KESJULY18

2017-07-14 11:39:42
Απολογισμός της επίδοσης της εκπαιδευτικής χρονιάς 2016-17 στον μεταρυθμιστικό τομέα

Απολογισμός της επίδοσης της εκπαιδευτικής χρονιάς 2016-17 στον μεταρυθμιστικό τομέα


ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Κ. ΠΕΡΣΙΑΝΗ*    

Το σχολικό έτος 2016-2017 μπορεί να χαρακτηρισθεί ως έτος ψήφισης νόμων και κανονισμών που αποβλέπουν σε  ουσιαστικές αλλαγές στην εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, το χρόνο αυτό ψηφίστηκαν:

    α) Ο νόμος για εισαγωγή εξετάσεων τετραμήνων στα λύκεια και στα  γυμνάσια ( στις Α και Β  λυκείων από το  2018-2019 και στην Γ από το 2019-2020 και σε όλες τις τάξεις των γυμνασίων από το 2020-2021),

   β) Ο νόμος για χωρισμό των Παγκύπριων Εξετάσεων σε χωριστές εξετάσεις απόλυσης και εξετάσεις κατάταξης στα πανεπιστήμια, και

   γ) Οι κανονισμοί εφαρμογής  του Νέου Σχεδίου Διορισμών Εκπαιδευτικών. Οι τελευταίοι άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται  με την εγγραφή των ενδιαφερομένων στον Κατάλογο Διορισίμων της ΕΕΥ και την υποβολή αιτήσεων για τις εξετάσεις επιλογής που θα γίνουν τον Νοέμβριο στα γνωστικά αντικείμενα στα οποία θα υπάρχει ανάγκη πρόσληψης στην αρχή του σχολικού έτους 2018- 2019 επιπρόσθετου διδακτικού προσωπικού.

Είναι ενδιαφέρον ότι όλοι οι αναφερθέντες νόμοι και κανονισμοί αφορούν σε εισαγωγή νέων εξετάσεων, και επομένως κατά τεκμήριο έχουν στόχο να οδηγήσουν σε βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού, όπως είναι γνωστό, η  βελτίωση της ποιότητας αποτελεί  τη βασικότερη επιδίωξη κάθε ρεφορμιστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Η άλλη ενδιαφέρουσα  εξέλιξη του χρόνου αυτού είναι η παρατηρηθείσα  θετική αλλαγή του γενικότερου κοινωνικού και πολιτικού κλίματος όσον αφορά στο θέμα της επιδίωξης της βελτίωσης της ποιότητας στην εκπαίδευση. Η αλλαγή κλίματος φαίνεται, πρώτο, από την αρνητική  στάση που τήρησε η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Δημοτικής Εκπαίδευσης στο θέμα της απεργίας των δασκάλων(η Ομοσπονδία τάχθηκε αναφανδόν εναντίον της απεργίας) (μέχρι τώρα οι εκπαιδευτικές συντεχνίες θεωρούσαν δεδομένους τους γονείς για κάθε μέτρο αντίδρασης που αναλάμβαναν) και, δεύτερο, από την  έγκριση από τη Βουλή των κανονισμών περί διενεργείας από το ΥΠΠ εξετάσεων επιλογής εκπαιδευτικών στα πλαίσια του Νέου Σχεδίου Διορισμών Εκπαιδευτικών, παρά τη σφοδρή αντίδραση μερίδας βουλευτών που δαιμονοποιούν κάθε μορφή εξετάσεων. Σχετική με αυτό είναι και η διαπίστωση πως σ’αυτή τη Βουλή υπάρχουν βουλευτές που κατέχουν καλά τα θέματα της εκπαίδευσης και είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν θετικά στην  αναμόρφωση της.

Το πόσο επαρκής θα είναι αυτή η αλλαγή κλίματος τόσο για την εφαρμογή και συντήρηση των ψηφισθεισών αλλαγών όσο και την εισαγωγή νέων θα φανεί την επόμενη σχολική χρονιά, όταν θα εφαρμόσουν την πολιτική τους οι νέες ηγεσίες των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων. Υπάρχουν ήδη πολλές ενδείξεις (επανειλημμένες προειδοποιητικές δηλώσεις για λήψη μέτρων σε περίπτωση μη αποδοχής των αιτημάτων τους από το ΥΠΠ) ότι η πολιτική τους έναντι του Υπουργείου και των εκπαιδευτικών αλλαγών θα σκληρύνει την επόμενη χρονιά. Αυτό ήταν άλλωστε αναμενόμενο από τα αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου Μαΐου για τους καθηγητές και Ιουνίου για τους δασκάλους. Με βάση βέβαια την παρούσα σύνθεση της Βουλής και τον ισχύοντα στο παρόν στάδιο συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων δεν υπάρχει πιθανότητα ανατροπής των νόμων ή των κανονισμών που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα επόμενα λίγα χρόνια. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είναι δυνατό ωστόσο να θελήσουν να πιέσουν για μια τέτοια ανατροπή. Η  επόμενη εκπαιδευτική χρονιά θα είναι επομένως πολιτικά και εκπαιδευτικά  πολύ ενδιαφέρουσα , ιδιαίτερα αν η παρατηρηθείσα θετική αλλαγή στο κοινωνικό και πολιτικό κλίμα συνεχισθεί και εμπεδωθεί.

*Πρώην Αναπληρωτής Πανεπιστημίου Κύπρου 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016