KESAISTHTIKI18

2015-03-18 17:34:16
Σύνδεσμος Καθηγητών Μουσικής προς Καδή: Στέλλουμε ηχηρό μήνυμα για την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια

Σύνδεσμος Καθηγητών Μουσικής προς Καδή: Στέλλουμε ηχηρό μήνυμα για την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια


Ο Σύνδεσμος Καθηγητών Μουσικής απέστειλε στον υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή την ακόλουθη επιστολή: 

«Πώς, τελικά, επιθυμούμε να είναι οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί πολίτες του τόπου μας;

Αυτό  το καίριο ερώτημα περί της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας που διέπει τις αλλαγές θέλει να σας απευθύνει ο Σύνδεσμος Καθηγητών Μουσικής σε συνάρτηση με τα  όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό αναφορικά με το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα στη Μέση Εκπαίδευση. 

Έντιμε κύριε Υπουργέ,

Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις και τους διάφορους ψίθυρους που ακούγονται σχετικά με ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση ο Σύνδεσμος Καθηγητών Μουσικής νιώθει την ανάγκη να σας απευθύνει ανοιχτή επιστολή  με κύρια επιδίωξη να προλάβει τυχόν αποφάσεις με κόστος όχι μόνο στη συναισθηματική, πνευματική, πολιτισμική και ανάπτυξη των μαθητών και των μαθητριών αλλά και στο γνωστικό πεδίο.

Οι συζητήσεις που γίνονται μέχρι σήμερα, και που βασίζονται σε  διάφορες   πληροφορίες που διαρρέουν στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να έχουν τεθεί υπόψη μας επίσημα η φιλοσοφία των αλλαγών που επιχειρούνται για το μάθημα της μουσικής, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα ως προς το που κατευθύνονται αυτές οι αλλαγές. Ο καθημερινός βομβαρδισμός με πιθανά σχέδια αλλαγής της διδασκαλίας του μαθήματος χωρίς την ουσιαστική εισφορά της  επιστημονικά εμπεριστατωμένης μας άποψης, έχει ως αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί Μουσικής να νιώθουν απογοήτευση και παραμερισμό, μια και η πιθανή υποβάθμιση του μαθήματος τους γίνεται χωρίς την ουσιαστική γνώμη τους περί των  μουσικοπαιδαγωγικών.

Το ερώτημα είναι το εξής. Τι αλλάζει στο γυμνάσιο, τι αλλάζει στο λύκειο και βάση ποιάς φιλοσοφίας γίνεται αυτό. Πως θα μπορούν όλοι οι μαθητές να έχουν ουσιαστική πρόσβαση στην εκμάθηση της μουσικής, ενός από τους επτά δείκτες ευφυΐας κατά τον καθηγητή του Harvard, Howard Gardner, και ενός εκ των τεσσάρων κυρίων μαθημάτων της Ακαδημίας του Πλάτωνα.

Το ενδεχόμενο δημιουργίας "Καλλιτεχνικού Σχολείου" το οποίο θα είναι από την Α' Γυμνασίου μέχρι την Γ' Λυκείου δεν μας βρίσκει ικανοποιημένους γιατί δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αντίβαρο με την οποιαδήποτε μείωση διδακτικών ωρών της Μουσικής στο σύνολο των μαθητών παγκύπρια.

Το όφελος που θα έχουν οι είκοσι μαθητές που θα απαρτίζουν την κάθε χρονιά του καλλιτεχνικού σχολείου δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με την εξάλειψη της δυνατότητας εκμάθησης της μουσικής στις υπόλοιπες δεκάδες χιλιάδων μαθητών. Αυτή η περίπτωση αποτελεί καθαρή υποβάθμιση του μαθήματός και στόχο θα έχει την επιστροφή σε πολιτιστικά επίπεδα του παρελθόντος, που δεν είχαμε να επιδείξουμε τίποτα το ουσιαστικό. Η μουσική παιδεία ανθεί σήμερα στην Κύπρο και ευθύνη για αυτό έχουν οι καθηγητές μουσικής, μια και οι μαθητές μας, μας κάνουν περήφανους με τις επιδώσεις τους. Η μουσική όσο και να μην φαίνεται, είναι ένα από τα κύρια, αν όχι το κύριο, πολιτιστικό εξαγωγικό  προϊόν που διαθέτει η χώρα μας.

Τονίζουμε ότι σκοπός του μαθήματος της Μουσικής, είναι η μουσική ανάπτυξη όλων των μαθητών και των μαθητριών μέσα από εμπειρίες οι οποίες εδραιώνουν τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους. Οι προηγμένες κοινωνίες, με τις κοινωνικές ευαισθησίες και τις πολιτιστικές αξίες, πάντα έχουν την μουσική ως κύριο άξονα της εκπαίδευσης των πολιτών τους.

Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα για τη διασφάλιση της επαγγελματικής μας αξιοπρέπειας. Διαψεύδουμε κατηγορηματικά αυτούς που με αυταρχικό και προκλητικό τρόπο μας θεωρούν "δευτερεύοντα" μαθήματα, ελεγχόμενους και υποταγμένους. Αρνούμαστε να γίνουμε οι "δήμιοι" μιας απαράδεκτης παιδαγωγικά και δημοκρατικά διαδικασίας που έχει ως στόχο κάποιες σκοπιμότητες.

Επιπλέον,  θεωρούμε ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα που θέσατε ως Υπουργός Παιδείας (23 Μαρτίου – 7 Απριλίου 2015), ως χρόνο  μελέτης και διαβούλευσης της πρότασής σας. Αναμένουμε την παράταση του χρόνου για την παράδοση των θέσεων των ειδικοτήτων.

Έντιμε κύριε Υπουργέ,

   Σας καλούμε να παρέμβετε στις προσπάθειες που γίνονται για υποβάθμιση του μαθήματος της Μουσικής. Ο Σύνδεσμος Καθηγητών Μουσικής σας εφιστά την προσοχή και σας προειδοποιεί ότι το βάρος της πολιτικής απόφασης για υποβάθμιση ενός μαθήματος που αποδεδειγμένα στοχεύει στην ενίσχυση της συναισθηματικής, πνευματικής, πολιτισμικής και ψυχοκινητικής ανάπτυξη των μαθητώνείναι τεράστιο.

Ας μην ξεχνούμε την αντίληψη που επικρατούσε στην αρχαία Ελλάδα για την επίδραση της μουσικής στην αγωγή και το ήθος των νέωνγι’ αυτόκαι η ονομασία του πραγματικά μορφωμένου και καλλιεργημένου νέου ως μουσικού ανδρός. Καλούμε όλους τους φορείς οι οποίοι εμπλέκονται ή ενδιαφέρονται για τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας που να διασφαλίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών και μαθητριών, όπως παρέμβουν πριν να είναι αργά.

Αντιπροτείνουμε την ολοκληρωμένη καλλιέργεια και παιδεία των μαθητών μας, οι οποίοι θα αποτελέσουν το θεμέλιο λίθο για την ανοικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο, μέσω ενός σωστά δομημένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου ωρολογίου προγράμματος. Η μονοδιάστατη άποψη που στόχο έχει την επιτυχία σε εξετάσεις συγκεκριμένων μαθημάτων που βασίζονται στην εφήμερη γνώση δεν μας βρίσκει σύμφωνους».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EX
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
MA/MSc2018
NEAPJUL17
THALIS
kaitomia-ereyna ucy
microsoft1718
HPJETPRO
CDA2018
PAJULY17
MOECEE
AIGAIA
FORUMMARCH
iky2018
global
LOTTO
Middlesex2016