KESJULY18

2017-04-18 15:13:27
Το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως στο ERASMUS +: Τα Ευρωπαϊκά χρωματιστά μολύβια꞉ Ζωγράφισέ μου Μια Ευρώπη

Το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως στο ERASMUS +: Τα Ευρωπαϊκά χρωματιστά μολύβια꞉ Ζωγράφισέ μου Μια Ευρώπη


 Το σχολείο μας, το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως Λεμεσού, συμμετέχει από τη φετινή σχολική χρονιά,  μαζί με άλλες τέσσερεις χώρες,  σε ένα τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα που προωθείται από  το ERASMUS +  με τίτλο: «Τα Ευρωπαϊκά χρωματιστά μολύβια Ζωγράφισέ μου Μια Ευρώπη».

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο προώθησης του δεύτερου στόχου της φετινής σχολικής χρονιάς, που εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας, ο οποίος στοχεύει στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας ενάντια στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.  Η φιλοσοφία και το περιεχόμενο του προγράμματος αποτελούν απόρροια του προβληματισμού που προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2015, αλλά και των διαπιστώσεων ύπαρξης μιας γενικότερης «ευρωπαϊκής κρίσης», που θέτει υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή ταυτότητα και οργάνωση.

Τα άλλα σχολεία που εμπλέκονται είναι η Ιταλία, η Εσθονία, η Πορτογαλία και η Γαλλία που είναι και το συντονιστικό σχολείο. Ο σκοπός του προγράμματος  είναι μαθητές και καθηγητές να υπερασπιστούμε τις αξίες και το αίσθημα του ανήκειν στην Ευρωπαϊκή Ένωση  και εργαζόμενοι  μαζί θα συνυπάρξουμε σε δραστηριότητες που αποσκοπούν στα πιο κάτω꞉

  • Να αναπτύξουμε μια ποικιλόμορφη εκπαίδευση, για να αγωνιστούμε ενάντια στον απομονωτισμό και τις προκαταλήψεις.
  • Να μοιραστούμε και να βιώσουμε τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας και του σεβασμού.
  • Να εμπλακούμε σε ένα συνεργατικό πρόγραμμα, για να ενισχύσουμε το αίσθημα του ανήκειν στην Ευρώπη με τη θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Λυκείων και μέσω άλλων δραστηριοτήτων όπως για παράδειγμα η συνεργασία με διάφορους φορείς (π.χ. δημοτικές αρχές, μουσεία, σχολές τέχνης, προσωπικότητες) που ευνοεί το άνοιγμα του σχολείου στον κόσμο.

Προωθώντας πολιτιστικές γέφυρες μεταξύ των ευρωπαϊκών περιοχών (Βόρεια Ευρώπη, Μεσογειακή Ευρώπη, Δυτική Ευρώπη) απομακρύνουμε τον απομονωτισμό και ευνοούμε το άνοιγμα προς τους άλλους.

Τέλος, το πρόγραμμα αυτό έχει σκοπό να συμβάλει στη δημιουργία μια Ευρώπης που ενισχύει τις ανθρωπιστικές της αξίες, μιας Ευρώπης μέσα στην οποία οι νέοι μαθητές θα έχουν έναν ρόλο να διαδραματίσουν, μιας Ευρώπης που έχει χρώματα. Γι’ αυτό προγραμματίζονται να γίνουν꞉

  • Μια ζωγραφιά στην οποία θα χρησιμοποιηθεί το ίδιο χρώμα αλλά σε διαφορετικούς τόνους.Στόχος η προβολή των τοπικών και εθνικών μας ριζών που μας διαφοροποιούν, αλλά ταυτόχρονα διαμορφώνουν τις ρίζες της Ευρώπης.
  • Μονοχρωμία Οι αξίες μας φέρνουν κοντά και καθορίζουν την αίσθηση του ανήκειν στην Ευρώπη.
  • Πολυχρωμία Η δέσμευση μας μάς ενώνει꞉ κτίζει την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα. 

Ήδη έχουμε εκλέξει τους εκπροσώπους-μαθητές «βουλευτές» (πέντε στον αριθμό και ένας  αναπληρωματικός). Επιπρόσθετα, η ομάδα έχει ολοκληρώσει το λογότυπο μέσω του οποίου θα προβάλλεται στην πορεία το σχολείο μας.

 Επόμενα βήματά μας αφορούν  στη δημοσιοποίηση του προγράμματος αυτού τόσο στον Σύνδεσμο Γονέων του Σχολείου μας, όσο και στο Δήμο και την ευρύτερη κοινότητα της Λεμεσού.

