KESJULY18

2017-05-11 13:29:37
Αυτή τη φορά όλοι οι νέοι κάνουμε τη διαφορά

Αυτή τη φορά όλοι οι νέοι κάνουμε τη διαφορά


ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΖΑΟΥΡΑ*

Αναμφισβήτητα όλοι οι εργασιακοί κλάδοι ζουν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα μετά την οικονομική κρίση. Έναν εργασιακό μεσαίωνα που ίσως ήταν και προσχεδιασμένος μιας και αυτός βολεύει κάποιους. Εξού και ο συνδικαλισμός υποβαθμίστηκε σχεδόν σε όλους τους τομείς. Ως εκ τούτου, στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον δημιουργήθηκαν ομάδες και υποομάδες με διαφορετικές ανάγκες και συμφέροντα, δημιουργώντας μερικές φορές και συγκρούσεις μεταξύ των εργαζομένων. Οι αλληλοσυγκρούσεις μεταξύ των εργαζομένων αναμφίβολα ευνοούν τους κυβερνώντες και τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, καθώς αποδυναμώνονται οι εργαζόμενοι, δεν αντιδρούν και αποδέχονται ό,τι τους σερβίρουν.

Αυτό έχει γίνει και στην εκπαίδευση. Δημιουργήθηκαν πολλές κατηγορίες εκπαιδευτικών που καλούνται να συνυπάρξουν στο ίδιο περιβάλλον με διαφορετικούς όρους εργασίας, υποχρεώσεις και συμφέροντα. Δάσκαλοι, μόνιμοι, συμβασιούχοι, αντικαταστάτες, δάσκαλοι με αγορά υπηρεσιών, νηπιαγωγοί και ειδικοί εκπαιδευτικοί είναι οι υποομάδες που ανήκουν στην ΠΟΕΔ. Η συντεχνία καλείται να προστατεύσει τους εργαζομένους και ιδιαίτερα τους νέους που δέχονται τα περισσότερα πυρά, χωρίς όμως να δυσαρεστήσει και τις άλλες υποομάδες που ίσως δεν επηρεάζονται, προς το παρόν τουλάχιστον. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που επιδέχεται η συντεχνία τα τελευταία χρόνια και που θα είναι πιο έντονη τα επόμενα.

Ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η ΠΟΕΔ ως μια ισχυρή συντεχνία είναι να μπορέσει να πείσει, να ενώσει τα μέλη της, να τα ενημερώσει για τα συνεχόμενα πυρά που δεχόμαστε, δυσχεραίνοντας την εργασία όλων των εκπαιδευτικών που παλεύουν καθημερινά με τις αμέτρητες προκλήσεις που παρουσιάζονται.

Δυστυχώς, σε αυτό τον τομέα απέτυχε η ΠΟΕΔ την προηγούμενη τριετία. Το μεγάλο πλεονέκτημα της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών έναντι των άλλων κινήσεων είναι ότι ενημέρωσε και έπεισε τα μέλη της ότι πρέπει να αγωνίζονται όλοι για όλους και δε φοβάται να υπερασπιστεί τους μεν, γιατί θα χάσει τους δε. Εξάλλου η προσπάθεια υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας και του εργασιακού καθεστώτος μας είναι εμφανέστατη και θα ‘ρθει η στιγμή που θα θιχτούν τα συμφέροντα όλων των ομάδων.

Επιπρόσθετα, είτε μας αρέσει είτε όχι, η χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής γίνεται από τους κομματικούς φορείς αυτού του τόπου, για αυτό και πρέπει να μπορούμε να τους ενημερώνουμε και να τους επηρεάζουμε. Η Προοδευτική έδειξε επάξια ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα μέλη της και ασκεί καθοριστικό ρόλο στην εκπαιδευτική πολιτική καθώς όταν πλήττονται τα συμφέροντα των μελών της, επεμβαίνει, ασκεί κριτική και προτείνει λύσεις στη βουλή και τη κυβέρνηση. Σκοπός της είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των επηρεαζόμενων μελών της είτε το κόμμα που υποστηρίζει βρίσκεται στη κυβέρνηση είτε όχι.Χαρακτηριστικά στο ΔΣ της ΠΟΕΔ στις15.09.2016 για το θέμα του διορισμού Αντικαταστατών αντί Συμβασιούχων για μόνιμες ανάγκες η Προοδευτική εισηγήθηκε δυναμικά μέτρα. Ολοήμερη απεργία ως πρώτο απεργιακό μέτρο στις 21/9/16για Διορισμό Αντικαταστατών αντί Συμβασιούχων για μόνιμες ανάγκες, κάτι που οι άλλες κινήσεις απέρριψαν. Η πρόταση επαναφέρθηκε στις 29/09/2016  και στις 13.10.2016  και πάλι απορρίφθηκε. Ακόμη και η πρόταση της Προοδευτικής για τη μη αναβολή των μονόωρων στάσεων εργασίας για τον διορισμό Αντικαταστατών αντί Συμβασιούχων για μόνιμες ανάγκες πάλι μειοψήφησε.

Στην επόμενη τριετία ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει πολλά. Χρειάζεται όμως να έχει μια δυνατή, ενωμένη ΠΟΕΔ που να μπορεί να αντεπεξέλθει. Ας αλλάξουμε τα κατεστημένα της ΠΟΕΔ. Αυτή τη φορά ας κάνουμε τη διαφορά. Ας κτίσουμε μία πιο ισχυρή συντεχνία.

Αντικαταστάτρια Δασκάλα

Υποψήφια Γενική Αντιπρόσωπος Προοδευτικής - Συνεργαζόμενοι


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016