KESAISTHTIKI18

2015-08-18 11:58:32
O Σύνδεσμος Φυσιογνωστών-Βιολόγων ζητά  άμεση εργαστηριοποίηση της Βιολογίας

O Σύνδεσμος Φυσιογνωστών-Βιολόγων ζητά άμεση εργαστηριοποίηση της Βιολογίας


Mε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φυσιογνωστών-Βιολόγων (ΟΕΛΜΕΚ) ζητά επιτακτικά την άμεση εργαστηριοποίηση της Βιολογίας στο πρότυπο εργαστηριοποίησης των άλλων μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών, Φυσικής και Χημείας.

Αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος:

«Η Βιολογία διατηρεί θέση οδηγού όσον αφορά τις επιστημονικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών με επιτεύγματα που έγιναν κατορθωτά μέσα από εργαστηριακές-πειραματικές παρατηρήσεις. Για τους πιο δύσπιστους, η εργαστηριακή φύση του μαθήματος μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστωθεί, απλά και μόνο ρίχνοντας μια ματιά στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών Βιολογίας, σε διάφορες σχολές, παγκοσμίως.
Δυστυχώς όμως, αυτή η εγγενής εργαστηριακή φύση του μαθήματος καταπατείται βάναυσα και απροκάλυπτα στη μέση εκπαίδευση της Κύπρου του 2015. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι πηγαίνουμε αντίθετα στη φύση του μαθήματος. Το μάθημα της Βιολογίας είναι μάθημα εργαστηριακό και μόνο έτσι μπορεί να προσφέρεται στην εκπαίδευση. Δεν μπορεί ο καθηγητής να μιλά για τη χλωρίδα και να μη βγει έξω με τους μαθητές να τη μελετήσουν, σε ομάδες. Δεν μπορεί να μιλά θεωρητικά για λειτουργίες που γίνονται μέσα στα κύτταρα, ενώ οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να τις μελετούν πειραματικά, βιωματικά. Δεν μπορεί να μιλά για το DNA τη στιγμή που, πολύ εύκολα, με μια σχετικά απλή διαδικασία, οι ίδιοι οι μαθητές μπορούν να το απομονώσουν και να το πάρουν στα χέρια τους. Ποτέ δε θα ξεχάσουν αυτή την εμπειρία. Οι μαθητές ζητούν το πείραμα, καθημερινά, είναι εκείνο που τους ενθουσιάζει στη μάθηση.

Γιατί δεν δίνεται η ευκαιρία στους Βιολόγους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιήσουν τις νέες βιωματικές μεθόδους μάθησης, τις οποίες το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο συνεχώς παροτρύνει να χρησιμοποιούν; Ας εργαστηριοποιηθεί η Βιολογία, έστω και σταδιακά. Ας δούμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη, στην Αμερική, ακόμα και στα ιδιωτικά σχολεία, όπου η Βιολογία ταυτίζεται με το εργαστήριο, με το πείραμα.

Ήρθε ο καιρός να εργαστηριοποιηθεί η Βιολογία! Όχι για συνδικαλιστικούς λόγους, για λόγους ουσιαστικούς. Για τους μαθητές μας. Για μια καλύτερη παιδεία. Ήδη αργήσαμε πολύ γι αυτό.

Η Βιολογία πρέπει επιτέλους να πάρει τη θέση που της αρμόζει και στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου. Ζητούμε επιτακτικά την άμεση και πλήρη εργαστηριοποίηση της Βιολογίας από τη νέα σχολική χρονιά 2015-16.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Το ψήφισμα προωθήθηκε από το σύνδεσμο Βιολόγων μέσω της ιστοσελίδας του συνδέσμου στις 8/8/2015, για να υπενθυμίσει σε όλους τους αρμόδιους ότι η Βιολογία δεν είναι τυχαία το τρίτο μάθημα στις επιλογές των μαθητών στις παγκύπριες εξετάσεις και ότι είναι απαραίτητη η ποιοτική αναβάθμιση του μαθήματος. Άλλωστε, είμαστε σε περίοδο εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και η εργαστηριοποίηση της Βιολογίας επιδρά καταλυτικά στα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως έχει δείξει φυσικά και η αξιολόγηση των πιλοτικών σχολείων, όπου η Βιολογία ήταν εργαστηριοποιημένη.

Η συμμετοχή στο ψήφισμα ήταν άμεση, καθώς μόλις σε 10 ημέρες, ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών και φοιτητών, υπογράφοντας ζητούν άμεσα την εργαστηριοποίηση της Βιολογίας από τη νέα σχολική χρονιά. Μέχρι στιγμής υπέγραψαν 720 άτομα ενώ ο αριθμός των ατόμων που ψηφίζουν αυξάνεται συνεχώς.

Στις 31/8/2015 θα προωθήσουμε τις υπογραφές αυτές στους ακόλουθους: Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, Επιθεώρηση Βιολογίας, ΟΕΛΜΕΚ και Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Καλούμε τους πιο πάνω αποδέκτες του ψηφίσματος, να κατανοήσουν τη σημασία της εργαστηριοποίησης για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, τους μαθητές και κατ΄ επέκταση την κοινωνία μας και ο καθένας από τη θέση του να συμβάλει στην υλοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας.

