KESJULY18

2017-05-19 10:29:53
Το σύγχρονο κοινωνικό και πολιτικό πορτραίτο της Κυπριακής κοινωνίας

Το σύγχρονο κοινωνικό και πολιτικό πορτραίτο της Κυπριακής κοινωνίας


Επίκαιρη εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας «Προμηθέας» και τη Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Η διαδικασία εξόδου από το λαβύρινθο της κρίσης δεν πρέπει να αφεθεί εξολοκλήρου στις πολιτικές δυνάμεις, αλλά  χρειάζεται να στηριχθεί και στη συμβολή των κοινωνικών δυνάμεων και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Μια κρίση μπορεί να αιφνιδιάζει και να είναι δυσάρεστη, μπορεί όμως να είναι και μια ευκαιρία για θετικά αποτελέσματα και ευκαιρίες. Οι επιπτώσεις της κρίσης του 2013 στη δημοκρατία, ήταν σοβαρές.

Αυτά και πολλά άλλα υποδείχθηκαν στη διάρκεια εξαιρετικά ενδιαφέρουσας εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με θέμα: «Το σύγχρονο κοινωνικό και πολιτικό πορτραίτο  της Κυπριακής κοινωνίας», που διοργάνωσαν  το Ινστιτούτο Ερευνών ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας  και η Διπλωματική Ακαδημία  του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με τη συμμετοχή πολιτικών, διπλωματών, ακαδημαϊκών, φοιτητών, δημοσιογράφων και πλήθος κόσμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, στην πρώτη κύρια ομιλία  της εκδήλωσης, προσδιόρισε  την έννοια της κρίσης, μιλώντας για «απότομη όξυνση ενός προβλήματος», με συνέπειες  στην κοινωνία, ενώ τόνισε πως οι κρίσεις  στην Κύπρο επηρεάζουν αναπόφευκτα και το εθνικό ζήτημα. Παρόλα αυτά υπέδειξε πως μια κρίση μπορεί να δώσει ευκαιρία για θετικές λύσεις.

Πρόσθεσε «πως είναι καλό να μάθουμε να συνομιλούμε, ενώ δεν είναι κακό το να διαφωνούμε».

Ο Δρ. Κωνσταντίνος  Φελλάς, Καθηγητής, Αντιπρύτανης  Έρευνας και Ακαδημαϊκού Προσωπικού, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε σε μια ευτέλεια «που μας κυκλώνει με αποτέλεσμα να βιώνουμε μια μορφή ακρωτηριασμού της προσωπικής μας ταυτότητας,  και αυτοκατάργησης οτιδήποτε δημιουργικού».

«Ζούμε σε περίοδο μεγάλων αλλαγών, με βίαιη προσαρμογή σε νέες δομές. Είναι ενθαρρυντικό, που οι περισσότερες εισηγήσεις, γίνονται από νέους στην ηλικία επιστήμονες», επισήμανε στον χαιρετισμό του ο ΓιαννάκηςΚολοκασίδης, Πρόεδρος του ΔΣ στο Ινστιτούτο Ερευνών ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, ευχαριστώντας το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την  συνεργασία στη διοργάνωση  της ημερίδας.

Ο Γιάννος Κατσουρίδης, του Πανεπιστημίου Κύπρου και  του Ινστιτούτου ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, θεωρεί ότι τα όσα έγιναν από το 2013 και ύστερα ήταν τόσο πολλά και καταιγιστικά, που συνέβαλαν στην εκκόλαψη  κοινωνικών και πολιτικών μετασχηματισμών. Αναφέρθηκε στις δυσμενείς επιπτώσεις  του εξευρωπαϊσμού και των πολλαπλών απογοητεύσεων των τελευταίων χρόνων και κατέδειξε τους δύο μεγάλους κινδύνους: το λαϊκισμό και τον τεχνοκρατισμό.

Στις τρείς συνολικά  Συνόδους της εκδήλωσης μίλησαν επίσης  μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Αδαμίδης, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας («Το ‘μέρισμα ειρήνης’ στη μετά το 2013 περίοδο»), ο Νίκος Μούδουρος, Μεταδιδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου («Η αναπαραγωγή της κυπριακής αντιπολίτευσης στο ανολοκλήρωτο καθεστώς εξαίρεσης»), οι Οδυσσέας Χρίστου, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ΧριστίναΙωάννου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας («Οι αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο και οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις») ο ΚώσταςΧριστοδουλίδης, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Alexander και Υποψήφιος Διδάκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο («Κατανοώντας  τις σύγχρονες δομικές σχέσεις μεταξύ περιφέρειας και πυρήνα  στην Ευρωπαϊκή Ένωση: η περίπτωση της Κύπρου»), οι Νίκος Τριμικλινιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Σοφία Σταύρου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του  Πανεπιστημίου Κύπρου, Δημήτρης Τριμιθιώτης, του Πανεπιστημίου Κύπρου (« Η νεανική μετανάστευση  στην Κύπρο στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης: ένα ενιαίο επεξηγηματικό πλαίσιο»), ενώ στην καταληκτική ομιλία της ημερίδας, ο Γιώργος ΤσιάκαλοςΚαθηγητής Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε  στην «Ηθική της αγοράς: από τον πόλεμο κατά των φτωχών και των προσφύγων στην αυτοκαταστροφή της Ευρώπης».

Στο τέλος της κάθε Συνόδου, πραγματοποιείτο  συζήτηση με το κοινό.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718