KESJULY18

2017-07-02 10:36:56
Η αποτελεσματική διδασκαλία Μαθηματικών στον κατάλογο προτεραιοτήτων της Ευρ. Μαθηματικής Εταιρείας

Η αποτελεσματική διδασκαλία Μαθηματικών στον κατάλογο προτεραιοτήτων της Ευρ. Μαθηματικής Εταιρείας


O Μαθηματικός Δρ Γρηγόρης Μακρίδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Μαθηματικής Εταιρείας Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Επιτροπής Παιδείας της Ευρωπαϊκής Μαθηματικής Εταιρείας (2017-2020) που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Humboldt στο Βερολίνο στις 31 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2017.

Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε ως προτεραιότητα για μελέτη η Επιτροπή Παιδείας συμπεριλαμβάνονται θέματα που αφορούν την μελέτη και προώθηση της Μαθηματικής Παιδείας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και επικέντρωση σε θέματα αποτελεσματικής διδασκαλίας του μαθήματος των Μαθηματικών στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για αυτό το σκοπό η Επιτροπή θα ετοιμάσει ειδική μελέτη και έκθεση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τα κρίσιμα προβλήματα στη διδασκαλία των Μαθηματικών και θα προτείνει προτεραιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η Επιτροπή έχει, από ολοκληρωμένες εκθέσεις, κατάλογο θεμάτων τα οποία χρίζουν μελέτης και ανάπτυξης και έθεσε ως επόμενη δράση την εμπλοκή της σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα για να μπορέσει να μελετήσει θέματα που ενδιαφέρουν τα μέλη της και φυσικά όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης. Ένα από αυτά αφορά σε θέματα υποστήριξης ταλαντούχων στα Μαθηματικά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το οποίο θα ετοιμαστεί πρόταση την οποία ανάλαβε να συντονίσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας. Άλλα θέματα αφορούν στην ομαλή μετάβαση των μαθητών από την Μέση προς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τη διδασκαλία των Μαθηματικών στα πανεπιστήμια, την έρευνα στην Μαθηματική Παιδεία, Επιμόρφωση και δια βίου εκπαίδευση των Εκπαιδευτικών, Καλοκαιρινά Μαθηματικά Σχολεία και υποστήριξη της διάχυσης ερευνητικών και άλλων αποτελεσμάτων για την μάθηση και διδασκαλία των Μαθηματικών μέσω του ηλεκτρονικού δελτίου ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Μαθηματικής Εταιρείας αλλά και μέσω σχετικών συνεδρίων που μπορεί να προσκληθεί η Επιτροπή Παιδείας της Ευρωπαϊκής Μαθηματικής Εταιρείας.

Στην φωτογραφία φαίνονται μέλη της Επιτροπής. Στην επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι από Γερμανία, Φιλανδία, ΗΒ, Σουηδία, Κύπρο, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισραήλ, Ρωσία, Δανία, Καναδά.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο εντός του 2018.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Χριστοδούλα Κολιανδρή
Mon July 03, 2017, 09:02:03
Τα μαθηματικά είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που έχει κάποιος στη σχολική του περίοδο. Μάλιστα υπάρχει μέσα αριθμητική, γραφή και ανάγνση τα βασικά στοιχεία που μαθαίνουν στα προσχολικά χρόνια. Τα μαθηματικά είναι η βάση για πολλές επιστήμες και μάλιστα απόφοιτοι σπουδών μαθηματικών βρίσκουν εργασία σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς και κλάδους και όχι μόνο στα εκπαιδευτικά δρώμενα, σε τράπεζες, εταιρείες, γραφεία, λογιστικά και ελεγκτικά γραφεία και εταιρείες, ενώ παράλληλα τα μαθηματικά εμπεριέχονται ως γενικές γνώσεις και ασκήσεις λογισμού σε εξετάσεις για τράπεζες και κυβερνητικές ή άλλες επαγγελματικές εξετάσεις.

Αν και δε μου αρέσανε τα μαθηματικά στο σχολείο, συνειδητοποιώ ότι τα χρησιμοποιούμε καθημερινά ακόμη και μέσα στα χρώματα και τους απλούς υπολογισμούς, την αριθμητική τουλάχιστον και τα στοιχειώδη μαθηματικά και αρίθμηση. Είμαι νηπιαγωγός και μαθαίνουμε στα παιδάκια μαθηματικά - αριθμητική βέβαια και μέσα σε σεμινάρια και σπουδαστικές ενότητες θεμάτων, υπάρχει η εφαρμογή των μαθηματικών σε απλό επίπεδο προσιτό προς τα παιδάκια ηλικίας τριών με έξη χρόνων.

Γι' αυτό τα όσα αναφέρνται και δη με τις επαφές σε άλλες χώρες και ειδικά σε αυτές που αναφέρθηκαν που είναι γνωστές για την εκπαιδευτική τους παράδοση αλλά και γενικότερα για το μορφωτικό επίπεδο σε πανεπιστημιακές βάσεις είναι θετικό γιατί ωθεί τοιουτοτρόπως τις γνώσεις σε ένα πιο ευρύ θέμα και μια χροιά διεθνή με ευρωπαϊκό αέρα σε κυπριακά δεδομένα, προσαρμόσιμα στις ανάγκες των Κυπρίων μαθητών, λιλλιπούτειων στη δική μου διδακτική περίπτωση.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016