KESJULY18

2017-05-06 10:23:14
Οι πρόχειροι πειραματισμοί του ΥΠΠ

Οι πρόχειροι πειραματισμοί του ΥΠΠ


ΤΗΣ ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ*

Για μια ακόμη φορά, βρισκόμαστε απέναντι σε πρόχειρες αποφάσεις και πειραματισμούς του ΥΠΠ, οι οποίοι κάθε άλλο παρά στηρίζονται σε επιστημονικό υπόβαθρο ενώ δημιουργούν σύγχυση και αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς και στο ρόλο που καλούνται αυτοί να παίξουν σε ένα από τα κρισιμότερα χρονικά σημεία της σχολικής χρονιάς, την εξεταστική περίοδο.

Δεν εξηγείται διαφορετικά η εγκύκλιος με αρ. Φακ. 7.12.09/3 με θέμα: ΠρόγραμμαΕνισχυτικής –Υποστηρικτικής Διδασκαλίας για τους ανεξεταστέους μαθητές. Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο, αναφέρεται η χρονική περίοδος (9/6/2017-21/6/2017)του προγράμματος: δύο περίοδοι διδασκαλίας του κάθε μαθήματος ημερησίως, για τα εξεταζόμενα (18 περίοδοι) και μια περίοδος ημερησίως για τα μη εξεταζόμενα (9 περίοδοι).

Φαίνονται ξεκάθαρα οι στοχευόμενες ενέργειες του ΥΠΠ στην κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών. Στους μεν, που ως εκπαιδευτικοί εξεταζόμενων μαθημάτων θα επιφορτώνονται με επιπλέον ώρες καικαθήκοντα διδασκαλίας, δημιουργίας και διόρθωσηςεξεταστικών δοκιμίων και στους δε, που θα ξεκινούν ανεπίσημα τις διακοπές τους με τη λήξη του τετραμήνου. Τι και αν η εγκύκλιος αναφέρει πως οι εκπαιδευτικοί των εξεταζόμενων μαθητών μπορούν να αποφορτωθούν από άλλες εργασίες; Αν η διεύθυνση του σχολείου αποφασίσειπως αυτό είναι ανέφικτο (που σχεδόν πάντα αυτό συμβαίνει λόγω των πιέσεων που δέχεται εντός του σχολικού χώρου), κάποιοιθα πρέπει να δουλέψουν λιγότεροκαι κάποιοι πολύ περισσότερο.  Με καλή θέληση και συνεργασία όλα είναι εφικτά. Όταν όμως επηρεάζονταισυγκεκριμένα συμφέροντα,η ισότητα στο χώρο εργασίας καταργείται με το «ανέφικτο» και δυστυχώς πολλούς εκπαιδευτικούς τους περιμένει ένας δύσκολος Ιούνιος.

Στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης είναιεπίσης φανερή η απουσία των ειδικών σεπαιδαγωγικά θέματα. Αν ένας μαθητής δεν κατάφερε να κατακτήσει τις βασικές πυρηνικές γνώσεις ενός μαθήματοςκαθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, δεν θα καταφέρεινα τις κατακτήσει εύκολα σε ένα πιεστικό καθημερινό πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας, για πολλούς λόγους. Οι πιο σημαντικοί κατά την άποψή μου είναι:

 α)Η ενισχυτική διδασκαλία παρέχεται σε μορφή που συγκρούεται με τις βασικές θεωρίες μάθησης (αφού η μικρή συνεχής χρονική διάρκεια δεν δίνει περιθώριο σε κανένανα αναπτύξει τις δεξιότητες του. Γενικά ένα τέτοιο μοντέλο ενισχυτικής διδασκαλίαςκαταργεί ανακαλυπτικά, συνεργατικά και αλληλοδραστικά μοντέλα μάθησης (Tomlinson, 2010)

 β) Συνήθως σεμαθητές με μαθησιακά προβλήματα συντρέχουνκαι προβλήματα συμπεριφοράς. Δυστυχώς εκτός από το γνωστό ΔΕΠΥ και κάποιες αναπτυξιακές διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, δεν μπορούν να ανιχνευθούν,λόγω έλλειψης προγραμμάτων, σύνδρομα και διαταραχέςτης προεφηβείας και εφηβείας.Έτσι, μη ανιχνεύσιμες διαταραχές μεταφράζονται σε αδιαφορία,παραβατικότητα και συνδέονται άμεσα με τη χαμηλή επίδοση (Wing, 2000). Ακόμα και αν ένας μαθητής είναι αδύνατος αλλά συνεργάσιμος και ήσυχος δύσκολα θα μπορεί να διδαχθεί αποτελεσματικά σε έναπεριβάλλον που περιέχει μαθητές με το πιο πάνω προφίλ.(15 μαθητές είναιο μέγιστος αριθμός ανά τάξη).

γ)Αν μαθητήςμείνει ανεξεταστέος σε 4 εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι αναγκασμένος να φοιτά 8 ώρες ημερησίως (άρα δεν μπορεί να παρακολουθήσει ενισχυτική διδασκαλία σε μη εξεταζόμενο μάθημα). Επιπρόσθετα για ένα ανεξεταστέο μαθητή που καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς τα 45 λεπτά  του μαθήματος φυσικής  ή μαθηματικών ήταν πολλά και κουραστικά, τα 160 λεπτά μαθηματικών και φυσικής την ίδια μέρα θα είναι τρομακτικά.

δ)Οι ψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία και μη κλιματιζόμενες αίθουσες διδασκαλίας αποτελούν αρνητικό παράγοντα μάθησης.

Με όσα έχουν προαναφερθεί, εισήγηση αρκετών συναδέλφων είναι να μην μείνει κανένας μαθητής ανεξεταστέος. Αναρωτιέμαι αν αυτός είναι ο σκοπός του Υπουργείου. Η κατάργηση των ανεξεταστέων θα αναβαθμίσει την εκπαίδευση; Όχι βέβαια! Δεν έχουμε καθαρό σπίτι με το να κρύβουμε τα σκουπίδια μας κάτω από το χαλί. Εξάλλου στις εξετάσεις TIMMS, PISA και στις έρευνες της Διεθνούς Τράπεζας φαίνεται κάθε φορά η εικόνα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η βελτίωση της παιδείας δεν μπορεί να στηρίζεται σε σπασμωδικές και ξαφνικές αποφάσειςτης κορυφής (ΥΠΠ) αλλά σε ενέργειες που αποδέχεται και στηρίζει ηβάση (εκπαιδευτικοί).

Αναφορές

Tomlinson, C. (2010). Διαφοροποίηση της εργασίας στην αίθουσα διδασκαλίας. Αθήνα: Γρηγόρη.

Wing, L. (2000). Το αυτιστικό φάσμα: Ένας οδηγός για γονείς και επαγγελματίες για διάγνωση. Αθήνα:

Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων.

*Αντιπρόεδρος Επαρχιακής ΟΕΛΜΕΚ Λεμεσού (ΔΗΚΙ)


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718