KESJULY18

2017-06-29 17:01:29
Το δικαίωμα των παιδιών στην ενημέρωση

Το δικαίωμα των παιδιών στην ενημέρωση


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ*

Με ανακοίνωση του που αναρτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2017 στο Paideia-News ο Σύνδεσμος Καθηγητών ΣΕΑ απαντά σε μια επιστολή που στάλθηκε από τον Σύνδεσμο Γονέων της Περιφερειακής Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αμμοχώστου-Αυγόρου και όχι Τεχνικής Σχολής Αυγόρου, όπως λανθασμένα αναφέρεται στο δημοσίευμα προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωση είναι εμφανής η νευρικότητα που διακατέχει τον Σύνδεσμο Καθηγητών ΣΕΑ, άγνωστο γιατί, διότι παρορμητικά εμπλέκονται διάφορα θέματα τα οποία καμιά σχέση δεν έχουν με την επιστολή του Σ.Γ. της Σχολής. Όταν γίνεται προσπάθεια ανάλυσης των δεδομένων της Παιδείας, σε σοβαρά θέματα όπως την ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης αλλά κυρίως της αγωγής που πρέπει να προσφέρεται και της κοινωνικότητας του εφήβου, δεν πρέπει να εμπλέκονται συναισθηματικές φορτίσεις, αλλά ούτε και αιχμές κατά ατόμων, αφού δεν προηγήθηκε η οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη των πραγματικών δεδομένων. Θα μπορούσε πολύ εύκολα η ΥΣΕΑ, φτάνοντας κοντά της η επιστολή ή οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες, νηφάλια να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες, ώστε να έχει σωστή πληροφόρηση και τότε να εκδώσει την ανακοίνωσή της. Ακόμα και εκεί όπου υπήρχαν ασάφειες όσον αφορά στην Τ.Ε., που υπάρχουν, η ΣΕΑ καθηκόντως έπρεπε να απευθυνθεί στη ΔΜΤΕΕ, και να την «πιέσει» με ένα και μοναδικό στόχο, την παροχή βοήθειας προς τα παιδιά λόγω ακριβώς της αγωνίας τους γι’ αυτά. Καθηκόντως, επίσης, θα έπρεπε να διερευνήσει και την πιθανότητα πλημμελούς ή και ανεπαρκούς εκτέλεσης των καθηκόντων κάποιων μελών της.  Ο συγγραφέας Χάϊμ Τζίνοτ στο βιβλίο του «Μεταξύ γονέων και εφήβων» αναφέρει: «Ένα παιδί έχει δικαίωμα να παίρνει υγιή μηνύματα από τους ενήλικους. Ο τρόπος που οι γονείς και οι δάσκαλοι μιλούν στα παιδιά θα τα βοηθήσει να καταλάβουν πώς πρέπει να νιώθουν. Τα λόγια τους επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση και αυταξία του παιδιού. Οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να εξαλείψουν τον παραλογισμό που είναι τόσο ύπουλα κρυμμένος μέσα στην καθημερινή τους ομιλία». Αυτό λέγεται επαγγελματισμός και αγάπη προς το λειτούργημα, αφού ο ρόλος και προορισμός της ΣΕΑ, όπως σωστά αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι «η παροχή αντικειμενικής ενημέρωσης προς τους/τις μαθητές/τριες και όχι η προώθηση οποιωνδήποτε άλλων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων», κάτι που φαίνεται δεν έγινε. Εύλογα, λοιπόν, δημιουργούνται υποψίες για τα πραγματικά κίνητρα της ανακοίνωσης του Συνδέσμου Καθηγητών ΣΕΑ. Αντιπαρέρχομαι το γεγονός των υπονοουμένων ότι πίσω από την επιστολή του Σ.Γ. πιθανόν να κρύβεται η διεύθυνση του σχολείου, κάτι που είναι εντελώς αναληθές.

Στην ουσία, δεν τιμούν καθόλου το/τους συντάκτη/κτες της ανακοίνωσης τα υπονοούμενα ή και κατηγορίες προς το πρόσωπο του Διευθυντή και της Διεύθυνσης της Περιφερειακής Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αμμοχώστου-Αυγόρου, αφήνοντας αιχμές για την ορθή εκτέλεση της εργασίας τους με αποτέλεσμα να μειώνονται οι αριθμοί των μαθητών του σχολείου τους. Ποιο άλλο συμπέρασμα εξάγεται, όταν αναφέρεται ως πρώτος λόγος η αλλαγή των διευθύνσεων των δύο Τεχνικών Σχολών της επαρχίας Αμμοχώστου; Η μια επαρκής και δυναμική και η άλλη ανεπαρκής και αδύνατη να δημιουργήσει προϋποθέσεις εγγραφής μαθητών στη Σχολή. Ακόμα και αν είναι έτσι, από ποιες πηγές αντλείται η πληροφόρηση, ώστε να εξάγεται τέτοιο συμπέρασμα, αλλά και με ποια ηθική και επαγγελματική δεοντολογία χαρακτηρίζετε τις διευθύνσεις των σχολείων; Με τέτοιου είδους ανακοινώσεις αδικείτε πρώτα και πάνω από όλα το επίπεδο του δικού σας επαγγελματισμού.  

Οι νουθεσίες και προτροπές για συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των δύο Τεχνικών Σχολών, άλλο ατόπημα στην ανακοίνωση, είναι εκ του πονηρού. Μεταξύ των διευθύνσεων των δύο σχολείων υπήρχε και υπάρχει άριστη συνεργασία. Εκτός και αν εσείς έχετε διαφορετική πληροφόρηση ή αν έχετε μιλήσει με διευθύνσεις άλλων σχολείων.

Συμπληρωματικά, οι όποιες ενέργειες, πράξεις και παραλήψεις, κατά την άποψή σας, του Σ.Γ. της Σχολής μας, αφορούν μόνο τον Σ.Γ. και κανένα άλλο. Εμείς όμως και το τονίζω ακόμα μια φορά ως μπροστάρηδες παιδαγωγοί είμαστε υποχρεωμένοι να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια διαλόγου. Παρορμητισμός και παιδαγωγική δε συνάδουν.

*Διευθυντής  Περιφερειακής Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής

Αμμοχώστου-Αυγόρου

Υ.Γ. 1. Η πλειοψηφία των Συμβούλων που εργάζονται στα δημόσια σχολεία επιτελούν σοβαρότατο έργο και αγωνιούν πραγματικά για τα παιδιά. Ποσώς και δεν αναφέρομαι σε αυτούς.

Υ.Γ. 2. Σκεφτήκατε ποτέ ως Σύνδεσμος καθηγητών ΣΕΑ, ως πρώτο σοβαρό βήμα, μια ανεξάρτητη ΣΕΑ απαλλαγμένη από τα όποια βαρίδια της προκατάληψης;


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016