Άρχισαν και διάφορες κινητικότητες για ανταλλαγή απόψεων. Τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε η πρώτη επίσκεψη (μόνο καθηγητών)στο σχολείο lycéeLouisdeFoix  στη Βασκική  πόλη Bayonne στη Γαλλία για συντονιστικούς λόγους. Η άψογη φιλοξενία των Γάλλων συναδέλφων δεν μπορεί να περιγραφτεί με λόγια.                                     

Ακολούθησε επίσκεψη για πέντε ημέρες τεσσάρων Πορτογάλων μαθητών με ένα καθηγητή τους στη Λεμεσό. Η διαμονή  των παιδιών σε σπίτια μαθητών του σχολείου μας ήταν άψογη  και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις αφού είχαν την τύχη να βρίσκονται στην πόλη μας την εβδομάδα των καρναβαλιών και να τύχουν εξαιρετικής υποδοχής και ξενάγησης από μέρους των παιδιών μας.        

Το πρώτο ταξίδι των δικών μας μαθητών πραγματοποιήθηκε  στις αρχές Μαρτίου όπου πέντε μαθητές συνοδευόμενοι από δύο καθηγήτριες επισκέφθηκαν το σχολείο  Istituto d’Istruzione Superiore G. Luosi -   στην περιοχή Mirandola στην κεντρική Ιταλία.  Και τα δικά μας παιδιά επέστρεψαν ενθουσιασμένα από την παραμονή τους στην Ιταλία.                               

Να σημειώσουμε ότι η κινητικότητα δεν είναι μόνο διασκέδαση και ξενάγηση στις διάφορες χώρες αλλά είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς των μαθητών αλλά και των καθηγητών τους, που με μεγάλο κόπο και σε βάρος του προσωπικού τους χρόνου αλλά και με πολλή χαρά,  διεκπεραιώνουν διάφορες δραστηριότητες για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που ανέλαβε το σχολείο τους. Έτσι σε κάθε επίσκεψη οι μαθητές και οι καθηγητές τους συμμετέχουν στις δραστηριότητες που ετοιμάζει το σχολείο που φιλοξενεί, παρακολουθούν και μαθήματα και ανταλλάζουν απόψεις αναφορικά με τα εκπαιδευτικά  συστήματα μας.

 Μια από τις δραστηριότητες που δοκιμάζουν οι μαθητές μας είναι και το παιγνίδι Το Κυνήγι του Θησαυρού όπου μαθαίνει ο καθένας εκτός από τον πολιτισμό και την ιστορία  της κάθε χώρας και ποια επίδραση είχε στη χώρα αυτή η μετανάστευση ανθρώπων από άλλες χώρες. Επίσης ετοιμάζονται μικρά φιλμάκια όπου το κάθε εμπλεκόμενο σχολείο – χώρα αναλαμβάνει να αναδείξει και μια ή δύο ευρωπαϊκές  αξίες. Εμείς αναλάβαμε να ασχοληθούμε με την αλληλεγγύη και τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως για παράδειγμα το δικαίωμα του να ζήσει κάποιος στην πόλη ή στο χωριό που γεννήθηκε ή που γεννήθηκαν οι πρόγονοί του.

Η επόμενη κινητικότητα θα γίνει στο συντονιστικό σχολείο στη Bayonne στη Γαλλία, όπου ετοιμάζεται ένα τρίωρο συνέδριο στις 9 Μαΐου (Ημέρα της Ευρώπης) σε επίσημη μορφή όπου θα καλεστούν και οι αρχές της πόλης και εκπρόσωποι του τύπου να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα. Θα υπάρξουν εργαστήρια με διαφορετικές θεματικές – η Κύπρος θα συμμετέχει στο εργαστήρι με θέμα꞉ Ισότητα Ανδρών – Γυναικών και σε ένα δεύτερο για την εδαφική ισότητα όπου θα τους δοθεί η ευκαιρία να αναφερθούν στη δυσκολία που έχουμε εμείς να κινούμαστε οπουδήποτε στην πατρίδα μας.

(Εκ μέρους της διευθύντριας μας κυρίας Θεοδούλας Ερωτοκρίτου,

Ναδίνα Θαλασσέτη Β. Διευθύντρια και συντονίστρια του προγράμματος )

Το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως στο ERASMUS +: Τα Ευρωπαϊκά χρωματιστά μολύβια꞉ Ζωγράφισέ μου Μια Ευρώπη

Το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως στο ERASMUS +: Τα Ευρωπαϊκά χρωματιστά μολύβια꞉ Ζωγράφισέ μου Μια Ευρώπη


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718