Η έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 5:00μμ στην Αμφιθεατρική Αίθουσα Β108, στο Κτίριο Συμβουλίου- Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», στην Πανεπιστημιούπολη (Λεωφ. Πανεπιστημίου 1, Αγλαντζιά). Την εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου θα προσφωνήσουν, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, κ. Κώστας Κληρίδης, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Δικαστής Μύρωνας Νικολάτος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης.

Κατά την τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα τιμηθεί ο διαπρεπής πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρώην Δικαστής του Εφετείου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στην Χάγη, κ. Γεώργιος Μ. Πικής για τη σημαντική και πολύχρονη συνεισφορά του στην επιβολή ποινών ως Δικαστής και ως συγγραφέας.

Το Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα, απευθύνεται κυρίως σε δικηγόρους, δικαστές, εισαγγελείς, φοιτητές της Νομικής αλλά και σε ενδιαφερόμενους πολίτες. Το Συνέδριο είναι ανοικτό στο κοινό χωρίς κόστος εγγραφής.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του διήμερου Συνεδρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλείστε όπως επικοινωνήσετε με την Γραμματεία του Τμήματος Νομικής (τηλ: 22892920, email: law.dept@ucy.ac.cy) ή τον Καθηγητή Ανδρέα Καπαρδή (τηλ.: 22892920, email: kapardis@ucy.ac.cy) και επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου στον σύνδεσμο:  https://conferenceslawdeptucy.com/ .


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016