KESJULY18

2017-04-27 12:36:38
Παρουσίαση εκπαιδευτικής δράσης «ΑΥΑ» από το Δημοτικό Αγίων Αναργύρων «Μιχ. Κακογιάννης» στη Ρόδο

Παρουσίαση εκπαιδευτικής δράσης «ΑΥΑ» από το Δημοτικό Αγίων Αναργύρων «Μιχ. Κακογιάννης» στη Ρόδο


Μαζί με το Τμήμα Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Το Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων «Μιχάλης Κακογιάννης» και το Τμήμα Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του τριήμερου συνεδρίου Έρχομαι ξένη, ερχόμαστε «ξένοι»…Συναντήσεις ανθρώπων που οργανώθηκε από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, το τριήμερο 31Μαρτίου, 1&2 Απριλίου 2017.

Το συνέδριο εστίαζεστην ανθρωπιστική κρίση ως απότοκο της έκρηξης της οικονομικής κρίσης και της πρόσφατης προσφυγικής τραγωδίας στην Ευρώπη καιαποτύπωσε με γλαφυρό τρόπο την κοινωνική πραγματικότητα της πολύμορφης απανθρωποποίησης της εποχής προτείνοντας τρόπους και λόγους συνάντησης και συνύπαρξης με το «άλλο», το διαφορετικό, το ξένο.

Η εισήγησητου Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου που παρουσιάστηκε στο συνέδριοήταντο έργο AYA που αφορά τησυνεργατική δημιουργική συγγραφή ενός βιβλίου, τηνπαραγωγή μιας ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων και την κατασκευή μιας ιστοσελίδας, με θέμα τη ζωή ενός μικρού παιδιού-πρόσφυγα και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Αντιπροσωπείας στην Κύπρο τηςΎπατης Αρμοστείας των ΗνωμένωνΕθνώνγια τους Πρόσφυγες, με τη συνεργασία των Τμημάτων  Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύουκαι Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνώντου Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το βιβλίο, που αποτελεί τονκύριο κορμό του έργου, αποτελεί μια διεισδυτική ματιά στα βαθύτερα της ψυχής ενός παιδιού που βιώνει την αμείλικτη πραγματικότητα της προσφυγικής τραγωδίας. Η ζωή του συνυφαίνεται μοιραία με τις ζωές άλλων, αποκαλύπτοντας στη διαδρομή ζητήματα όπως το απροσχημάτιστο μίσος και την υφέρπουσα αδιαφορία αλλά καιτην αλληλεγγύη, την ψυχική ανθεκτικότητα και την εσωτερική δύναμη. Η δημιουργική διαδικασία της συνεργατικής γραφής και η συνάντηση των παιδιών με τους καθηγητές και καθηγήτριες του Τμήματος Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στην εικονογράφηση του βιβλίου υπερέβησαν τη διδασκαλία και δημιούργησαν ένα ευρύτερο πλαίσιο μελέτης, προβληματισμού και δράσης.

Το έργο, το οποίο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του σχολείου για την επίτευξη του στόχου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που αφορά την  ευαισθητοποίηση κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και την προώθηση της ισότητας και του σεβασμού, θα παρουσιαστεί δημόσια εντός των προσεχών εβδομάδων. Φιλοδοξία των δημιουργών είναι να αποτελέσει για τους αναγνώστεςτην αφορμή ενός ταξιδιού αυτογνωσίας και προσωπικού επαναπροσδιορισμούπρος ένα πιο καθολικό σύστημα αξιών, με επίκεντρο τον άνθρωπο. 

Μαρία Μιτσήγιωργη

Διευθύνουσα


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718