KESJULY18

2017-07-25 12:15:47
Μακροχρόνια και ενεργή συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Ένωση Μεσογειακών Πανεπιστημίων

Μακροχρόνια και ενεργή συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Ένωση Μεσογειακών Πανεπιστημίων


    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου - στο πλαίσιο της στρατηγικής για ενίσχυση της διεθνοποίησής του και με στόχο την ουσιαστική του συμβολή στην καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακό και διεθνές εκπαιδευτικό, ερευνητικό και επιχειρηματικό κέντρο – συνεχίζει δυναμικά να αναπτύσσει περαιτέρω τις υφιστάμενες στρατηγικές συνεργασίες του σε όλους τους τομείς και να συνάπτει νέες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Μέσα από την ενεργή συμμετοχή του ακαδημαϊκού Ιδρύματος ως μέλος διεθνών πανεπιστημιακών συνδέσμων και δικτύων, αλλά και μέσα από τις διακρατικές και διαπανεπιστημιακές συμφωνίες του με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεχίζει συστηματικά να προωθεί την επιστημονική έρευνα και καινοτομία, τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Επιστέγασμα τής ολοένα και μεγαλύτερης παρουσίας του Πανεπιστημίου στο διεθνή χώρο είναι και η κατάταξή του, από τους Times του Λονδίνου, ως ενός από τα 200 «πιο διεθνή» πανεπιστήμια του κόσμου, για το 2015-2016.

   Ενδεικτική της δυναμικής παρουσίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στο διεθνή χώρο είναι η μακροχρόνια και ενεργή συμμετοχή του στην Ένωση Μεσογειακών Πανεπιστημίων (UNIMED), της οποίας είναι μέλος από το 2008. Το 2016, ο Πρύτανης Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, συμμετέχοντας χθες και στην πρώτη συνάντηση εργασίας του, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.

   Η ατζέντα αφορούσε πολλά και ποικίλα θέματα, μεταξύ αυτών την ενεργότερη προσπάθεια της Ένωσης για οριστική παύση των διενέξεων στη Μεσόγειο, το προσφυγικό ζήτημα, τους πρόσφυγες φοιτητές των μεσογειακών κρατών. Συζητήθηκε, επίσης, η προώθηση μεγαλύτερης συμμετοχής των πανεπιστημίων-μελών της UNIMED στα ανοικτά ευρωπαϊκά προγράμματα. Επιπλέον, αποφασίστηκε η διεξαγωγή διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σκοπούς ένταξης περισσότερων μεσογειακών προγραμμάτων στο νέο Πλαίσιο 2021-2027, ενώ η ενδυνάμωση της συνεργασίας με άλλα πανεπιστημιακά δίκτυα και οργανισμούς ορίστηκε ως η νέα στρατηγική επιλογή της Ένωσης. Συζητήθηκαν επιπρόσθετα η κινητικότατα των φοιτητών, ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού στις χώρες της Μεσογείου και οι διάφοροι τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυσή της. Τέλος,  έγινε μια πλήρη ανάλυση της ημερησίας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, η οποία θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο τέλος του Οκτωβρίου, καθώς και εκτενή αναφορά στον πολιτισμό της Μεσογείου, ενώ αποφασίστηκε η έναρξη του θεσμού «Μεσογειακό Σινεμά», που θα περιφέρεται ανάμεσα στα μέλη της UNIMED.

   Όπως δήλωσε ο Πρύτανης, μετά την ολοήμερη συνάντηση, «Η παρουσία του Ιδρύματος στο εν λόγω δίκτυο ενισχύει τις τρέχουσες συνεργασίες με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα-εταίρους, ενώ βοηθά ταυτόχρονα στην ανάπτυξη νέων συνεργασιών  και καθιέρωσης επαφών με σημαντικότατους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής και επιστημονικής ζωής ενός μεγάλου αριθμού χωρών, επιβεβαιώνοντας τον εξωστρεφή χαρακτήρα του Πανεπιστημίου μας, με ενεργό δράση όχι μόνο σε περιφερειακό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ένωση  Μεσογειακών Πανεπιστημίων (UNIMED)

   Η Ένωση  Μεσογειακών Πανεπιστημίων (UNIMED) ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1991 και σήμερα μετρά 93 πανεπιστήμια-μέλη από 22 χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.

Στόχος του Ένωσης είναι η προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας και της εκπαίδευσης στην περιοχή της Μεσογείου, ώστε να συμβάλει στην επιστημονική, πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική συνεργασία, ενώ το μότο της συνοψίζεται ως «Ένα Πανεπιστήμιο χωρίς σύνορα».

   Οι κύριες δραστηριότητές της είναι:

• Προώθηση της διεθνούς διάστασης των πανεπιστημίων.

• Ακαδημαϊκή υποστήριξη για τη δημιουργία νέων πανεπιστημίων και σχολών.

• Δραστηριότητες προγραμματισμού και άντληση κεφαλαίων.

• Προώθηση της κινητικότητας φοιτητών, ερευνητών και ακαδημαϊκών στην περιοχή της Μεσογείου.

• Τεχνική βοήθεια για την ανάπτυξη της ποιοτικής διδασκαλίας.

• Προώθηση της επιστημονικής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς.

• Διοργάνωση συνεδρίων, συζητήσεων, σεμιναρίων και συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

• Εκπαίδευση του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων, ιδίως όσον αφορά το προσωπικό των γραφείων των διεθνών σχέσεων.

• Στρατηγική ανάλυση της περιοχής της Μεσογείου.

   Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της UNIMED: www.uni-med.net. 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718