Από το ΔΣ του Συνδέσμου Βιολόγων Φυσιογνωστών (ΟΕΛΜΕΚ)»


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Αντρια Παρπα
Wed August 19, 2015, 15:46:58
Ας στηριξουμε ολοι την προσπαθεια εργαστηριοποιησης της Βιολογιας, οπως της αρμοζει. Ειναι αδιανοητο μιλωντας με μαθητες να τη χαρακτηριζουν ως θεωρητικο μαθημα... να μιλουμε για συστηματα και να μη μπορουν μεσω εργαστηριων ανατομιας να τα δουν ζωντανα... να φανταζονται το dna σαν κατι εξωγηινο και να μη μπορουν να απομονωσουν το δικο τους μονοι τους! Ας κινητοποιηθουν ιδιαιτερα οι μαθητες και οι γονεις, ειναι για το δικο τους καλο!

Ειρήνη Βλάχου
Wed August 19, 2015, 13:14:04
Μερικές φορές πέφτουμε στην παγίδα να προσπαθούμε να αποδείξουμε κάτι που είναι τελείως φανερό όπως το να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες.
Όλοι όσοι έχουν κάποια σχέση με την εκπαίδευση αναγνωρίζουν και αντιλαμβάνονται ότι η γνώση βιολογίας είναι απαραίτητη σε όλους και όχι μόνο σε εκείνους που θα ακολουθήσουν επιστήμες σχετικά με τη Βιολογία. Το αναγνωρίζουν αλλά η ανάγκη να προωθήσουν άλλους στόχους και συμφέροντα, τους οδηγούν να αρνούνται να παραδεκτούν ότι υπάρχει μια φανερή ανισότητα και αδικία όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς βιολόγους αλλά για τα ίδια τα παιδιά και τον κυπριακό πληθυσμό. Φτάνει να σκεφτούμε ότι ζούμε μέσα σε ένα σάρκινο σώμα που μόνο με τη βιολογία μπορείς να το γνωρίσεις. π.χ. Όλοι οι άνθρωποι πονάνε κάποια στιγμή σε κάποιο μέρος του σώματος. Πώς θα αναγνωρίσεις ποιο όργανο του σώματος πονάς αν δεν ξέρεις ανθρωπολογία; Βοηθά το να δεις σε ένα εργαστήριο το ανθρώπινο σώμα σε πρόπλασμα (μοντέλο) και να μάθεις με πρακτική εργασία τη θέση του κάθε οργάνου. Πώς η Κύπρια γυναίκα θα πεισθεί ότι ο φυσιολογικός τοκετός της προσφέρει πολύ περισσότερα από την καισσαρική τομή; (ποιο από τα δύο έχει τα λιγότερα ρίσκα για επιπλοκή;)Έχουμε καταλήξει σε πάνω από 50% των γεννήσεων με καισσαρική τομή, λες και οι κύπριες γυναίκες έχουν όλες πρόβλημα. Επίσης μόνο το 1/3 των λεχώνων γυναικών θηλάζουν. Είναι αναγκαίο να γίνονται προσπάθειες και αγώνες για να πεισθούν οι υπεύθυνοι να εφαρμόσουν εργαστηριοποίηση βιολογίας στα σχολεία; Αυτό που χρειάζεται είναι να σταματήσουμε να προωθούμε τα 4-5 μαθήματα που έχουν εδραιωθεί τόσα χρόνια. Η ανάγκη για παιδεία δεν είναι μόνο για Ελληνικά Μαθηματικά Φυσική και Αγγλικά. Θα πρέπει να αποφασίζουμε για την παιδεία
σκεφτόμενοι μόνο την παιδεία και όχι κομματικά, συνδικαλιστικά, ατομικά συμφέροντα. Το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Αντρη Γεωργιου
Wed August 19, 2015, 02:30:16
Ειναι καιρος επιτελους για εκσυγχρονισμο της παιδειας μας, στην Κυπρο. Σιγουρα οταν δεν κανεις το μαθημα μονο θεωρητικα, αλλα το διδασκεσαι πρακτικακαι στο εργαστηριο, η μαθηση γινεται πιο ενδιαφερουσα και πιο αποτελσματικη.

Θεράπων Θεράποντος
Tue August 18, 2015, 14:34:50
Εδώ και 10 χρόνια ζητάμε να εργαστηριοποιηθεί το μάθημα της Βιολογίας, όπως γίνεται και στα άλλα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Εδώ και μερικά χρόνια έχει αναβαθμιστεί το αναλυτικό πρόγραμμα της Βιολογίας και έχουν ενσωματωθεί πάρα πολλά πειράματα, τα οποία πρέπει να γίνονται από τους ίδιους τους μαθητές. Αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς εργαστήριο, το πείραμα όμως είναι κάτι το οποίο αγαπούν και ζητούν επίμονα οι μαθητές!

FREDERICK-EX
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
MA/MSc2018
NEAPJUL17
THALIS
microsoft1718
AOSINK
HPJETPRO
CDA2018
PAJULY17
AIGAIA
MOECEE
FORUMMARCH
iky2018
global
OPAPCYPRUS
Middlesex2016